Ana içeriğe atla

Tahinli Kurabiye



Daha önce bu kurabiyeyi başka birinden yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Dün ise denemeye karar verdim. Tarif bir çok sitede mevcut, kolayca buldum.


1,1,1 ölçüsüne sahip, akılda tutması çok kolay. 1 bardak pudra şekeri, 1 bardak sıvıyağ, 1 bardak tahin ve aldığı kadar un. Hamur sert kıvamlı bir hamur olacak. Mesela kurabiye kalıplarıyla şekil veremedim, zeminden alıp tepsiye koyarken parçalandı. Mecburen yuvarlak.



Bu ölçülerde benim hamurum 1,5 fırın tepsisi doldurdu. Lezzetli, ağızda dağılan bir kurabiye. Ancak bana göre tahin oranı biraz daha az tutulsa daha iyi olacak, yarım ölçü belki. Bundan sonra öyle yapacağım.



Fırına atmadan önce cevizle süsledim. Ancak fırında cevizler kararıyor ya da yanabiliyor ne yapmalı bilmem.



Gördüğünüz gibi bol bol fotoğraf çektim, çatlak yüzeyi makinada hoş görüntüler oluşturdu. Aşağıdaki de aynı kurabiyenin çikolatalısı :p



İki tepsiden biri (az olanı Allahtan) az pişmişti. Ben de tekrar fırına koydum. Dün bloglarda gezerken birden kokular geldi. İşte manzara bu. Buraya koydum ki bundan sonra bana ibret olsun.

Not: Görüldüğü gibi çeşit çeşit tabaklarla fotoğraf çekiyorum. Balıklı olan çok sevimli değil mi? O tabağı Maldivlerden almıştım. Tamamen ahşap üzeri boyayla süslenmiş. Bir tane de daha büyük boyu var.

Yorumlar

NesTal dedi ki…
harika gözüküyor annemle gözümüzü alamadık :) tahın almaya gidiyorum diyoor. bakalım bizimkinin görüntüsü bunlara benzeyecek mi?? ayrıca tabaklar da resimler de süper çıkmış...
lavantin dedi ki…
evet tarif çok akılda kalıcı,bugün misafirlerim vardı keşke önce girseydin ellerine sağlık:)
SEDA dedi ki…
çok güzel olmus biz ellerinden yedik bile tavsiye ederiz.eline sağlık
Cocukla Cocuk dedi ki…
acıbadem sandım goruntusunden eline sağlık tahinli kurabiyeler favorilerimden sevgiyle kal
Paşa dedi ki…
çukulataya bayılırım :)))))sade olanı yemiştik süperdi ellerine sağlık...tabaklarında harika canım...
Ayça dedi ki…
gececimm, şimdi yaptım tahinli kurabiyeyi, ay harika oldu :) iyi ki paylaşmışsın sen bu tarifi :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …