Ana içeriğe atla

Elmalı Turta



Çok fazla hamur işleri yapmıyorum, ancak bu hafta sonu ablamlara gidince, miniklerin karne hediyelerinin yanında çok sevdikleri turtayı da götürmek istedim. Evde yapmaya vakit bulamadığımdan, ablamda prenses ile beraber yaptık.

Resimde ana planda turta olması gererkirken diğer yiyecekler daha fazla ön plana çıkmış. Profiterolü Virgo ablam, poğaçayı da Paşa'nın annesi yapmış.

Bu elmalı turtanın tarifi yine birkaç yıl önce internetten bulunmuş, çok kez denenmiş ve beğenilmiş bir tarif.

Ben asıl tarifin yarım ölçüsünü yapıyorum bir orta boy tepsi oluyor.

Hamuru için, yarım paket pargarin (125 gr, eritmeden), yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıp aldığı kadar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

Diğer yandan 4 tane elmayı rendeleyip, tarçınla karıştırıp isterseniz fındık ceviz vs de ilave ediyoruz. Elmaları ayrıca kavurmuyoruz çiğ olarak kullanacağız.

Hamurun yarıdan biraz fazlasını tepsiye yayıp (ben parça parça koparıp elimle bastırarak tüm tepsiyi kaplıyorum) üzerine elmaları koyduktan sonra, kalan hamuru elmaların üzerine rendeliyoruz. Rendelendiğinde küçük küçük toplar haline geliyorlar ve görünüşü çok güzel oluyor. Ancak hamur çok yumuşak gelirse biraz daha unla yoğurup sertleştirerek daha kolay rendeleyebilirsiniz.

Fırında piştikten sonra (çabuk pişiyor, zaten kokusundan da anlaşılacaktır piştiği, evi mis gibi bir koku sarıyor) üzerine pudra şekeri döküp servis yapıyoruz.

Profiterolün tarifini de almıştım ama unuttum, poğaçalarla birlikte daha sonra yazabilirim.

Yorumlar

SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık kokuyu duyar gibiyim .elma ve tarçın hım mis gibi....
Unknown dedi ki…
Çok hoş görünüyor ben hep poğaça ya da sarma şeklinde yapardım elmalı pastaları ama artık bunu deniycem daha pratik. Ancak aklıma bişey takıldı: elmaları pişirmeyince sulanmıyomu alttaki hamur bi de ıslak ıslak kalırsa yiyemem ben. Bu konuda bi aydınlatırsanız sevinirim.
şeker pasta dedi ki…
Gececim ablalarının da senin de ellerine sağlık... çok leziz görünüyorlar...
VİRGO dedi ki…
çok leziz olmuştu gececim ellerine sağlık çok pratif güzel bi tarifff
Gelin Ayşe dedi ki…
Cok severim elmali turta :) Ellerine sagli, afiyetle yemislerdir :)
Ceyda Türkgeldi dedi ki…
nefis görünüyor ve hafif bir tatlı.hemen deneyeceğim. paylaşımın için teşekkürler
Ayca Karaoglan dedi ki…
Ellerine sağlık canım, ablalarının da eline sağlık. Afiyetler olsun :)
Paşa dedi ki…
ELLERİNE SAĞLIK GERÇEKTEN NEFİSTİ KEŞKE DAHA OLSADA YESEM ...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler