Ana içeriğe atla

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık tat fırında olmuyor.



Beşamel sos için yarım kilo sütü yaklaşık 3 çorba kaşığı unla karıştırıp muhallebi yapıyorum. İçine tuz ve biraz karabiber ekledikten sonra kaynamaya başladığında bir kibrit kutusu kadar kaşar (yada dil) peynirini küçük küçük doğrayıp eritiyorum. Bu sosun içine ekstra margarin ya da tereyağı katmıyorum ama isteyen katabilir. Süt ve peynir içindeki yağ bana göre yeterli. Yukarıdaki resim patlıcanlar katılmadan önceki görünüşü.
Ocağı kapadıktan hemen sonra sıcakken püre haline getirilmiş patlıcanları ekleyip karıştırıyorum. Bu da karıştırıldıktan sonraki resim.
Kıtır Ekmek


Geçen günden kalan bir miktar çorbaya kıtır ekmek yaptım. Elinizdeki bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayıp fırında yada yağsız tavada ocağı az açarak kızartın. Kıtır ekmekleri bir kavonoza koyup sakladığınızda uzun süre dayanır ve her akşam çorbaya ilave edebilirsiniz. Ben sadece o akşam için iki dilim ekmekle ocakta yaptım. Sabırsız davranıp altını fazla açtığım için birazcık yandılar.
Piyaz 


Dün akşam çorba ve hünkar beğendi yanına bir yemek daha yapmalıydım. Düşündüm de hem salata hem yemek yapmak yerine doyurucu bir salata olsun. Derin dondurucumda bulunan haşlanmış fasülyeleri çıkarıp, soğan, domates ve maydonoz doğradım. Malesef soğanı ince kıyma özürlüyüm. Ama bol limon ve zeytinyağı ile tadı harikaydı. Resimde küçük bir tabak görünüyor ama koca bir kase vardı yemekte.
Bakliyatlarımı genelde (fasülye nohut ve barbunya ) aldıktan sonra tamamını haşlayıp poşetlere ayırark dolaba koyuyorum. Fasülyeleri ise piyazlık daha küçük poşetler ve yemeklik daha büyük poşetler yapıyorum. Böylece işten gelince bakliyat yemekleri çok kısa sürede olabiliyor.
Hardallı Yumurta
Bunu da dün sabah kahvaltıda hazırlamıştım. Sabahın 7.30 unda pek şık olmadı ama paylaşmaya değer. Bir de fotoğraf makinasını pili bitmişti cep tel ile çektim. Hardal da az kalmış o yüzden sürekli bir görüntüsü olmadı.
Uzun zaman önce bu tarifi biryerlerde görmüştüm ama malesef hatırlamıyorum. Denedikten sonra haşlanmış yumurtayı başka şekilde yiyemiyoruz. Hardalı çok kullanan ve seven biri değilim. Sadece yumurtaya inanılmaz yakışıyor.

Yorumlar

VİRGO dedi ki…
ellerinize sağlık gece hanım nefis olmuş yemekleriniz...
Adsız dedi ki…
Yemekler çok güzele benziyor denemek lazım :))Yine acizane bir tavsiyem olacak resimlerde flaş kullanmayın makinanın arkasından bir ışık tutsanız bile daha şık durur ben genelde masa lambamı kullanırım :)) odaklamayı tam düzenledikten sonra çekim tuşuna basarsanız tabak üzerinde daha büyük bir netlik alırsınız ..tamamen acemi bir fotocudan tavsiyelerdi bunlar hadi kolay gelsin yeniden..
NeS dedi ki…
ooooh ne güzel valla. hem bu arada yemek yapmak hem de resimleri çekmek ile uğraşmak epey oyalayıcı olsa da, sonuç yani afiyetle yemesi en güzel kısmı olsa gerek :)
Betül dedi ki…
her biri çok leziz görünüyor, patlıcanı ben de ocakta közlendiğinde daha lezzetli buluyorum, hardallı yumurtayı da hiç denemedim, aklıma yazdım, denerim, ellerine sağlık gececim, cidden çok çalışkan ve maharetlisin.
Paşa dedi ki…
oh maşallah yemeklere bak yemede yanında yat desem Ce çok şanslı bence kolay gelsin....
Unknown dedi ki…
maşallah.. bu ne hız?
lezzetler doluşmuş buraya..
ellerine sağlık.
Unknown dedi ki…
Hepsi birbirinden şık ve leziz ellerinize sağlık sevgiler...
manii dedi ki…
Gerçekten hızına hayran kaldım...kıtır ekmekler içinde minik bir tavsiyede benden,bayat ekmeklerini küp küp kesip kızartırken ufak bir kase içine biraz su ,bir iki kaşık yağ ve sevdiğin baharatları karıştır nane,kekik,kırmızı toz biber vs.bu sudan ekmeklerin üzerine serpiştir öyle kızart çorbaların üstünde nefis oluyor,ben böyle yapıyorum...
SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık canım .hepsi nefis görünüyor.kilolara dikkat et.beyler beğenecek diye kilo alanlardanım ben
GeCe dedi ki…
kilo sorunum var biraz ama kendi yemeklerimden değil hazır yemeklerden, mesela dün akşam bu yemeklerin yanında hiç ekmek yemedik (genelde sadece kahvaltıda bir dilim yeriz ikimiz de bir daha yemeyiz ) ve yağları mümkün olduğunca az kullanıyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ...

Balzamik Sirkeli Sebze Sote

Balzamik sirkeyi üç yıl kadar önce İtalya'da keşfettim. Her öğünde tatsız tuzsuz haşlanmış sebzeler oluyordu ve ben de sos bölümünden üzerlerine balzamik sirke dökerek yemeğe başladım. Çok hoşuma gitmişti. Daha sonra burda da evde hangi sebze varsa az yağda biraz balzamik sirke ekleyerek soteliyorum. Ben baştan koyuyorum ama sonra da konulabilir. Genelde bu soteye yakıştırdığım sebzeler; kabak, havuç, bezelye, biber ve kırmızı biber. Yemeklerin yanına ya salata ya da bu tarz bir haşlanmış sebze muhakkak yaparım. Ancak akşam evdeki sirke şişenin dibinde az miktar kalmış olduğundan varlığı görüntüsüne yansımadı ancak tadı vardı. Normalde kara bir renk olduğu için sebzeler de daha koyu renk oluyor. Tadı ise nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama değişik bir tat arayanlar sevebilir. Balzamik sirke bu sezbelerden başka, brokoli, karnıbahar ve brüksel lahanasına da çok yakışıyor. İlerde öyle fotoğraflarını da yayınlarım. Bu arada siteme yeni bir tema buldum. Bu tema hoşuma gitti ...

Somon Balığı ve Çin Usulü Pirinç Pilavı

Kaç gündür doğru dürüst yemek yapmadım, bunda biraz üşütüp karın ağrılarına bulaşmış olmamın da etkisi var tabiki. Canım pek birşey istemiyordu ve yapacak halim de yoktu zaten. Geçiştirdik çoğunlukla. Dün kendimi daha iyi hissediyordum ve kocacığıma bir ziyafet hazırlamak istedim. Gerçi bu bloğu takip eden bir çok yakınım yemeklerimi ilginç ve tuhaf buluyor. Yapılası şeyler olarak görmüyorlar. Başta da ablam. Bir türlü aynı tarzda buluşamadık. Yani bizim ziyafetimiz onlara eziyet gibi gelebiliyor. Neyse balık yapmaya karar verdim ancak hangisiniden olacağını bilmiyodum, balıkçıda gözüme ne kestirirsem onu alacaktım. Daha önceden somon balığını deneyecektim ama fırsat olmamıştı. Balıkçıda ona karar verdim ve alıp eve geldim. Hemen internetin başına geçip yerli yabancı (daha çok yabancı kaynaklarda buldum) bir çok tarif okudum. Hiç birini başlı başına uygulamadım, tüm bilgileri kafamda karıştırıp uyarladım. Çok çeşitli pişirme teknikleri var, fırın, tava, ızgara vs. Farklı sosl...