Ana içeriğe atla

Soya Soslu Tavuk, Zeytinyağlı Pırasa ve Mercimek Çorbası

İlk resimlerimi koyuyorum. Aslında bu siteyi çok mu abarttım diye düşünmeye başladım, ya beklenildiği gibi olmazsa diye korkuyorum. Tabiki paylaşmak önemli ama ben bu siteyi kendime biraz daha özenli yemekler hazırlamam konusunda bir itki olması amacıyla açtım.

Genelde çok orjinal tariflerim olmasa da herşeyde olduğu gibi kendime özel bir değişiklik yapmazsam içim rahat etmez. Yemekleri de genelde tarifsiz, ölçüsüz tamamen burnuma güvenerek yapıyorum. Ratatouille'deki fare gibi.

Dün akşam yemek yapmadık dışarıya çıktık. Daha ilk günden kaytardım :p Alışveriş yapmamız gerekiyordu. Ben de yeni tabaklar örtüler alırım diye bir hevesle gittim. Ama elim boş döndüm diyebilirim bir ufak tefek şey dışında pek bişey almadım. Gözüme kestirdiklerim çok pahalı geldi. Diğerlerini de ben beğenmedim. Sanırım zaman alacak.

Resimlerini koyduğum yemekler Pazar günü yaptıklarımın bir kısmı. Resim çekerken gözüme hoş görünmüştü ama dün bu site için resim ararken harika resimleri görünce kendi çektiklerim çok sıradan geldi. Neyse en azından gelişmeleri gözlemlemiş olurum böylece.

Elma Dilimli Patates ve Soya Soslu Tavuk.
Patatesler kızartma anlatılacak bişey yok. Tavukları da küçük küçük doğrayıp çok az sıvı yağla birlikte kapaklı bir kapta kendi suyu ile pişiriyorum. Pişirmeye başlamadan önce soya sosu, tuz, karabiber, pul biber, kekik, köri ve tavuk harcı (baharatlığımdaki tüm baharatları sırayla gezdiriyorum) ekleyip karıştırıyorum. Köri ve kekiği daha baskın olacak şekilde ayarlıyorum. Lezzeti çok hoş oluyor.

Zeytinyağlı Pırasa.
Tarif verilecek bir yanı yok ama pırasa ve havuçları kafama estiği şekilde doğrayıp zeytinyağında kavurduktan sonra içine 1 kahve fincanı kadar pirinç atıp su ekleyip pişmeye bırakıyorum. Ayrıca 3-4 dilim limonu da pişerken katıyorum.

Mercimek Çorbası
Çorbayı genel tariften farklı olarak şöyle yapıyorum. Annemden öğrenmiştim. Bir küçük soğan, patates ve yarım havuç iri iri doğruyorum (dörde bölmek yeterli). Mercimeklerle birlikte biraz zeytinyağı eklenip pişirilmeye bırakıyorum. Bu arada başka işlerimi yapıyorum (başında durmak gerekmeyen tek çorba bence en kolayı). Piştikten sonra blenderdan geçirilip ayrı bir kapta yağda kavrulmuş salçayı karıştırıyorum. Eğer çok koyu olmuşsa biraz daha su ilave edip bir taşım kaynayana kadar ateşte bırakıyorum.

Böyle sebzeler katıldığında daha lezzetli ve besin değeri yüksek oluyor. Annem bazen içine bulgur da katar. Evdeki kalabalığa göre.

Yorumlar

Gelin Ayşe dedi ki…
Ellerine saglik ablaciiim. Ay dün aksam bende babama ve kardeslerime pirasa yemegi yaptim. Ama benimki corbasida diyebiliriz, bayagi suluydu benimki, biz oyule seviyoruz :)

Baskalarin yaptiklari gozumuze hep daha guzel gelir ya, sende de oyle olmustur :) Daha elin alisacak, bir kac ay sonra gorcem ben bu siteyi :))))
Kaytarmak yooook, cesit cesit yemekler istiyoruz, boylelikle kocacigin da yasadi :D
nrh dedi ki…
Hayırlı olsun çok faydalanacağımız bir site daha kullanıma girdi diye düşünüyorum şimdiden.Ben soya soslu tavuğu yaparken soya sosu ateşten almadan 3-4 dk önce döküyorum veya piştikten sonra daha keskin bir aroma bırakıyor belki ben öyle seviyorumdur ama denemenizi tavsiye ederim.
NeS dedi ki…
İlk resimler ve tarifler hayırlı uğurlu olsun. valla daha ilk günden kaytarmışsın :) bari dışarıda yediklerinizin resmini çekseydin bugün de bunları burada yedik diye :)) şaka tabii. karnım mı acıktı ne yemekler bence çok hoş gözüküyor. ileride resimlerinin çok değişeceğine eminim yine de. ayrıca tarifleri anlatış biçimine de bayıldım :)
Virgo dedi ki…
anlatım tarzı yemeklerden daha mükemmel geldi ,,,, şaka tabi yemeklerinde epey güzel tadını tadanlardanızzz afiyet olsun
inci dedi ki…
ilk yemekler hayırlı olsun ellerinize sağlık
başlangıç çok güzel devamı mükemmel olacak demek ki
kolay gelsin sizee
Seybe dedi ki…
Yemek tarifleri icin anlatilacak birsey yok diyip gecmissin:) daha ilk gunden:) boyle giderse biz ancak bakip heveslenecez tarif filan alamayacaz gibi gorunuyor:P
b£@tnik dedi ki…
ayyy cokk güsell karnım ac olsada yesemm =)
GeCe dedi ki…
ya ne biliyim sıradan yemekler diye biraz daha ayrıntılı yazarım talep olursa
VOLKAN & KALDERA dedi ki…
Resimler harika olmuş, bu iş süper olacak belli oluyor :))
Sütlaç Hanımm dedi ki…
OOOO Tek seferde 3 tarif daha ne olsun Gececim, hem gelişip büyücez biz adım atalımda geri gelir degil mi?
Mercimek corban benim ve annemin yaptıgım gibi ama son zamanlarda degiştirdim sütlü yapıyorum :) ilginç degil mi?
Tadı cok güzel oluyor yumuşacık. Ay ne diyorum ben ya neyse gececim eline saglık
Sevgilerimle..
erguvan ağacı dedi ki…
aaa ben şimdi gördüm, dün yazmışsın gözümden kaçmış, ellerine sağlık gece, bence de yemeklerin tarifini vermelisin, zamanla ziyaretçi kitlesi genişleyince bilmeyenler için de yararlı olur, her biri nefis görünüyor, ellerine sağlık, tekrar hayırlı olsun.
maicher dedi ki…
I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!
jordan shoes

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …