Ana içeriğe atla

Kurufasulye Ve Patlıcan Salatası



Ne zamandır kurufasulye yapmamıştım, dün akşam yaptım. Önceden haşlayıp dolaba kaldırdığım için, bir daha pişince iyice yumuşadılar, tane halinde kalmaları zor oldu.

Fasulyeyi pastırmalı yaptım bu sefer, normalde etsiz, sade olanını daha çok severim. İçine biraz da havuç konunca bayılıyorum.

Annelerimizin yokluk zamanlarından kalan alışkanlığından olsa gerek, pastırmayı pahalı bulur nadiren alırız. Ancak o kadar da pahalı değil aslında, mesela 100 gr 4-5 tl arası tutuyor ve ben fasülye için yarısını kullandım mesela. Oysa kuşbaşı etli bir fasulye daha da pahalıya mal oluyor.



Eve dönerken canım patlıcanlı salata çekmişti. Gider gitmez ocağa koydum patlıcanları közledim. Soyduktan sonra ister blenderdan geçirerek ister doğrayarak servis ediyoruz ki ben genelde doğruyorum. Üzerine domates doğradım aslında bir miktar da kırmızı ve yeşil biber közlense harika olr ama o kadar uğraşamadım. Olmazsa olmazı da sarımsaklı sirkeli ve zeytinyağlı sosu. Güzelce harmanlayıp afiyetle yiyoruz.

Bu salatanın tek olumsuz yanı patlıcanlar közlenip de soyulduğunda ortada kalan patlıcan miktarı hayal ettiğinden çok daha az oluyor. O yüzden hep daha fazlası közlenmeli.

Yorumlar

Ayça dedi ki…
Akşam aynı yemeği yemişiz :)) Ben de kuru fasulye yapmıştım. Havucu deneyeceğim bir daha yaptığımda. Benim canım patlıcan salatası değil de kısır çekmişti :)
Virgo dedi ki…
afiyet olsun gardaş bende yaptım pazar günü k.fasülye haşlanmış olunca önceden dediğin gibi tane kalmıyo
nrhnmrl dedi ki…
ellerine sağlık gece çok güzel görünüyor lezzetide eminim aynıdır.Ben kuru fasulye yaparken içine yarım limon sıkıp bir tatlı kaşığıda şeker atıyorum daha da lezzetli oluyor bu işin ustası bir aşçıdan dinlemiştim evdekilerde daha çok beğenmişti ve hep öyle yapıyorum ben hiç haşlamam bir de.
Üniversitede tezim bizim köyün incelemesiydi tezimi hazırladım ve son kontrol için hocaya götürdüm baktı ve beni geri çevirdi nedeni neydi biliyor musun?Nedeni yemek tariflerindeki fasulyelerin hepsini fasülye yazmışım fasulye yazmam gerekiyormuş o zamandan beri bende takıntı oldu fasulye kelimesinin yazılışı
patlıcan salatasına da bayılırım.
sevgiler
GeCe dedi ki…
sağol nrhnmrl hemen değiştirdim tüm ü leri u yaptım annemde şeker koyuyor ama ben hep unutuyorum
Paşa dedi ki…
ben çok oldu yapmayalı ya canımda çekti yarına belki yaparım..afiyet şeker olsun..
TAZE NANE dedi ki…
Patlican salatası şimdi olsa bayılırım.
Çok seviyorum.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
SMİLENA dedi ki…
ikisini de çok seviyorum.dur ben yarın bi kuru fasülye yapayım yanında da turşu.ellerine sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …