Ana içeriğe atla

Ekşi Tatlı Tavuk (Çin Yemeği)


Bu tarifi GeCe bloğumda da çok eskiden yazmış ve hatta google aramalarından bu tarifle ziyaretçi kapmıştım. Ce ile özellikle özel günlerimizde gittiğimiz lokantaların başında Çin Yemeği lokantası gelir. İkimizde değişik tatları çok severiz ama ben ne olduğunu bilmediğim ve çiğ balık yemem. Bu yüzden içinde bildiğimiz malzemeler olan menüleri tercih ediyoruz.

Bu yemeği Selin Çağlayan'dan almıştım. Ancak o kadar çok yaptım ki kendi tarzımı oluşturdum. Eğer dışarda bu yemekten yediyseniz neredeyse aynısı oluyor diyebilirim. Yemek yine üç ana kısımdan oluşuyor.

A: Sebzeli Karışım
1 soğan, 3 dolmalık biber (eşdeğer miktarda çarliston da olur), 2 havuç doğranıp biraz tuz ekleyerek iki yemek kaşığı zeytinyağı ile yüksek ateşte kavrulur. Kavururken başında durmak gerekiyor yanmaması için ve önemli nokta sebzeler diriliğini kaybetmeyecek, birkaç dakikada hazır olacak.

Biber dolmasında çokça farkettiğimiz bir tadı vardır biberin. Bu tat eğer biber çok pişmişse ortaya çıkıyor. Ancak bu yemekte fazla pişirmediğimiz için o hoş olmayan tat yok ve çok leziz.

B: Tavuk
Yine kemiksiz tavuk göğsünü ufak ufak doğrayıp, unlu bir sosa bulayıp kızartıyoruz. Bu yemek için bir tavuk göğsü (kalp şeklinde , iki yarım parça ) kullandım. Sosu da şöyle hazırlıyorum. Un, yumurta, tuz ve kabartma tozunu (ben bir paketin 1/3 nü kullandım) biraz suyla koyu boza haline getiriyoruz, tavukları bulayıp kızartıyoruz.

Burada farklı olan kabartma tozu, inanılmaz güzel bir şekil veriyor, yuvarlak ve şişkin. Ancak tavaya koyduğunuz tavuklar bir süre sonra kabarığ şişeceği için yer ayırmanızda fayda var.

C: Ekşi Tatlı Sos
Sos için bir yemek kaşığı sıvıyağ, iki domates rendesi, iki yemek kaşığı salça, yarım yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı tozşeker (tepeleme değil) katıp kaynayana kadar karıştırıyoruz. Sirke ve şeker tadı çok yoğun olmamalı ancak salça ve domatesin tadını bastırmalı.

Servis ederken genelde bu üç malzeme karıştırılır ancak ben ayrı ayrı sunmayı tercih ediyorum.

Bu yemek bizim alıştığımız damak tadına pek benzemiyor. O yüzden tereddütte iseniz az bir miktar denemenizi tavsiye ederim.

Ancak sonradan düşündüm de bu şekilde hazılanmış tavuklar Tarator Sos ile müthiş olur. İlk fırsatta deneyeceğim. Tarator sos için bu sitede birçok tarif var.

Buğdaylı Domates Çorbası
Daha önceleri düzensiz aldığım Evim dergisini birkaç aydır düzenli alıyorum. Bu ayki dergide hediye olarak Bizim Mutfak Buğdaylı Domates çorbası vermişler. Denedim beğendim. Üstelik bu çorba "buğdaydan nasıl yemekler yapılabilir" diye düşündüğüm bir zamana denk geldi.

Yorumlar

Gelin Ayşe dedi ki…
Cin yemegi cok basitmis ve cok da guzel gorunuyor valla.
Paşa dedi ki…
hımmmm nefis görünüyor ah bir kardeşim olsaaaa bana bir çorba yapsa...
NeS dedi ki…
Sayende değişik tatlar deneme fırsatımız olacak.ellerine sağlık görüntü yine süper...
voodoo_bird dedi ki…
aaa beğenerek yediğim yemek bu ama eksili sosu pek hoşuma gitmemişti =) eline sağlık teyzoş =)
voodoo_bird dedi ki…
aaa beğenerek yediğim yemek bu ama eksili sosu pek hoşuma gitmemişti =) eline sağlık teyzoş =)
Cocukla Cocuk dedi ki…
Ekşi tatlı soslu tavuğu çok güzel anlatmışsın, arşive attım, denemek istiyorum.
Bal küpü dedi ki…
Tavuğu mutlaka deneyeceğim sebze karışımıyla da çok güzel görünüyor. Eline sağlık sevgili GeCe :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …