Ana içeriğe atla

Ekşi Tatlı Tavuk (Çin Yemeği)


Bu tarifi GeCe bloğumda da çok eskiden yazmış ve hatta google aramalarından bu tarifle ziyaretçi kapmıştım. Ce ile özellikle özel günlerimizde gittiğimiz lokantaların başında Çin Yemeği lokantası gelir. İkimizde değişik tatları çok severiz ama ben ne olduğunu bilmediğim ve çiğ balık yemem. Bu yüzden içinde bildiğimiz malzemeler olan menüleri tercih ediyoruz.

Bu yemeği Selin Çağlayan'dan almıştım. Ancak o kadar çok yaptım ki kendi tarzımı oluşturdum. Eğer dışarda bu yemekten yediyseniz neredeyse aynısı oluyor diyebilirim. Yemek yine üç ana kısımdan oluşuyor.

A: Sebzeli Karışım
1 soğan, 3 dolmalık biber (eşdeğer miktarda çarliston da olur), 2 havuç doğranıp biraz tuz ekleyerek iki yemek kaşığı zeytinyağı ile yüksek ateşte kavrulur. Kavururken başında durmak gerekiyor yanmaması için ve önemli nokta sebzeler diriliğini kaybetmeyecek, birkaç dakikada hazır olacak.

Biber dolmasında çokça farkettiğimiz bir tadı vardır biberin. Bu tat eğer biber çok pişmişse ortaya çıkıyor. Ancak bu yemekte fazla pişirmediğimiz için o hoş olmayan tat yok ve çok leziz.

B: Tavuk
Yine kemiksiz tavuk göğsünü ufak ufak doğrayıp, unlu bir sosa bulayıp kızartıyoruz. Bu yemek için bir tavuk göğsü (kalp şeklinde , iki yarım parça ) kullandım. Sosu da şöyle hazırlıyorum. Un, yumurta, tuz ve kabartma tozunu (ben bir paketin 1/3 nü kullandım) biraz suyla koyu boza haline getiriyoruz, tavukları bulayıp kızartıyoruz.

Burada farklı olan kabartma tozu, inanılmaz güzel bir şekil veriyor, yuvarlak ve şişkin. Ancak tavaya koyduğunuz tavuklar bir süre sonra kabarığ şişeceği için yer ayırmanızda fayda var.

C: Ekşi Tatlı Sos
Sos için bir yemek kaşığı sıvıyağ, iki domates rendesi, iki yemek kaşığı salça, yarım yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı tozşeker (tepeleme değil) katıp kaynayana kadar karıştırıyoruz. Sirke ve şeker tadı çok yoğun olmamalı ancak salça ve domatesin tadını bastırmalı.

Servis ederken genelde bu üç malzeme karıştırılır ancak ben ayrı ayrı sunmayı tercih ediyorum.

Bu yemek bizim alıştığımız damak tadına pek benzemiyor. O yüzden tereddütte iseniz az bir miktar denemenizi tavsiye ederim.

Ancak sonradan düşündüm de bu şekilde hazılanmış tavuklar Tarator Sos ile müthiş olur. İlk fırsatta deneyeceğim. Tarator sos için bu sitede birçok tarif var.

Buğdaylı Domates Çorbası
Daha önceleri düzensiz aldığım Evim dergisini birkaç aydır düzenli alıyorum. Bu ayki dergide hediye olarak Bizim Mutfak Buğdaylı Domates çorbası vermişler. Denedim beğendim. Üstelik bu çorba "buğdaydan nasıl yemekler yapılabilir" diye düşündüğüm bir zamana denk geldi.

Yorumlar

Gelin Ayşe dedi ki…
Cin yemegi cok basitmis ve cok da guzel gorunuyor valla.
Paşa dedi ki…
hımmmm nefis görünüyor ah bir kardeşim olsaaaa bana bir çorba yapsa...
NeS dedi ki…
Sayende değişik tatlar deneme fırsatımız olacak.ellerine sağlık görüntü yine süper...
aaa beğenerek yediğim yemek bu ama eksili sosu pek hoşuma gitmemişti =) eline sağlık teyzoş =)
aaa beğenerek yediğim yemek bu ama eksili sosu pek hoşuma gitmemişti =) eline sağlık teyzoş =)
Cocukla Cocuk dedi ki…
Ekşi tatlı soslu tavuğu çok güzel anlatmışsın, arşive attım, denemek istiyorum.
Bal küpü dedi ki…
Tavuğu mutlaka deneyeceğim sebze karışımıyla da çok güzel görünüyor. Eline sağlık sevgili GeCe :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler