Ana içeriğe atla

Bu Blog da Tatlandı



Nihayet ilk tatlımı yapabildim bu blog için. Aslında hep aklımda ama fazla tatlı tüketmiyoruz. İki kişi olduğumuz için de acil tatlı krizlerimizi hazır tatlılarla gideriyoruz. Zaten çalışan kişiler olunca işyeri yemekhanelerinde tatlı oluyor zaman zaman. Dolayısıyla evde yapmaya pek gerek kalmıyor.




Bu tatlı çok basit ve pratik. Adına Elmalı Toplar diyeceğim. Elbette biryerlerden esinlenmişimdir ama kafadan yaptım.
Elmalı Toplar


Elmayı rendeledim ve pötibör bisküviyi ufalayarak içine ekledim. Elimle yoğurarak toparlanacak hale getirdim. Top şeklinde şekil verdim. Sonra ayrı bir kapta puding yada benzeri bişey (crem ole, erimiş çikolata da olur) hazırlayıp topları içine atıp güzelce buladıktan sonra tabağa aldım. Hindistan cevizi ile süsledim.
İsterseniz içine dövülmüş fındık, ceviz, fıstık hatta hindistan cevizi bile ekleyebilirsiniz. Ayrıca sadece elmalı değil, muzlu, portakallı, yada herhangi bir başka meyve ile yapabilirsiniz.



Pudingin kalanı da sade olarak yenilmek üzere ayrıldı. Acil tatlı ihtiyaçlarımda pudingi tercih ederim çoğu zaman. Nedeni ise kalorisi. Bir kase pudingin kalorisi bir çikolatadan daha az. İsterseniz karşılaştırın.



Dün akşam yemek resimlerimi de Flickr'a ekledim ve ordaki bazı gruplara üye oldum. Harika yemek fotoları çekmişler ama benimkilere de bakmışlar. Oley çok sevindim.

Yorumlar

Htc dedi ki…
annem biz çocukken çok yapardı bu elmalı toplardan. hafif ve çok lezzetli olur. çok da güzel görünüyorlar ellerine sağlık.
NeS dedi ki…
AAA görüntüsünden profiterol zannetmişim. tatlı istedi canım birden sabah olasına rağmen. eline sağlık. yine misafirin olmak istiyorum :)
Ayça dedi ki…
Ben de profiterol zannettim :) 2. ve 3. fotoğrafa bayıldım. Diğerleri farketmişsindir net olmamış. Bravo şekerim :)
SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık .ben de denemiştim daha önce çok hoş ve hafif bir tatlı oluyor...
Gelin Ayşe dedi ki…
ellerine saglliiik :) Guzel biseye benziyooor.
Gelin Ayşe dedi ki…
ellerine saglliiik :) Guzel biseye benziyooor.
Paşa dedi ki…
hıımm nefis görünüyor canımmm
Sibella dedi ki…
Eskiden çok sevdiğim ama unuttuğum bir tatlıydı, seneler sonra hatırlattığın için teşekkürler :) Ben de yaptım ve tarif için senin bloguna link vererek blogumda yayınladım..
pel!n dedi ki…
Seninde ellerine sağlık,çikolata sosla nefis olmuştur eminim..
Ben çikolata fabrikası kitabından bakıp kapmıştım,kaynağım orası yanii :))
Ellerine sağlık...

Sevgilerimi yolluyorum...
hunerlieller dedi ki…
pek leziz görünüyorlar.etkinlikte görüp geldim.elinize saglık.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …