Ana içeriğe atla

Kepekli Pirinç Pilavı



Uzun zamandır beyaz pilav yemiyoruz. Daha sağlıklı olması adına kepekli pirinç tercihimiz. Tadı diğer pirinçten biraz daha farklı, buğdaya benziyor ve bir diğer farkı da pişmesi diğeri kadar kısa sürede olmuyor. Yani pilavınız ne yaparsanız yapın lapa olması mümkün değil, diri kıtır kıtır :p

Öğle yemeklerinde mecburen sıkça yediğimiz için evde pek sık pilav yapmam, ancak bazı yemekler var ki pilavsız olmaz. O zaman yapıyorum.

Annem derdi eskiden ekmeğin içinde kepek yada diğer tahıllar olursa, o ekmek ucuz olur, daha çok fakirlerin yemek zorunda kaldığı bir seçenek olurmuş. Yani kepekli makbul değilmiş. Şimdilerde ise herşey nasıl da tersine dönmüş, kepekliler daha da pahalı. Hele bu pirinç normal pirinçten çok çok pahalı.

Ancak Dia'nın ve Migros'un kendi adıyla sürdükleri kepekli pirinçler fiyat olarak daha makul ve onlar kullandım ben. Ancak bir de sahteleri var ki şaştım. Gayet şık karton pakette, iplikle dikilmiş bir pirinç almıştım. Ancak kahverengi görünen pirinçler yıkayınca beyazladı, içinde bir kaç kara pirinç katılmış, diğerleri beyaz pirinçti. Dolayısıyla hileci bakkal hesabı karıştırılmış pirinçler daha pahalıya satılabiliyor. Aman dikkat.

Yorumlar

Ayça dedi ki…
Zeytinin, kırmızı pul biberin boyandığını duymuştum ama pirince ben de şaştım kaldım :) Ben de annemden alışkanlık, herşeyin esmerini yedirirdi bize :) Ekmeğin, pirincin, bulgurun... Bir de buğday(döğme) çok severim. Fotoğraf ne güzel olmuş, bak olamaya başladı, ortalar net, diğer kısımlar hafif flu :)
Ayşe dedi ki…
Bloga her girisimde saglikli beslenme aliskanliginizi takdir ediyor ve ozeniyorum...masaallah...
voodoo_bird dedi ki…
teyze senmi dizdin öle pirinçleri =)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …