Ana içeriğe atla

Salep Keyfi


Dün akşam son iki gündür yaptığım yemekleri bitirmek için hiç yemek yapmadım. Ancak bu blogumun bugün boş kalmasını istemedim. Akşam yemekten sonra yaptığım sıcacık salepin resmini paylaşayım dedim. Soğuk kış günlerini tarçınla zenginleşen nefis aromasıyla ısıtan salepin çok faydaları varmış. Bu sitede bulduğum yazıyı buraya aktarıyorum.

Salep, ülkemizde özellikle Kahramanmaraş, Kastamonu, Isparta, Muğla ve Manisa dağlarında yetişen yabani orkidelerden yapılıyor. Çiçeklenmeye başlayan orkidelerin küçük yumrularında elde edilen salep tozu, bu lezzetli içeceğin yanı sıra dondurmanın da ana maddesi.

Salep, sadece güzel bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda harika bir sağlık deposu. Eski günlerden beri soğuk algınlığına, ses kısılmalarına ve çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılıyor. İşte salebin faydalarından bazıları:

1. Soğuktan korur, vücut direncini artırır.
2. Bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
3. Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.
4. Zihinsel gücü artırır.
5. Kalbi kuvvetlendirir.
6. Regli düzenler ve ağrılarını azaltır.
7. Cinsel gücü artırır.
8. Oldukça doyurucu içeriği sayesinde uzun süre tok tutar.

Doğrusu ben bilmiyordum. Daha fazla tüketmeli.

Yorumlar

Ayça dedi ki…
En sevdiğim bi şey :) Browniler de öyle :) Faydalarını ben de şimdi okuyunca öğrendim. Ne kadar da çokmuş...
ferulago dedi ki…
Salep yumrularının doğadan sökümü yasaktır. Ama buna rağmen kültürü çok daha zahmetli olduğundan kaçak söküm yapılır. Ayrıca salep diye içtiğimiz hazır saleplerde de maalesef esans verecek miktarda gerçek salep oluyori gerisi CMC denen karboksi metil selüloz. Kıvam verici, şişme özelliği olan bir madde, bilginiz olsun :)
Delfina ; dedi ki…
GeCecim ben faydası olduğunu hiç bilmiyordum yaa :) Harikasın :)
NeS dedi ki…
Tükettiğimiz diğer içecekler hakkında az çok faydalı ve zararlı özelliklerini bilirdim. sahlep hakkında hiçbir bilgimin olmadığını öğrendim. faydalarını okuyunca her ne kadar sütlü içecekleri pek sevmesemde denemeye değer diyorum. yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz sayende teşekkürler...
SMİLENA dedi ki…
afiyet olsun.bu kış daha içmedim.canım çekti
dünden beri boğazımda hafiften bir ağrı..
hemen gidip yapayım kendime bir fincan.şöyle sıcacık.iyi gelir dimi?
İkiz Annesi sdilek dedi ki…
Şimdi bizim çay getiren arkadaşa bana salep getirmesini rica ederken sizin sayfanızı açmak üzereydim.Ona siparişimi verdim ve sizin sayfanız açıldı.Bu kadar olur dedim.Bende bayılırım salepe.Ama maalesef benim yanımda brovni yok.
Sevgiler.
Htc dedi ki…
bir ıspartalı olarak kendimi bildim bileli çok fazla içtim salepi. çok güzel gerçekten, faydalı birşey. sunumun da çok zevkli görünüyor, afiyet olsun.
alerts dedi ki…
It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …