Yıllardır yufkaya hasret yaşarsanız, börek yapmak için yufka ustası haline bile gelebilirsiniz. Ne yazık ki hamileliğim ve ardından bebek sebebiyle yufka açma konusunda ihtisas yapamadım :) Denediğim birkaç seferde ya hamur kalın oldu, ya içi pişmedi ya da çok kuru kaldı. Ben de açmaktan vazgeçtim ama börekten vazgeçmedim.
Slovakyada asla yufka bulamamamıza karşın milföy hamurları çok yaygındı. İçine salam ve sebzeli bir karşımın konulduğu, ekmek gibi büyük bir eşit yemekleri var milföyden yapılan. Yine içine reçel konan milföy tatlıları da yaygındı. Bense klasik böreklerimizi yapmak için kullandım.
Milföyleri çözdürdükten sonra, merdane ile un dökerek açabildiğim kadar açıyorum. Yamuk veya delik olmasının bir önemi çok sarınca hiç bir kusur görünmüyor.
Ben genelde pırasalı peynirli yapıyorum ama her türlü harç kullanılabilir. Harcın dışında hamurlara yağ su koymuyorum, hafif yağlanmış tepsiye koyuyorum. Üzerine de yaptığım tüm böreklere kullandığım karışım var onu koyuyorum. Bu karışım bir yumurta, bol yoğurt ve süt, biraz sıvıyağdan oluşuyor (ancak milföy hamuru ile yaparken yağ koymuyorum, hamurun kendisi yağlı), bunu bol bol sürüyorum.
Üzerine de çörek otu ve susam ekleyip pişiriyorum. Bu sefee pişmiş halinin resmini çekemedim.
Pırasalı harç
Pırasalar ince doğranıp biraz yağ ve salça ile kavrulur, renkleri dönüp, diriliğini kaybettğinde bol beyaz beynir ufakanır ve bu şekilde hamurun içine konur.
Yorumlar