Ana içeriğe atla

Soslu Tavuk



Dün akşam daha önce Çin Yemeğine yaptığım tavuklardan yaptım. Bu sefer o yazımda belirttiğim gibi farklı bir sos kullanmak istedim. O yazıda özellikle midye tavanın yanında sunulan Tarator Sosu'nun yakışacağını düşünmüştüm.

Ancak Ce o sosu değil de Tartar Sosu'nu istedi. Tartar Sos Tatarlardan gelen ve dünyada oldukça yaygın bir sos. Yabancı sitelerde araştırdık, bizim bilmediğimiz bazı otlar içeriyordu dolayısıyla onu yapmadık. Fakat bu tarifler o kadar çeşitli ki hangisi gerçek olan kestirmek zor bilmeyen için.

Ancak Ce bir tarifte mayonez, maydanoz ve sarımsak karışımı olarak yazıldığını buldu. Ben pek güvenmesem de zaten araştırma yapmadan dahi önce kafamda birşey vardı. Yine onu yapmış oldum.

Mayonezi ağır buldğum için, yoğurt çok az mayonez (1 kaşık), sarımsak ve maydanozdan böyle bir sos yaptım. Evde dereotu olsaydı biraz da ondan katacaktım. Dereotuyla daha hoş olacaktır. Tavukların üzerine servis edip yedik ve tadı harika uydu. Kesinlikle bundan sonra "ikisi bir arada" olacak bunlar.

Bir de bu tavuklar o kadar bereketli ki, bir avuç tavuktan dünya kadar yemek çıkıyor. Kalabalık misafirleriniz için tavsiye ederim. Yapılışı da çok basit. Hatırlamak isteyenler için burada yazmıştım.

Yemeğin yanına erişte yaptım (biz kesme deriz), ev kesmesi. Her sene annemle birlikte hep beraber yaparız ve paylaşırız. Bütün bir  yıl gidecek kadar çok oluyor. Diğer yandan hazır eriştelere hiç benzemiyor, çünkü yumurtası, sütü, kaymağıyla oldukça besleyici ve vitaminli bir erişte bu, tadı ise daha güzel. Yaptığımız zaman yapım aşamalarıyla anlatırım tekrar.

Yorumlar

NeS dedi ki…
oooh afiyet olsun. ya ben bu bloga girdiğiim zaman aç olmasam bile acıkıyorum :)
Ayça dedi ki…
Bu sosu ben de kullanıyorum, dereotu kesinlikle çok daha farklı bir tat katıyor. Erişteyi de çok severim. Annemin kankası var Hidayet teyzem, o yapmış, ben Ankara'ya gelmeden de koca bir kavanoz vermişti. Neredeyse bitti... Hazır almak da hiç istemiyorum. Belki bu sene kendim denerim :)
Virgo dedi ki…
afiyet olsun oh çok nefis olmalı
SMİLENA dedi ki…
ben dereotuyla yapıyorum.
çok hoş görünüyor.ellerine sağlık
kalorisi bol şeyler neden hep böyle lezzetli oluyor yaaaaw
Paşa dedi ki…
afiyet olsuuun ühüü çok açım :))) o mayonezli yoğurtlu sos hani midye tavada kullanılan sostanmı? o sosa bayılıyoruumm aha nededim midye tavamı...mmmmm
Pınar dedi ki…
Tarator Sosu'unu çok yaparız babam bunu çok iyi yapar humus yemeği tarator abugannüş gibi yemeklerde iyidir

Tarator da mayonez kullanılmaz diye biliyorum kullanılan malzemeler sarmısak,tuz,tahin,limon suyu(kimisi limon tuzu tercih eder),maydanoz

Maydanoz ve sarmırsak robotta çekilir ince kıyım olduktan sonra içine tahin ve sarımsak atılarak çekilir çok koyu bir kıvam alır ve limon suyu ile kıvam açılarak robottan geçirilmeye devam eder iş burası sizde biter tadına bakarak limon suyu ekleyecksiniz size göre uygun tadı bulana kadar devam edeceksiniz bulduktan sonra tabağa alacaksınız üzerini kırmızı pul biberle süsleyin ve hazır

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …