Ana içeriğe atla

Yufkalı Lazanya



Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar peyniri rendesi (miktarı sizin zevkinize göre değişir. Her kata koyuyorum ben o zaman 200 gr kadar gidiyor, isterseniz sadece en üstte de konulabilir)

Önce soğan ve kıymayı yağda kavuruyorum ardından rendelenmiş havuç ve ince doğranmış mantarları katıp pişmeye bırakıyorum. Ocaktan almaya yakın diğer baharatları ilave ediyorum. Tariflerde salça ya da domates de mevcut ancak ben koymadım, eşim de böylesini daha çok beğendi. Salçalı iken yemek gibi oluyor.

Sonra süt un ve tuzu muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırıyoruz. İlk anda içine biraz margarin atıyorum lezzet vermesi için. İstenirse konulmayabilir.

Tepsiye iki kat olacak şekilde yufkaları diziyorum. Benimki oval olduğu için bir yufkayı ortadan katladım. Sonra sırayla kıymalı harç, beşamel sos (bu sosu kaşıkla pat pat atarak neredeyse tüm yüzeyi kaplamaya çalışıyorum. Döküp yaydığımızda kıymalar yer değiştiriyor), sonra biraz kaşar peyniri rendesi koyup işlemi tekrarlıyorum.

Son katta ise yufka ile kapatıp beşamel sos ve kaşar peyniri ekledikten sonra fırına veriyorum. Üzeri kızarınca çıkarıp servis ediyorum.

Yorumlar

Virgo dedi ki…
öok güzel olmuş afiyet olsun....
Virgo dedi ki…
öok güzel olmuş afiyet olsun....
Paşa dedi ki…
afiyet olsun..
Ceyda'nın Bahçesi dedi ki…
ellerine sağlık harika görünüyor.
afiyet olsun.sevgililer günün kutlu olsun.keyifli bir gece geçirmen dileğiyle.sevgiyle kal
NeS dedi ki…
afiyet olsun. yine GeCe tarifi olmuş :)olmaz diye birşey yoktur. harikasın...
zehra dedi ki…
Bu tarifi çok beğendik hatta M seyrederken imrendi,"eskiden lazanyayı çok yerdim artık yemeyi unuttuk keşke imkan olsa da GE-CE ye misafir olsam da yesem" dedi.Ellerine sağlık diyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …