Ana içeriğe atla

Kolay Su Böreği



Kolay Su Böreği

Kolay su böreğini Pazar kahvaltısı için hazırladım. Yufkalı Tavuklardan kalan yufkaları fazla geç olmadan değerlendirmem gerekiyordu. Su böreğini ben en çok peynirlisini sevsem de Ce kıymalıyı daha çok seviyor. O yüzden bu da kıymalı oldu.

Hazır yufkadan yapılan, içinde yine çok az yağ olan ve su ile pişen bu börek hem yumuşacık hem de çok hafif oluyor.

Kıymalı harç için 200 gr kadar kıymayı, kıyılmış bir iri soğanla, tuz kekik ve karabiber katarak kavurdum. Pişmesine yakın içine bolca maydanoz ekledim.

Tepsiye yufkaları ve kıymaları kat kat dizerken aralarına koymak için, büyükçe bir kasede hazırladığım sosu döküyorum. Sosu 250 gr süt, 3-4 kaşık yoğurt ve varsa suyu, biraz zeytinyağı ve bir yumurtayı çırpıp hazırlıyorum.

Tepsiyi hafifçe yağladıktan sonra yufkaları dümdüz değil de büzüştürerek tepsiye koyuyorum. Kıymaları serpiştirip ardından her kata sostan bolca koyuyorum. Tüm yufkalar bitip kapayınca en üst kata da sosun kalanını döküyorum. Daha sonra sosun olduğu kaseye biraz su koyup çalkalıyor ve yufkaları tepsinin kenarından kaldırıp suyu boşaltıyorum. Koyduğum su yarım çay bardağı kadar. Tepsiyi eğerek suyun her tarafa ulaşmasını sağlıyorum.

Üzerini susam ve çörekotu ile süsleyip 200 derecede pişiriyorum. Yaklaşık 15-20 dakkada hazır oluyor. Eğer çıkardıktan sonra üstü kuru ise büyük bir naylon poşeti üzerine koyup buharıyla biraz yumuşatıyorum.

Kızarmış Hellim Peyniri


Resimde domateslerin önünde kızarmış hellim peyniri gözüküyor. Hellim peynirini tariflerde yağsız tavada pişirmeniz önerilir. Ben yine çok az zeytinyağı konulmuş tavada, üzerini kapatarak (çok sıçrıyor) iki tarafını kızartıyorum. Çıtır çıtır nefis oluyor. Eğer yumuşak olmasını isterseniz peyniri daha kalın dilimleyebilirsiniz. İnce dilimlerle cips gibi oluyor.

Yorumlar

NeS dedi ki…
Afiyet olsun. pazar sabahı daha güzel bir kahvaltı düşünülemezdi doğrusu. böreğin peynirlisi olduğu zaman bende geleyim diyorum :)
GeCe dedi ki…
bi gelseniz ben neler yapacağım da gelin yeter ki
bu sabah aynı böreğin siz kıymalısını biz peynirlisini yapıp yemişiz
afiyet olsun cümlemize
sevgiler
manii dedi ki…
Ya gece, bune hız gerçekten neler yapmışsın neler ne güzel görünüyor hepsi aşağıdaki brokoli tarifi de ilginç geldi onuda deneyeceğim,ben hep haşlayıp sirke,sarımsak,zeytinyağı ile salata gibi yiyiyorum zaten benden başkada kimse ağzına sürmüyor evde belki bu şekilde ilgilerini çekerim :)
sevgiler...
Yelda dedi ki…
Süper gözüküyor hepsi
ellerine sağlık canım

Ce kıymalı ben peynirli seviyorum yazmışsın, annem genelde bir tepsi börek yaptığında evde herkesin gönlü olsun diye yarısını peynirli yarısını patatesli veya kıymalı nasıl iatenirse öyle yapar hem iki çeşit börek gibi oluyor hemde herkes sevdiğinde yiyor.
Öyle yapabibilirsin sende
Sevgiler
ferulago dedi ki…
Ablam da daha bu haftasonu sodalısını yapmıştı, bunu da denemeli. Elinize sağlık.
Gelin Ayşe dedi ki…
ellerine saglik, kocisine mukemmel bir kkhavlati boregii :-- bende peynirli severim :)
Paşa dedi ki…
vay ellerine sağlık nefis de görünüyorlar...
SMİLENA dedi ki…
hellime bayılırım.teyzen kıbrısta yaşıyor ve kendisi yapıyor.çok lezziz bişey
materials dedi ki…
It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …