Ana içeriğe atla

Salep Keyfi


Dün akşam son iki gündür yaptığım yemekleri bitirmek için hiç yemek yapmadım. Ancak bu blogumun bugün boş kalmasını istemedim. Akşam yemekten sonra yaptığım sıcacık salepin resmini paylaşayım dedim. Soğuk kış günlerini tarçınla zenginleşen nefis aromasıyla ısıtan salepin çok faydaları varmış. Bu sitede bulduğum yazıyı buraya aktarıyorum.

Salep, ülkemizde özellikle Kahramanmaraş, Kastamonu, Isparta, Muğla ve Manisa dağlarında yetişen yabani orkidelerden yapılıyor. Çiçeklenmeye başlayan orkidelerin küçük yumrularında elde edilen salep tozu, bu lezzetli içeceğin yanı sıra dondurmanın da ana maddesi.

Salep, sadece güzel bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda harika bir sağlık deposu. Eski günlerden beri soğuk algınlığına, ses kısılmalarına ve çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılıyor. İşte salebin faydalarından bazıları:

1. Soğuktan korur, vücut direncini artırır.
2. Bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
3. Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.
4. Zihinsel gücü artırır.
5. Kalbi kuvvetlendirir.
6. Regli düzenler ve ağrılarını azaltır.
7. Cinsel gücü artırır.
8. Oldukça doyurucu içeriği sayesinde uzun süre tok tutar.

Doğrusu ben bilmiyordum. Daha fazla tüketmeli.

Yorumlar

Ayca Karaoglan dedi ki…
En sevdiğim bi şey :) Browniler de öyle :) Faydalarını ben de şimdi okuyunca öğrendim. Ne kadar da çokmuş...
ferulago dedi ki…
Salep yumrularının doğadan sökümü yasaktır. Ama buna rağmen kültürü çok daha zahmetli olduğundan kaçak söküm yapılır. Ayrıca salep diye içtiğimiz hazır saleplerde de maalesef esans verecek miktarda gerçek salep oluyori gerisi CMC denen karboksi metil selüloz. Kıvam verici, şişme özelliği olan bir madde, bilginiz olsun :)
Delfina ; dedi ki…
GeCecim ben faydası olduğunu hiç bilmiyordum yaa :) Harikasın :)
NeS dedi ki…
Tükettiğimiz diğer içecekler hakkında az çok faydalı ve zararlı özelliklerini bilirdim. sahlep hakkında hiçbir bilgimin olmadığını öğrendim. faydalarını okuyunca her ne kadar sütlü içecekleri pek sevmesemde denemeye değer diyorum. yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz sayende teşekkürler...
SMİLENA dedi ki…
afiyet olsun.bu kış daha içmedim.canım çekti
Unknown dedi ki…
dünden beri boğazımda hafiften bir ağrı..
hemen gidip yapayım kendime bir fincan.şöyle sıcacık.iyi gelir dimi?
İkiz Annesi sdilek dedi ki…
Şimdi bizim çay getiren arkadaşa bana salep getirmesini rica ederken sizin sayfanızı açmak üzereydim.Ona siparişimi verdim ve sizin sayfanız açıldı.Bu kadar olur dedim.Bende bayılırım salepe.Ama maalesef benim yanımda brovni yok.
Sevgiler.
41 kitchen dedi ki…
bir ıspartalı olarak kendimi bildim bileli çok fazla içtim salepi. çok güzel gerçekten, faydalı birşey. sunumun da çok zevkli görünüyor, afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler