Ana içeriğe atla

Galeta Unlu Patlıcan Kızartması


İlk defa slovakyada bir vejeteryan mutfağında yediğim bu yemeğin ülkemizde de bazı yörelerde yapıldığını bilmiyordum. Sonra ben de yapmaya başladım. İnternetteki tariflerde farklılıklar içeriyor özellikle de önceden haşlanması konusunda. Benim restoranda yediğim kalın bir dilimdi ve dolayısıyla kalın yapacaksam önceden haşlanması gerekiyor. Bazı tarifler ince ve haşlamadan yapılmış.

Önce patlıcanların tüm kabuklarını soyarak dilediğim şekilde (daire veya dikey) ortalama serçe parmağı kalınlığında kesiyorum. Bir tencereye kesilmiş patlıcanları alıp biraz haşlıyorum. Bu haşlama çok uzun sürmüyor. Patlıcanlar diriliğin fazla kaybetmemeli, çatalla tutup kaldırdığınızda parçalanmamalı.

Sonra suyu süzerek, çırpılmış yumurtaya (sarısı beyazı karışık farketmez) bulayıp, ardından galete ununa buluyorum. Kızgın yağlı tavada kızartıyorum.

Bilirsinlz patlıcan kızartması çok yağ çeker ancak bu halde fazla çekmiyor. Dolayısıyla daha rahat şekilde yiyebilirsiniz.

Bunu bir sosla birlikte yiyoruz. Yoğurt, biraz mayanez, az miktarda dövülmüş sarımsak, maydanoz ve karabiberle yapılan sosu servis ederken patlıcanın üzerine dökerseniz harika oluyor.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Merhabalar, size bu lezzetli tarif için teşekkür etmek istiyorum. Ellerinize sağlık www.gumushaneden.com isimli sitemize sizide bekliyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ...

Somon Balığı ve Çin Usulü Pirinç Pilavı

Kaç gündür doğru dürüst yemek yapmadım, bunda biraz üşütüp karın ağrılarına bulaşmış olmamın da etkisi var tabiki. Canım pek birşey istemiyordu ve yapacak halim de yoktu zaten. Geçiştirdik çoğunlukla. Dün kendimi daha iyi hissediyordum ve kocacığıma bir ziyafet hazırlamak istedim. Gerçi bu bloğu takip eden bir çok yakınım yemeklerimi ilginç ve tuhaf buluyor. Yapılası şeyler olarak görmüyorlar. Başta da ablam. Bir türlü aynı tarzda buluşamadık. Yani bizim ziyafetimiz onlara eziyet gibi gelebiliyor. Neyse balık yapmaya karar verdim ancak hangisiniden olacağını bilmiyodum, balıkçıda gözüme ne kestirirsem onu alacaktım. Daha önceden somon balığını deneyecektim ama fırsat olmamıştı. Balıkçıda ona karar verdim ve alıp eve geldim. Hemen internetin başına geçip yerli yabancı (daha çok yabancı kaynaklarda buldum) bir çok tarif okudum. Hiç birini başlı başına uygulamadım, tüm bilgileri kafamda karıştırıp uyarladım. Çok çeşitli pişirme teknikleri var, fırın, tava, ızgara vs. Farklı sosl...

Taze Fasulye Kavurması

Taze fasulyeler ike her zaman zeytinyağlı yemek yapmak zorunda değilsiniz. Özellikle çocuklar kuru yiyecekleri daha çok sevdiğinden bu tip bir yemeği daha kolay yiyeceklerdir. Önce fasulyeleri haşlıyoruz. Renkleri koyulaşınca suyunu süzüp, mısır ununa bulayarak az yağlı tavada kavuruyoruz. İsterseniz mısır ununun içine baharatlar da ekleyebilirsiniz. İşte bu kadar