Ana içeriğe atla

İçli Köfte


Yapılışı zor diye yıllardır kaçındığım içli köfte, birden bire cesaret bulunca sık ve kolay yaptığım bir çeşit haline geldi. Bunda uzun zamandır içli köfteyi harika yapan kuzenimin verdiği püf noktalarının da etkisi var. İnternette kabaca bir kaç tarif baktım. Doğrusu hepsi farklı şeyler söylüyor. Muhtemelen yöreye göre hazırlama ve pişirme şekilleri değişiyor, denemeden hangisi hangi lezzette karar vermek zor.

Benim yaptığım ise bazı restoranlarda yediğim tatlara oldukça yakın. Malzeme açısından da gayet ekonomik.


Ellerim ufak olduğu için iri köfteler hazırlayamıyorum ama yumurtadan biraz daha büyük ebatta 30 kadar köfte çıkıyor bu ölçülerle.

Meşakatli bir tarif olduğunu düşünebilirsiniz ama şimdi yazacağım şekilde yaparsanız bir saatte bile hazırlanmış olur.

Önce iki su bardağı ince bulgur, bir bardak irmiği yoğurma kabına alın, üzerine yarım parmak kadar taşacak şekilde kaynar su ekleyin. Sert olursa biraz daha su eklenebilir.

Bulgurlar yumuşarken ve soğurken, 250 gr kıyma, bir büyük soğan, yarım su bardağı çekilmiş ceviz (isterseniz daha fazla), kimyon, tuz, karabiber, bol maydanoz koyduğumuz bir harç hazırlıyoruz. İsterseniz acı baharatlar da eklenebilir ama ben kızıma da yedirmek için katmıyorum. Ceviz hariç tüm malzemeleri az yağda kavurup, ateşi kapayınca cevizi de ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

Kıyma kavrulunca su salar ve sulu bir harç oluşur. Köfteleri hazırlarken bu sulu harç şekil vermeyi zorlaştıracağı için, mümkün olduğunca suyun buharlaşmasına izin vermeli. Kavurma süresini uzun tutarak bunu sağlayabiliyoruz. Bir diğer yöntem de harcı soğutup, kıymamın yağlarının donmasını sağlamak. Sonuçta ben suyu yeteri kadar buharlaştırdım ve buzdolabına koydum. Bulguru hazırlayıncaya kadar biraz soğusun diye.

Şimdi sıra bulgurda. Şişmiş ve yumuşamış harcın içine biraz tuz, bir kaşık salça ve bir yumurta kırıp yoğuruyoruz. Yumurta her tarifte yer almıyor ama kuzenim özellikle acemiysen koy demişti, hamur şekil verirken dağılmasın diye. Biraz yoğurduktan sonra avucumuza sığacak kadar alıp toplar yapıyoruz. Parmakla delik açıp kenarları mümkün olduğunca inceltiyoruz ve aldığı kadar harç koyup kapatıyoruz. 

Şekil verme aşamasında bir kase su alın yanınıza. Her toptan önce avucunuzu suyla ıslatın, aksi halde ele yapışıyor ve parçalanıyor.


Ben kızartılmış halini daha çok sevdiğimden öyle yapıyorum ama isterseniz haşlayabilirsiniz de.

Afiyet olsun

Yorumlar

tubanne dedi ki…
Süper görünüyor,tarif de çok karışık değil,beceriksiz biri olarak yapabilirim inşallah:))
firdevs dedi ki…
Bi de buraya yorum yazayim dedim :D

Ben koftenin hamurunu kitchenaid ile yoguruyorum.Eskiden kofte yaparken kizartma asamasinda kofteler dagilirdi.Makinayla yogurmaya basladigimdan beri koftelerim dagilmaz oldu :) Tecrubelerime gore bence koftenin dagilmasinin en buyuk sebebi yeteri kadar yogurmamak.Iyi yogurulmayan kofte , yumurtaya ragmen dagilabiliyor.

Bu kadar kofte deyince canim istedi yahu :))) Haftasonu yagsiz kiyma alip yapmali :))
GeCe dedi ki…
Ben o kadar usta değilim ama yoğurmanın etkisini anladım fakat aşırı yoğurduğum söylenemez. Evde kitchenaid falan yok bizde tamamen geleneksel yöntemlerle yapmak zorundayım :)
GeCe dedi ki…
Yok canım kolaymış ben de yıllarca hep kaçındım
lifegoeson dedi ki…
güzel gözüküyor ellerinize sağlık...
MyTaste dedi ki…
Merhabalar, size daha önce mail atmıştım ama gitmemiş olma ihtimaline karşı yeniden yazıyorum.

Blogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle.
Huma S.
anunturi gratuite dedi ki…
Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.
içli köfte dedi ki…
merhaba. Levazım Gıda olarak tarifinizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız tarifinizi uygulayacak...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …