Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Dana Jambonlu Omlet

Bu hafta yine pek yemek yapamadım, başka yerlerde kaldığımızdan ve bazen de işten geç çıktığımızdan hafif şeylerle geçiştirdik. Bu omleti geçen sabah yapmıştım. Brokolili omletten sonra Ce içinde soğan olan omletler istiyor. Ancak soğan miktarı gerçekten çok az, yarım soğanın dörtte biri kadar. Sadece tadı gelmesi için. Omletin içinde yok yok, soğan, dana jambon, mısır, kaşar peyniri var. Jambonları az yağda hafif kavurduktan sonra diğer malzemelerle karıştırdığım yumurtayı ekleyip iki tarafını da iyice pişiriyorum. Harika oluyor. Hafif öğle yemekleri için de ideal.

Balzamik Sirkeli Sebze Sote

Balzamik sirkeyi üç yıl kadar önce İtalya'da keşfettim. Her öğünde tatsız tuzsuz haşlanmış sebzeler oluyordu ve ben de sos bölümünden üzerlerine balzamik sirke dökerek yemeğe başladım. Çok hoşuma gitmişti. Daha sonra burda da evde hangi sebze varsa az yağda biraz balzamik sirke ekleyerek soteliyorum. Ben baştan koyuyorum ama sonra da konulabilir. Genelde bu soteye yakıştırdığım sebzeler; kabak, havuç, bezelye, biber ve kırmızı biber. Yemeklerin yanına ya salata ya da bu tarz bir haşlanmış sebze muhakkak yaparım. Ancak akşam evdeki sirke şişenin dibinde az miktar kalmış olduğundan varlığı görüntüsüne yansımadı ancak tadı vardı. Normalde kara bir renk olduğu için sebzeler de daha koyu renk oluyor. Tadı ise nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama değişik bir tat arayanlar sevebilir. Balzamik sirke bu sezbelerden başka, brokoli, karnıbahar ve brüksel lahanasına da çok yakışıyor. İlerde öyle fotoğraflarını da yayınlarım. Bu arada siteme yeni bir tema buldum. Bu tema hoşuma gitti ...

Soslu Tavuk

Dün akşam daha önce Çin Yemeğine yaptığım tavuklardan yaptım. Bu sefer o yazımda belirttiğim gibi farklı bir sos kullanmak istedim. O yazıda özellikle midye tavanın yanında sunulan Tarator Sosu'nun yakışacağını düşünmüştüm. Ancak Ce o sosu değil de Tartar Sosu'nu istedi. Tartar Sos Tatarlardan gelen ve dünyada oldukça yaygın bir sos. Yabancı sitelerde araştırdık, bizim bilmediğimiz bazı otlar içeriyordu dolayısıyla onu yapmadık. Fakat bu tarifler o kadar çeşitli ki hangisi gerçek olan kestirmek zor bilmeyen için. Ancak Ce bir tarifte mayonez, maydanoz ve sarımsak karışımı olarak yazıldığını buldu. Ben pek güvenmesem de zaten araştırma yapmadan dahi önce kafamda birşey vardı. Yine onu yapmış oldum. Mayonezi ağır buldğum için, yoğurt çok az mayonez (1 kaşık), sarımsak ve maydanozdan böyle bir sos yaptım. Evde dereotu olsaydı biraz da ondan katacaktım. Dereotuyla daha hoş olacaktır. Tavukların üzerine servis edip yedik ve tadı harika uydu. Kesinlikle bundan sonra "iki...

Elmalı Turta

Çok fazla hamur işleri yapmıyorum, ancak bu hafta sonu ablamlara gidince, miniklerin karne hediyelerinin yanında çok sevdikleri turtayı da götürmek istedim. Evde yapmaya vakit bulamadığımdan, ablamda prenses ile beraber yaptık. Resimde ana planda turta olması gererkirken diğer yiyecekler daha fazla ön plana çıkmış. Profiterolü Virgo ablam, poğaçayı da Paşa'nın annesi yapmış. Bu elmalı turtanın tarifi yine birkaç yıl önce internetten bulunmuş, çok kez denenmiş ve beğenilmiş bir tarif. Ben asıl tarifin yarım ölçüsünü yapıyorum bir orta boy tepsi oluyor. Hamuru için, yarım paket pargarin (125 gr, eritmeden), yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıp aldığı kadar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Diğer yandan 4 tane elmayı rendeleyip, tarçınla karıştırıp isterseniz fındık ceviz vs de ilave ediyoruz. Elmaları ayrıca kavurmuyoruz çiğ olarak kullanacağız. Hamurun yarıdan biraz fazlası...

Kepekli Pirinç Pilavı

Uzun zamandır beyaz pilav yemiyoruz. Daha sağlıklı olması adına kepekli pirinç tercihimiz. Tadı diğer pirinçten biraz daha farklı, buğdaya benziyor ve bir diğer farkı da pişmesi diğeri kadar kısa sürede olmuyor. Yani pilavınız ne yaparsanız yapın lapa olması mümkün değil, diri kıtır kıtır :p Öğle yemeklerinde mecburen sıkça yediğimiz için evde pek sık pilav yapmam, ancak bazı yemekler var ki pilavsız olmaz. O zaman yapıyorum. Annem derdi eskiden ekmeğin içinde kepek yada diğer tahıllar olursa, o ekmek ucuz olur, daha çok fakirlerin yemek zorunda kaldığı bir seçenek olurmuş. Yani kepekli makbul değilmiş. Şimdilerde ise herşey nasıl da tersine dönmüş, kepekliler daha da pahalı. Hele bu pirinç normal pirinçten çok çok pahalı. Ancak Dia'nın ve Migros'un kendi adıyla sürdükleri kepekli pirinçler fiyat olarak daha makul ve onlar kullandım ben. Ancak bir de sahteleri var ki şaştım. Gayet şık karton pakette, iplikle dikilmiş bir pirinç almıştım. Ancak kahverengi görünen pirinçl...

Bir Fincan Türk Kahvesi

Bugün yemek resmi eklemedim, akşam yaptım tabi ancak canım hiç resim çekmek istemiyordu. Ben de geçen gün çektiğim bu resmi paylaşmak istedim. Hocalarımdan birisi geçen hafta Urfa'ya gitmişti ders vermek üzere, gelirken hepimiz böyle kahve fincanları getirmiş. Dedim en çok ben sevindim çünkü sürekli gözüm mutfak eşyalarında. Çok hoşuma gitti hemen bir kahve pişirdim ve içtim. E tabi yanına da lokum. Kahveyi iyi pişiririm oldukça köpüklü olur ama resimdeki kötü oldu, çünkü evdeki kahve taze değildi. Evlenmeden önce her akşam yemekten sonra kahve içerdik hep beraber, şimdi eşim pek sevmediği için canım istemiyor ve dolayısıyla kahveler de bayatlıyor. Üç kız kardeş olduğumuzu ve büyük ablamın da iki kızı olduğunu biliyorsunuz. Her akşam yemekten sonra babam kendi uydurduğu "ah bir kızım olsaaaaaa, bana kahve yapsaaaaaaa" şarkısını söyler. Daha sofra toplanmadan birisi ocağın başına koşmuştur bile. Her birimiz 10 yaşlarında falan kahve yapmaya başladı ve yıllarca yaptı....

Bu Blog da Tatlandı

Nihayet ilk tatlımı yapabildim bu blog için. Aslında hep aklımda ama fazla tatlı tüketmiyoruz. İki kişi olduğumuz için de acil tatlı krizlerimizi hazır tatlılarla gideriyoruz. Zaten çalışan kişiler olunca işyeri yemekhanelerinde tatlı oluyor zaman zaman. Dolayısıyla evde yapmaya pek gerek kalmıyor. Bu tatlı çok basit ve pratik. Adına Elmalı Toplar diyeceğim. Elbette biryerlerden esinlenmişimdir ama kafadan yaptım. Elmalı Toplar Elmayı rendeledim ve pötibör bisküviyi ufalayarak içine ekledim. Elimle yoğurarak toparlanacak hale getirdim. Top şeklinde şekil verdim. Sonra ayrı bir kapta puding yada benzeri bişey (crem ole, erimiş çikolata da olur) hazırlayıp topları içine atıp güzelce buladıktan sonra tabağa aldım. Hindistan cevizi ile süsledim. İsterseniz içine dövülmüş fındık, ceviz, fıstık hatta hindistan cevizi bile ekleyebilirsiniz. Ayrıca sadece elmalı değil, muzlu, portakallı, yada herhangi bir başka meyve ile yapabilirsiniz. Pudingin kalanı da sade olarak yenilmek ...