Kolay su böreğini Pazar kahvaltısı için hazırladım. Yufkalı Tavuklardan kalan yufkaları fazla geç olmadan değerlendirmem gerekiyordu. Su böreğini ben en çok peynirlisini sevsem de Ce kıymalıyı daha çok seviyor. O yüzden bu da kıymalı oldu.
Hazır yufkadan yapılan, içinde yine çok az yağ olan ve su ile pişen bu börek hem yumuşacık hem de çok hafif oluyor.
Kıymalı harç için 200 gr kadar kıymayı, kıyılmış bir iri soğanla, tuz kekik ve karabiber katarak kavurdum. Pişmesine yakın içine bolca maydanoz ekledim.
Tepsiye yufkaları ve kıymaları kat kat dizerken aralarına koymak için, büyükçe bir kasede hazırladığım sosu döküyorum. Sosu 250 gr süt, 3-4 kaşık yoğurt ve varsa suyu, biraz zeytinyağı ve bir yumurtayı çırpıp hazırlıyorum.
Tepsiyi hafifçe yağladıktan sonra yufkaları dümdüz değil de büzüştürerek tepsiye koyuyorum. Kıymaları serpiştirip ardından her kata sostan bolca koyuyorum. Tüm yufkalar bitip kapayınca en üst kata da sosun kalanını döküyorum. Daha sonra sosun olduğu kaseye biraz su koyup çalkalıyor ve yufkaları tepsinin kenarından kaldırıp suyu boşaltıyorum. Koyduğum su yarım çay bardağı kadar. Tepsiyi eğerek suyun her tarafa ulaşmasını sağlıyorum.
Üzerini susam ve çörekotu ile süsleyip 200 derecede pişiriyorum. Yaklaşık 15-20 dakkada hazır oluyor. Eğer çıkardıktan sonra üstü kuru ise büyük bir naylon poşeti üzerine koyup buharıyla biraz yumuşatıyorum.
Kızarmış Hellim Peyniri
Resimde domateslerin önünde kızarmış hellim peyniri gözüküyor. Hellim peynirini tariflerde yağsız tavada pişirmeniz önerilir. Ben yine çok az zeytinyağı konulmuş tavada, üzerini kapatarak (çok sıçrıyor) iki tarafını kızartıyorum. Çıtır çıtır nefis oluyor. Eğer yumuşak olmasını isterseniz peyniri daha kalın dilimleyebilirsiniz. İnce dilimlerle cips gibi oluyor.
Yorumlar
afiyet olsun cümlemize
sevgiler
sevgiler...
ellerine sağlık canım
Ce kıymalı ben peynirli seviyorum yazmışsın, annem genelde bir tepsi börek yaptığında evde herkesin gönlü olsun diye yarısını peynirli yarısını patatesli veya kıymalı nasıl iatenirse öyle yapar hem iki çeşit börek gibi oluyor hemde herkes sevdiğinde yiyor.
Öyle yapabibilirsin sende
Sevgiler