Ana içeriğe atla

Pufidik Ekmek Tarifi

Yaptığım ekmeklere neden taktığımı anlatmak istiyorum. Yurtdışında bulunduğum zamanlarda orada yediğim ama burada bulamadığım bir ekmek bu. Özel adı var mı bilmiyorum ama araştırdığı kadarıyla, sweet bread, soft bread, bread roll gibi adlar veriliyor. Bu ekmeklerden belki burada özel pastanelerde yada restoranlarda bulunabilir belki ama ben hiç karşılaşmadım keşke karşılaşsaydım.


Tadı inanılmaz yumuşak pamuk gibi, hafif tatlı, çok yağlı değil, sütlü çok güzel bir ekmek. Şekli yuvarlak, örgü, kruasan biçiminde olabiliyor. İçine bazen marmelat, çikolata konabiliyor. Bazılarının üzerine şeker tanecikleri serpiliyor, ya da pudra şekeri ile servis ediliyor. Ancak tuzlu yiyeceklerle de yenilebilir. Adını bilen ve yapmasını bilen varsa haberim olsun.

Benim yaptıklarım bu resimdekilere görünüş olarak benzemedi pek. Ama tadı benzedi. Biraz tarife uyamasam da. Hem bu ikinci denemem daha ileriki denemelerimde aynen böyle yapacağım. Kafama taktım.

Bizim de çok güzel poğaçalarımız var elbet, ancak bu ona göre daha az yağlı ve sütlü. Bazı sandviç ekmeklerine rasladım böyle yumuşak ama onlar sütlü değiller.

Tarifi bu siteden aldım. Çok pratik anlatmış bundan sonra ben de böyle anlatacağım.

A (240 gr ekmek unu, 60 gr normal un, 50 gr toz şeker, 10 gr süttozu, 2 çaykaşığı anlık maya)

B (1 yumurta, 150 gr süt)

C (20 gr tuzsuz tereyağı, 5 gr tuz)

İsteğe göre, susam, çörekotu, dilimlenmiş badem vs)

Yapılışı: A malzemelerini karıştır, B yi ekle yoğur, C yi ekle elastik kıvama gelinceye kadar yoğur. Sonra hamur yaklaşık iki katına gelinceye kadar dinlenmeye bırak. Porsiyonları ayırıp tepsiye koyduktan sonra tekrar dinlendir. (Her iki dinlenme için süreyi yaklaşık 1 saat vermişler.) Üzerine yumurta sarısı ya da süt sürülebilir susam vs dökülebilir. 180-190 derecede 12 dak. pişirin.

Yorumlar

Virgo dedi ki…
ellerinize sağlık afiyet olsun.
2. resimdeki çöreği bende çok seviyorum paşanın annesinin doğduğu zaman mevludünde verilmişti.lohusa şerbetiyle..
hala tadı damağımda 33 yıl geçmesine rahmen olsada yesek
banada heber verirsin denediğin zamannn
NeS dedi ki…
harika gözüküyorlar. yarın bizde tadına bakarız annem tarifini bekliyordu :) bakalım seninkiler gibi güzel olacak mı??
böcük dedi ki…
Kruasan şeklinde olanlara "ponçik" dendiğini biliyorum ben :) Güllüoğlunda içi marmelatlı olanlarından satılıyor :)) Eyüp tarafında bir pastanede de yemiştim :) Kendisi çok sevdiğim enfes bir tattır :) Yerken yüzüme gözüme pudra şekeri bulaşması nedense çok hoşuma gidiyor :) Canım istedi şimdi fotoğrafı görünce :D
Paşa dedi ki…
aaa benim haberim yoktuuuuu ablam virgo bu arada doğumumda ne verilmiş ve bide yaşımı söylemiş ne güsel:)))) hamarat kardeşim gene döktürmüssün...
Adsız dedi ki…
Merhaba anlık maya nedir acaba?kuru maya mı?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …