Ana içeriğe atla

Soya Soslu Tavuk, Zeytinyağlı Pırasa ve Mercimek Çorbası

İlk resimlerimi koyuyorum. Aslında bu siteyi çok mu abarttım diye düşünmeye başladım, ya beklenildiği gibi olmazsa diye korkuyorum. Tabiki paylaşmak önemli ama ben bu siteyi kendime biraz daha özenli yemekler hazırlamam konusunda bir itki olması amacıyla açtım.

Genelde çok orjinal tariflerim olmasa da herşeyde olduğu gibi kendime özel bir değişiklik yapmazsam içim rahat etmez. Yemekleri de genelde tarifsiz, ölçüsüz tamamen burnuma güvenerek yapıyorum. Ratatouille'deki fare gibi.

Dün akşam yemek yapmadık dışarıya çıktık. Daha ilk günden kaytardım :p Alışveriş yapmamız gerekiyordu. Ben de yeni tabaklar örtüler alırım diye bir hevesle gittim. Ama elim boş döndüm diyebilirim bir ufak tefek şey dışında pek bişey almadım. Gözüme kestirdiklerim çok pahalı geldi. Diğerlerini de ben beğenmedim. Sanırım zaman alacak.

Resimlerini koyduğum yemekler Pazar günü yaptıklarımın bir kısmı. Resim çekerken gözüme hoş görünmüştü ama dün bu site için resim ararken harika resimleri görünce kendi çektiklerim çok sıradan geldi. Neyse en azından gelişmeleri gözlemlemiş olurum böylece.

Elma Dilimli Patates ve Soya Soslu Tavuk.
Patatesler kızartma anlatılacak bişey yok. Tavukları da küçük küçük doğrayıp çok az sıvı yağla birlikte kapaklı bir kapta kendi suyu ile pişiriyorum. Pişirmeye başlamadan önce soya sosu, tuz, karabiber, pul biber, kekik, köri ve tavuk harcı (baharatlığımdaki tüm baharatları sırayla gezdiriyorum) ekleyip karıştırıyorum. Köri ve kekiği daha baskın olacak şekilde ayarlıyorum. Lezzeti çok hoş oluyor.

Zeytinyağlı Pırasa.
Tarif verilecek bir yanı yok ama pırasa ve havuçları kafama estiği şekilde doğrayıp zeytinyağında kavurduktan sonra içine 1 kahve fincanı kadar pirinç atıp su ekleyip pişmeye bırakıyorum. Ayrıca 3-4 dilim limonu da pişerken katıyorum.

Mercimek Çorbası
Çorbayı genel tariften farklı olarak şöyle yapıyorum. Annemden öğrenmiştim. Bir küçük soğan, patates ve yarım havuç iri iri doğruyorum (dörde bölmek yeterli). Mercimeklerle birlikte biraz zeytinyağı eklenip pişirilmeye bırakıyorum. Bu arada başka işlerimi yapıyorum (başında durmak gerekmeyen tek çorba bence en kolayı). Piştikten sonra blenderdan geçirilip ayrı bir kapta yağda kavrulmuş salçayı karıştırıyorum. Eğer çok koyu olmuşsa biraz daha su ilave edip bir taşım kaynayana kadar ateşte bırakıyorum.

Böyle sebzeler katıldığında daha lezzetli ve besin değeri yüksek oluyor. Annem bazen içine bulgur da katar. Evdeki kalabalığa göre.

Yorumlar

Gelin Ayşe dedi ki…
Ellerine saglik ablaciiim. Ay dün aksam bende babama ve kardeslerime pirasa yemegi yaptim. Ama benimki corbasida diyebiliriz, bayagi suluydu benimki, biz oyule seviyoruz :)

Baskalarin yaptiklari gozumuze hep daha guzel gelir ya, sende de oyle olmustur :) Daha elin alisacak, bir kac ay sonra gorcem ben bu siteyi :))))
Kaytarmak yooook, cesit cesit yemekler istiyoruz, boylelikle kocacigin da yasadi :D
Adsız dedi ki…
Hayırlı olsun çok faydalanacağımız bir site daha kullanıma girdi diye düşünüyorum şimdiden.Ben soya soslu tavuğu yaparken soya sosu ateşten almadan 3-4 dk önce döküyorum veya piştikten sonra daha keskin bir aroma bırakıyor belki ben öyle seviyorumdur ama denemenizi tavsiye ederim.
NeS dedi ki…
İlk resimler ve tarifler hayırlı uğurlu olsun. valla daha ilk günden kaytarmışsın :) bari dışarıda yediklerinizin resmini çekseydin bugün de bunları burada yedik diye :)) şaka tabii. karnım mı acıktı ne yemekler bence çok hoş gözüküyor. ileride resimlerinin çok değişeceğine eminim yine de. ayrıca tarifleri anlatış biçimine de bayıldım :)
VİRGO dedi ki…
anlatım tarzı yemeklerden daha mükemmel geldi ,,,, şaka tabi yemeklerinde epey güzel tadını tadanlardanızzz afiyet olsun
inci ve annesi dedi ki…
ilk yemekler hayırlı olsun ellerinize sağlık
başlangıç çok güzel devamı mükemmel olacak demek ki
kolay gelsin sizee
Seybe dedi ki…
Yemek tarifleri icin anlatilacak birsey yok diyip gecmissin:) daha ilk gunden:) boyle giderse biz ancak bakip heveslenecez tarif filan alamayacaz gibi gorunuyor:P
ayyy cokk güsell karnım ac olsada yesemm =)
GeCe dedi ki…
ya ne biliyim sıradan yemekler diye biraz daha ayrıntılı yazarım talep olursa
VOLKAN - KALDERA dedi ki…
Resimler harika olmuş, bu iş süper olacak belli oluyor :))
Sütlac Hanimm dedi ki…
OOOO Tek seferde 3 tarif daha ne olsun Gececim, hem gelişip büyücez biz adım atalımda geri gelir degil mi?
Mercimek corban benim ve annemin yaptıgım gibi ama son zamanlarda degiştirdim sütlü yapıyorum :) ilginç degil mi?
Tadı cok güzel oluyor yumuşacık. Ay ne diyorum ben ya neyse gececim eline saglık
Sevgilerimle..
Betül dedi ki…
aaa ben şimdi gördüm, dün yazmışsın gözümden kaçmış, ellerine sağlık gece, bence de yemeklerin tarifini vermelisin, zamanla ziyaretçi kitlesi genişleyince bilmeyenler için de yararlı olur, her biri nefis görünüyor, ellerine sağlık, tekrar hayırlı olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler