İlk defa slovakyada bir vejeteryan mutfağında yediğim bu yemeğin ülkemizde de bazı yörelerde yapıldığını bilmiyordum. Sonra ben de yapmaya başladım. İnternetteki tariflerde farklılıklar içeriyor özellikle de önceden haşlanması konusunda. Benim restoranda yediğim kalın bir dilimdi ve dolayısıyla kalın yapacaksam önceden haşlanması gerekiyor. Bazı tarifler ince ve haşlamadan yapılmış.
Önce patlıcanların tüm kabuklarını soyarak dilediğim şekilde (daire veya dikey) ortalama serçe parmağı kalınlığında kesiyorum. Bir tencereye kesilmiş patlıcanları alıp biraz haşlıyorum. Bu haşlama çok uzun sürmüyor. Patlıcanlar diriliğin fazla kaybetmemeli, çatalla tutup kaldırdığınızda parçalanmamalı.
Sonra suyu süzerek, çırpılmış yumurtaya (sarısı beyazı karışık farketmez) bulayıp, ardından galete ununa buluyorum. Kızgın yağlı tavada kızartıyorum.
Bilirsinlz patlıcan kızartması çok yağ çeker ancak bu halde fazla çekmiyor. Dolayısıyla daha rahat şekilde yiyebilirsiniz.
Bunu bir sosla birlikte yiyoruz. Yoğurt, biraz mayanez, az miktarda dövülmüş sarımsak, maydanoz ve karabiberle yapılan sosu servis ederken patlıcanın üzerine dökerseniz harika oluyor.
Yorumlar