Ana içeriğe atla

Milföyden Elmalı Çörekler



Geçen gün Yemek.Nâme de gördüm bu tarifi ama benim de aklımda vardı ne zamandır. Oradaki resmine vurulunca hemen yapmak istedim.



Elma ile yaplan herşeyi çok seviyorum, elmalı tart, elmalı kurabiye, ay çöreği falan. Ancak benim gibi az miktar yapmak isteyen ve hafif olmasını tercih edenler için, tart hamuru yoğurmak ayrıca zor. Hamur hem zaman gerektiriyor hem de içinde bolca margarin içeriyor ki bu da uzak durmama sebep oluyor. Oysa dondurucumda acil durumlar için sürekli milföy hamuru bulunduruyorum. Tamam o da yağlı ama bir iki tane yapılabilir çünkü diğer türlü koca bir tepsiyi atılması diye bitirmek zorunda kalıyor insan.



Yapılışı öyle basit ki, rendelenmiş elmaları biraz tarçınla ocakta pişiriyoruz (ben ayrıca şeker ilave etmedim, ekşi elmalarda katılabilir belki), sonra bir kare milföy hamurunu iki yandan 3-4 kesik atıyoruz. Elmaları içine koyup bu kesik parçaları saç örgüsü gibi kapatıyoruz. Fırında pişirdikten sonra pudra şekeri ile servis ediyoruz.

Yumuşacık ağızda dağlıyor, kesinlikle çok leziz ve sanırım bundan sonra öbür türlüsünden yapmayacağım.

Diyeceksiniz ki gece hani birkaç tane yapacaktın, resimde bir sürü var, dün ablama gitmiştim de orda yaptım. Çoluk çocuk yetmedi bile. Sadece Ge ve Ce ye değildi yani :))

Şiddetle tavsiye edilir.

Yorumlar

ferulago dedi ki…
En kısa zamanda deneyeceğim, ellerine sağlık
embir dedi ki…
inanılmaz kolaymış, saç örgüsü fikrine bayıldım. Elmalı pasta en sevdiklerimdendir, bak evde de yalnızım, eşim yok ama canım istedi. İki üç tane yapayım bari kendim yerim:) paylaşım için teşekkürler.
Haydi mutfağa dedi ki…
ben de elmalı herşeye bayılıyorum. hele de tarçınla birleşince harika oluyor.
kolay bir tarifmiş, teşekkürler
elinize sağlık
NeSTaL dedi ki…
yine açken baktım şu yiyeceklere. :) harika gözüküyor. tüüh kaçırmışım evde oturacağıma bir paşaya uğrasaymışım keşke. hehe.
HobiCafe dedi ki…
Nefis görünüyorlar,ellerine sağlık..Hafta sonu deneyeceğim :)
Kaymaklı Kadayıf dedi ki…
gerçekten kolaymış denerim ben de.milföyle bende geçen şey denedim,bir karesini dörde bölüp içine damla sakızlı lokım koyup kapatıp pişince üzerine pudra şekeri elemeyi çok havalı oldu sıcak servis yapınca lokum sünüyor mis gibi de kokuyor tavsiye ederim.bir kareden dört top çıkıyor.Sevgiler
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Gececim süpper olmuş süpperrrr. Bayılıyorum ben de elmadan yapılan her şeye. Milföylü olması da çok pratik.Ellerine sağlık. Sevgiler...
Paşa dedi ki…
pratik leziz ve şahane görünüm 3 ü bir arada yani ellerine sağlık ben kalan hepsini lüplepttim:))
nestal kız valla evde olduğunu bilseydim çağırırdım iyi olurdu:)
elzemhobby dedi ki…
http://porselendemlik.blogcu.com/

http://gelibolu17.blogspot.com

http://birdemliksohbet.blogspot.com

tarafından hazırlanmış olan

48.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE

16 KASIM 2009 - 7 ARALIK 2009

TARİHLERİ ARASINDA

http://elzemhobby.blogspot.com/

YANİ BEN EV SAHİBELİĞİ YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
SEVGİLER
SMİLENA dedi ki…
ama bu şahane olmuş.elmalı herşeye bayılıyorum.harika bir tarif
Dolunay dedi ki…
super gorunuyor ,ellerıne saglık.ayrıca ogretmenler gunun kutlu olsun.
Sibella dedi ki…
Ben de bir çok kişi gibi elmalı herşeye bayılıyorum. Bu milföylü tarifi de görüp görüp bir türlü denememiştim. Seninkilr de nefis görünüyor. Tekrar aklıma gelmişken en kısa zamanda deneyeyim bari. Ellerine sağlık :)
Dolunay dedi ki…
resimler harika ,iştah açıcı :)
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Çok pratik ve mmantıklı valla ben de çok severim elmalı tarçınlı cevizli olacak mmm nefis olur. Milföyle yapmayı hiç denemedim en kısa zamanda deneyeceğim Gececim :)Azıcık inceltsem de olur herhalde ben kalın hamurlu sevmiyorum. Sevgiler...
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Bu arada yorum yazdığımı unutup tekrar yazmışım artık elmalı kurabiyeler nasıl aklımı başımdan aldı ise :) Sevgiler tekrar...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …