Pufidik Ekmek Tarifi

Yaptığım ekmeklere neden taktığımı anlatmak istiyorum. Yurtdışında bulunduğum zamanlarda orada yediğim ama burada bulamadığım bir ekmek bu. Özel adı var mı bilmiyorum ama araştırdığı kadarıyla, sweet bread, soft bread, bread roll gibi adlar veriliyor. Bu ekmeklerden belki burada özel pastanelerde yada restoranlarda bulunabilir belki ama ben hiç karşılaşmadım keşke karşılaşsaydım.


Tadı inanılmaz yumuşak pamuk gibi, hafif tatlı, çok yağlı değil, sütlü çok güzel bir ekmek. Şekli yuvarlak, örgü, kruasan biçiminde olabiliyor. İçine bazen marmelat, çikolata konabiliyor. Bazılarının üzerine şeker tanecikleri serpiliyor, ya da pudra şekeri ile servis ediliyor. Ancak tuzlu yiyeceklerle de yenilebilir. Adını bilen ve yapmasını bilen varsa haberim olsun.

Benim yaptıklarım bu resimdekilere görünüş olarak benzemedi pek. Ama tadı benzedi. Biraz tarife uyamasam da. Hem bu ikinci denemem daha ileriki denemelerimde aynen böyle yapacağım. Kafama taktım.

Bizim de çok güzel poğaçalarımız var elbet, ancak bu ona göre daha az yağlı ve sütlü. Bazı sandviç ekmeklerine rasladım böyle yumuşak ama onlar sütlü değiller.

Tarifi bu siteden aldım. Çok pratik anlatmış bundan sonra ben de böyle anlatacağım.

A (240 gr ekmek unu, 60 gr normal un, 50 gr toz şeker, 10 gr süttozu, 2 çaykaşığı anlık maya)

B (1 yumurta, 150 gr süt)

C (20 gr tuzsuz tereyağı, 5 gr tuz)

İsteğe göre, susam, çörekotu, dilimlenmiş badem vs)

Yapılışı: A malzemelerini karıştır, B yi ekle yoğur, C yi ekle elastik kıvama gelinceye kadar yoğur. Sonra hamur yaklaşık iki katına gelinceye kadar dinlenmeye bırak. Porsiyonları ayırıp tepsiye koyduktan sonra tekrar dinlendir. (Her iki dinlenme için süreyi yaklaşık 1 saat vermişler.) Üzerine yumurta sarısı ya da süt sürülebilir susam vs dökülebilir. 180-190 derecede 12 dak. pişirin.

SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 enfes yorum:

Virgo dedi ki...

ellerinize sağlık afiyet olsun.
2. resimdeki çöreği bende çok seviyorum paşanın annesinin doğduğu zaman mevludünde verilmişti.lohusa şerbetiyle..
hala tadı damağımda 33 yıl geçmesine rahmen olsada yesek
banada heber verirsin denediğin zamannn

NeS dedi ki...

harika gözüküyorlar. yarın bizde tadına bakarız annem tarifini bekliyordu :) bakalım seninkiler gibi güzel olacak mı??

böcük dedi ki...

Kruasan şeklinde olanlara "ponçik" dendiğini biliyorum ben :) Güllüoğlunda içi marmelatlı olanlarından satılıyor :)) Eyüp tarafında bir pastanede de yemiştim :) Kendisi çok sevdiğim enfes bir tattır :) Yerken yüzüme gözüme pudra şekeri bulaşması nedense çok hoşuma gidiyor :) Canım istedi şimdi fotoğrafı görünce :D

Paşa dedi ki...

aaa benim haberim yoktuuuuu ablam virgo bu arada doğumumda ne verilmiş ve bide yaşımı söylemiş ne güsel:)))) hamarat kardeşim gene döktürmüssün...

Adsız dedi ki...

Merhaba anlık maya nedir acaba?kuru maya mı?