Ana içeriğe atla

Elmalı Turta



Çok fazla hamur işleri yapmıyorum, ancak bu hafta sonu ablamlara gidince, miniklerin karne hediyelerinin yanında çok sevdikleri turtayı da götürmek istedim. Evde yapmaya vakit bulamadığımdan, ablamda prenses ile beraber yaptık.

Resimde ana planda turta olması gererkirken diğer yiyecekler daha fazla ön plana çıkmış. Profiterolü Virgo ablam, poğaçayı da Paşa'nın annesi yapmış.

Bu elmalı turtanın tarifi yine birkaç yıl önce internetten bulunmuş, çok kez denenmiş ve beğenilmiş bir tarif.

Ben asıl tarifin yarım ölçüsünü yapıyorum bir orta boy tepsi oluyor.

Hamuru için, yarım paket pargarin (125 gr, eritmeden), yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıp aldığı kadar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

Diğer yandan 4 tane elmayı rendeleyip, tarçınla karıştırıp isterseniz fındık ceviz vs de ilave ediyoruz. Elmaları ayrıca kavurmuyoruz çiğ olarak kullanacağız.

Hamurun yarıdan biraz fazlasını tepsiye yayıp (ben parça parça koparıp elimle bastırarak tüm tepsiyi kaplıyorum) üzerine elmaları koyduktan sonra, kalan hamuru elmaların üzerine rendeliyoruz. Rendelendiğinde küçük küçük toplar haline geliyorlar ve görünüşü çok güzel oluyor. Ancak hamur çok yumuşak gelirse biraz daha unla yoğurup sertleştirerek daha kolay rendeleyebilirsiniz.

Fırında piştikten sonra (çabuk pişiyor, zaten kokusundan da anlaşılacaktır piştiği, evi mis gibi bir koku sarıyor) üzerine pudra şekeri döküp servis yapıyoruz.

Profiterolün tarifini de almıştım ama unuttum, poğaçalarla birlikte daha sonra yazabilirim.

Yorumlar

SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık kokuyu duyar gibiyim .elma ve tarçın hım mis gibi....
Çok hoş görünüyor ben hep poğaça ya da sarma şeklinde yapardım elmalı pastaları ama artık bunu deniycem daha pratik. Ancak aklıma bişey takıldı: elmaları pişirmeyince sulanmıyomu alttaki hamur bi de ıslak ıslak kalırsa yiyemem ben. Bu konuda bi aydınlatırsanız sevinirim.
şeker pasta dedi ki…
Gececim ablalarının da senin de ellerine sağlık... çok leziz görünüyorlar...
Virgo dedi ki…
çok leziz olmuştu gececim ellerine sağlık çok pratif güzel bi tarifff
Gelin Ayşe dedi ki…
Cok severim elmali turta :) Ellerine sagli, afiyetle yemislerdir :)
Ceyda'nın Bahçesi dedi ki…
nefis görünüyor ve hafif bir tatlı.hemen deneyeceğim. paylaşımın için teşekkürler
Ayça dedi ki…
Ellerine sağlık canım, ablalarının da eline sağlık. Afiyetler olsun :)
Paşa dedi ki…
ELLERİNE SAĞLIK GERÇEKTEN NEFİSTİ KEŞKE DAHA OLSADA YESEM ...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …