Ana içeriğe atla

Tavuk Saç Kavurma ve Fırında Patates



Karadeniz turumuzda tadı damağımızda kalan bir saç kavurma yemiştik, ama alabalıktan. Dün akşam ona benzer birşeyler yapalım dedik eşimle. Bu arada artık neredeyse tüm yemekleri beraber yapıyoruz. Çok zevkli oluyor.

Aklımızda kalan tatları elde etmek için tamamen kafadan yaptık. Uzun kıyılmış soğanlar az salça ile kavurduk, içine ince dilimlenmiş biber ekledik. Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı biber ilave ettikten sonra küçük doğranmış tavukları da attık. Sürekli karıştırarak pişirdik. Pişmesine yakın küp doğranmış domatesi de ekledikten sonra birkaç sefer daha karıştırıp ateşi kapadık. Çok karıştığı için biraz görüntüsü bozuldu ama :(

Lezzeti aklımızdakine yakın oldu, ancak o bol tereyağlıydı o ayrı. Hakiki saç kavurma nasıl olur bilmesem de umarım yakın birşeydir bu yaptığıma.



Bir de fırında patates yaptık. Doğradığım patatesleri tepside hiç birşey eklemeden kızarana kadar fırında beklettim. Çıkınca tuzlayıp, ketçapla yedik. Çok hafif oldu.

Yorumlar

3prenses dedi ki…
ellerine sağlık.
şeker pasta dedi ki…
Gececim her geçengün biraz daha zenginleşiyor bu blog, Ellerine sağlık canım...Şu patateslerin kızarmış yerlerinde aklım kaldı:) Çok severim de...
SMİLENA dedi ki…
beraber yapınca daha lezzetli oluyor.biz anca sofrayı beraber hazırlıyoruz.geç gelince.
ellerine sağlık
Paşa dedi ki…
oh mis gibi görünüyor ellerinize sağlık...
NesTal dedi ki…
harika gözüküyor yine ellerinize sağlık... ay çok acıktım da şimdi. birazdan yemeğe çıkacağım bu yemekler olsa ne güzel olurdu fast-food istemiyorum :(
Cocukla Cocuk dedi ki…
birlikte yemek yapmanız ne hoş:))
patateslere hiç bir şey sürmeden böyle güzel pişmesini hiç düşünemezdim...daha doğal ve kendi lezzetinde olmuştur eminim..ellerine sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …