Ana içeriğe atla

Hamsi Tava



Bir süredir soğuk algınlığından muzdaribim demiştim. Dün eve giderken daha önce balık alırken gördüğüm ayıklanmış hamsilerden alayım diye düşündüm. Hamsiyi sevmemize rağmen ayıklamasındaki zorluk nedeniyle büyük balıkları tercih ediyordum.

Çarşıya gittim baktım ayıklanmışlar plastik bir kaba konulmuş, ne kadar dedim 6 tl imiş kilosu, sevine sevine aldım çünkü normali 5 tl idi. Ayıklandığı için daha pahalı olmasından korkuyordum. Ce'de yolda aradı hamsi var deyince bir sevindi...

Ancak eve gidince işin iç yüzü ortaya çıktı, bunlar ayıklanmış ama kılçıkları duruyormuş, sadece kafaları ve iç organları yokmuş. 1 kg hamsinin kılçıklarını ayıklamaya koyulduk Ce ile beraber. O da ilk balık ayıklama tecrübesini yaşadı.

Hasta hasta yapamam diye işin kolayına kaçtım ama aksine bütün işler beni buldu. Balıkları ayıklarken eşim bir baktı ki ayağı ıslanmış. Sonra döndük mutfak yarıya kadar su. O kadar dalmışız balık ayıklamaya.

Bizim su gideri ara sıra yapıyor böyle azizlik, benimle ilgilenin diyor. Sanırım bazı zamanlarda fazla su gelince (aynı anda çamaşır makinasının suyu akıyordu ve biz de balıkları yıkıyorduk) eğiminin yanlış yapılması yüzünden fazlası taşıyor. Bulaşık makinasını çektik, lavabo açıcı döktük her yeri çamaşır suyuyla sildim. Sonra balıkları kızartmaya başladık. Ben una buladım eşim kızarttı.

Kızart kızart bitmiyor Ce açlıktan ben de yorgunluktan bittim. En nihayetinde 2,5 saat sonra sofraya oturabildik.

Haa bir de bu arada mutfak musluğunu bir açtım bir daha kapayamadım. İnce ince akmaya devam etti. Akşam elimi attığım her şey bozuluyordu. Neyse Ce sonra onu da yaptı. Oysa şu ana kadar hiç bozulmamıştır bilmem kaç yıl garantili gayet sağlam ve (maddi olarak dolgun) bir musluktu.

Allahtan daha önceden akıllandım da mutfağımda artık kalın halı kullanmıyorum, makinada yıkanabilecek bir halım var, bu akşam da onu yıkamak lazım.

Gelelim yemeğin tarifine, kılçıkları da ayıklanmış balıkları mısır ununa bulayıp kızarttık, yanına havuç salatası yaptım ki bence en yakışanı o, havuç salatasına en yakışan sos da, thousand island (bin ada) sosu.

Akşam için daha fazla yemek yapmayı planlıyordum ama bu kadarla yetindik tüm olanlardan sonra.

Yorumlar

Virgo dedi ki…
afiyet olsun bende severim hamsiyi ama bizim kızlar pek istemiyo kokusuda mutfaktan çıkmıyo koku için ne yapıyorsun ayrıca geçmil olsun diliyorum
Paşa dedi ki…
ay maşallah kardeşim hasta hasta hamsi bile ayıklamısın.kokuyuda duymamısısndır hazır burnun rahatsızken.afiyet şeker olsun lop lop et dolsun:))
Ayça dedi ki…
off ne karmaşa, can sıkıcı bir durum. geçmiş olsun... denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim:) hamsiyi kızartacaksam hiç ayıklamıyorum, lüp lüp yutuyoruz :)
Ayşe dedi ki…
gece bizde sizin gibi temizlenmis balik aliyoruz ve sadece kilciklarini cikariyoruz. Bak sana puf nokta; kilcikli baliklari agzina kadar su dolu bir kabin icinde bi 10-15 dk. beklet. Sonra goreceksin, kilciklar o kadar kolay ayrilacaklar ki baliktan ;)
Sütlaç Hanımm dedi ki…
Çocuklugumda yani 4-5 yaş civarı ev sahibimiz karadenizliydi ve sabah öglen akşam hamsi yaparlardı ve özellikle bana gönderirlerdi o sene nasıl bir hamsi yemişsem abartısız 20 sene yüzüne bile bakmadım taki gecen ay eltimlere misafirlige gidene kadar birde saklıyorum milletten hamsiyi sevmedigimi nedense, aaa o yenmezmi hiç bak o şöyle faydalı böyle saglıklı demelerinden bıkmış olmalıyım neyse eltimlere gittik hamsi tava varmış yemekte ben ık-mık sevmiyorum dedim ama mecburen bitane yedim uuyyy :) ne güzel bişey ya vallahi bayıldım bayıldım bayıldım şimdi yine canım çekti...
Ellerinize saglık aksilikler olmuş ama, hamsi gibi birde teselliniz varmış..
NeS dedi ki…
Bütün aksilikler bir anda gelmiş. neyseki baş edilemeyecek cinsten değil şükür. ya bende balık sevmiyorum pek ama bu senin yaptıklarını görünce canım istiyor nedense :)
Cocukla Cocuk dedi ki…
Afiyet olsun. Aksilikler için de geçmiş olsun. Ben de hamsiyi çok seven ayıklamayı sevmeyenlerdenim, aldığımız yerde ayıklatmaya çalışıyoruz genelde.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …