Ana içeriğe atla

Kurufasulye Ve Patlıcan Salatası



Ne zamandır kurufasulye yapmamıştım, dün akşam yaptım. Önceden haşlayıp dolaba kaldırdığım için, bir daha pişince iyice yumuşadılar, tane halinde kalmaları zor oldu.

Fasulyeyi pastırmalı yaptım bu sefer, normalde etsiz, sade olanını daha çok severim. İçine biraz da havuç konunca bayılıyorum.

Annelerimizin yokluk zamanlarından kalan alışkanlığından olsa gerek, pastırmayı pahalı bulur nadiren alırız. Ancak o kadar da pahalı değil aslında, mesela 100 gr 4-5 tl arası tutuyor ve ben fasülye için yarısını kullandım mesela. Oysa kuşbaşı etli bir fasulye daha da pahalıya mal oluyor.



Eve dönerken canım patlıcanlı salata çekmişti. Gider gitmez ocağa koydum patlıcanları közledim. Soyduktan sonra ister blenderdan geçirerek ister doğrayarak servis ediyoruz ki ben genelde doğruyorum. Üzerine domates doğradım aslında bir miktar da kırmızı ve yeşil biber közlense harika olr ama o kadar uğraşamadım. Olmazsa olmazı da sarımsaklı sirkeli ve zeytinyağlı sosu. Güzelce harmanlayıp afiyetle yiyoruz.

Bu salatanın tek olumsuz yanı patlıcanlar közlenip de soyulduğunda ortada kalan patlıcan miktarı hayal ettiğinden çok daha az oluyor. O yüzden hep daha fazlası közlenmeli.

Yorumlar

Ayca Karaoglan dedi ki…
Akşam aynı yemeği yemişiz :)) Ben de kuru fasulye yapmıştım. Havucu deneyeceğim bir daha yaptığımda. Benim canım patlıcan salatası değil de kısır çekmişti :)
VİRGO dedi ki…
afiyet olsun gardaş bende yaptım pazar günü k.fasülye haşlanmış olunca önceden dediğin gibi tane kalmıyo
nrhnmrl dedi ki…
ellerine sağlık gece çok güzel görünüyor lezzetide eminim aynıdır.Ben kuru fasulye yaparken içine yarım limon sıkıp bir tatlı kaşığıda şeker atıyorum daha da lezzetli oluyor bu işin ustası bir aşçıdan dinlemiştim evdekilerde daha çok beğenmişti ve hep öyle yapıyorum ben hiç haşlamam bir de.
Üniversitede tezim bizim köyün incelemesiydi tezimi hazırladım ve son kontrol için hocaya götürdüm baktı ve beni geri çevirdi nedeni neydi biliyor musun?Nedeni yemek tariflerindeki fasulyelerin hepsini fasülye yazmışım fasulye yazmam gerekiyormuş o zamandan beri bende takıntı oldu fasulye kelimesinin yazılışı
patlıcan salatasına da bayılırım.
sevgiler
GeCe dedi ki…
sağol nrhnmrl hemen değiştirdim tüm ü leri u yaptım annemde şeker koyuyor ama ben hep unutuyorum
Paşa dedi ki…
ben çok oldu yapmayalı ya canımda çekti yarına belki yaparım..afiyet şeker olsun..
TAZE NANE dedi ki…
Patlican salatası şimdi olsa bayılırım.
Çok seviyorum.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
SMİLENA dedi ki…
ikisini de çok seviyorum.dur ben yarın bi kuru fasülye yapayım yanında da turşu.ellerine sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler