Ana içeriğe atla

Pufidik Ekmek Tarifi

Yaptığım ekmeklere neden taktığımı anlatmak istiyorum. Yurtdışında bulunduğum zamanlarda orada yediğim ama burada bulamadığım bir ekmek bu. Özel adı var mı bilmiyorum ama araştırdığı kadarıyla, sweet bread, soft bread, bread roll gibi adlar veriliyor. Bu ekmeklerden belki burada özel pastanelerde yada restoranlarda bulunabilir belki ama ben hiç karşılaşmadım keşke karşılaşsaydım.


Tadı inanılmaz yumuşak pamuk gibi, hafif tatlı, çok yağlı değil, sütlü çok güzel bir ekmek. Şekli yuvarlak, örgü, kruasan biçiminde olabiliyor. İçine bazen marmelat, çikolata konabiliyor. Bazılarının üzerine şeker tanecikleri serpiliyor, ya da pudra şekeri ile servis ediliyor. Ancak tuzlu yiyeceklerle de yenilebilir. Adını bilen ve yapmasını bilen varsa haberim olsun.

Benim yaptıklarım bu resimdekilere görünüş olarak benzemedi pek. Ama tadı benzedi. Biraz tarife uyamasam da. Hem bu ikinci denemem daha ileriki denemelerimde aynen böyle yapacağım. Kafama taktım.

Bizim de çok güzel poğaçalarımız var elbet, ancak bu ona göre daha az yağlı ve sütlü. Bazı sandviç ekmeklerine rasladım böyle yumuşak ama onlar sütlü değiller.

Tarifi bu siteden aldım. Çok pratik anlatmış bundan sonra ben de böyle anlatacağım.

A (240 gr ekmek unu, 60 gr normal un, 50 gr toz şeker, 10 gr süttozu, 2 çaykaşığı anlık maya)

B (1 yumurta, 150 gr süt)

C (20 gr tuzsuz tereyağı, 5 gr tuz)

İsteğe göre, susam, çörekotu, dilimlenmiş badem vs)

Yapılışı: A malzemelerini karıştır, B yi ekle yoğur, C yi ekle elastik kıvama gelinceye kadar yoğur. Sonra hamur yaklaşık iki katına gelinceye kadar dinlenmeye bırak. Porsiyonları ayırıp tepsiye koyduktan sonra tekrar dinlendir. (Her iki dinlenme için süreyi yaklaşık 1 saat vermişler.) Üzerine yumurta sarısı ya da süt sürülebilir susam vs dökülebilir. 180-190 derecede 12 dak. pişirin.

Yorumlar

VİRGO dedi ki…
ellerinize sağlık afiyet olsun.
2. resimdeki çöreği bende çok seviyorum paşanın annesinin doğduğu zaman mevludünde verilmişti.lohusa şerbetiyle..
hala tadı damağımda 33 yıl geçmesine rahmen olsada yesek
banada heber verirsin denediğin zamannn
NeS dedi ki…
harika gözüküyorlar. yarın bizde tadına bakarız annem tarifini bekliyordu :) bakalım seninkiler gibi güzel olacak mı??
böcük dedi ki…
Kruasan şeklinde olanlara "ponçik" dendiğini biliyorum ben :) Güllüoğlunda içi marmelatlı olanlarından satılıyor :)) Eyüp tarafında bir pastanede de yemiştim :) Kendisi çok sevdiğim enfes bir tattır :) Yerken yüzüme gözüme pudra şekeri bulaşması nedense çok hoşuma gidiyor :) Canım istedi şimdi fotoğrafı görünce :D
Paşa dedi ki…
aaa benim haberim yoktuuuuu ablam virgo bu arada doğumumda ne verilmiş ve bide yaşımı söylemiş ne güsel:)))) hamarat kardeşim gene döktürmüssün...
Adsız dedi ki…
Merhaba anlık maya nedir acaba?kuru maya mı?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Somon Balığı ve Çin Usulü Pirinç Pilavı

Kaç gündür doğru dürüst yemek yapmadım, bunda biraz üşütüp karın ağrılarına bulaşmış olmamın da etkisi var tabiki. Canım pek birşey istemiyordu ve yapacak halim de yoktu zaten. Geçiştirdik çoğunlukla. Dün kendimi daha iyi hissediyordum ve kocacığıma bir ziyafet hazırlamak istedim. Gerçi bu bloğu takip eden bir çok yakınım yemeklerimi ilginç ve tuhaf buluyor. Yapılası şeyler olarak görmüyorlar. Başta da ablam. Bir türlü aynı tarzda buluşamadık. Yani bizim ziyafetimiz onlara eziyet gibi gelebiliyor. Neyse balık yapmaya karar verdim ancak hangisiniden olacağını bilmiyodum, balıkçıda gözüme ne kestirirsem onu alacaktım. Daha önceden somon balığını deneyecektim ama fırsat olmamıştı. Balıkçıda ona karar verdim ve alıp eve geldim. Hemen internetin başına geçip yerli yabancı (daha çok yabancı kaynaklarda buldum) bir çok tarif okudum. Hiç birini başlı başına uygulamadım, tüm bilgileri kafamda karıştırıp uyarladım. Çok çeşitli pişirme teknikleri var, fırın, tava, ızgara vs. Farklı sosl