Ana içeriğe atla

Uydurma Paçanga Böreğim ve Kabak-Havuç Sote

Evde kalmış olan 2 tanecik yufkamı ne yapsam diye düşünürken aklıma bu geldi.



İçinde pastırma olan bu böreği Ramazan ayında bir restoranda yemiş, bazı yerlerde tariflerini okumuştum. Ancak aklıma yazmamıştım. Tek hatırladığım pastırma olduğu ve galeta unuyla kızartıldığı. Biraz önce de araştırdım, galeta unu ile herkes kızartmamış bir de içindeki malzemeler biraz daha farklıymış.



Ben yediğim tadı hatırlayıp ona benzetmek için neler ilave ederim diye düşündüm. Önce iki küçük çarliston biberi az yağda kavurdum. İçine rendelenmiş yarım havuç (iki yufka için yapıyorum malzemeler az az ) iki küp doğranmış domatesi ilave ettim. Suyu azalana kadar pişirdim. İçine geçen günkü püreden kalan patates püresini (iyi ki katmışım harika oldu) ve biraz rendelenmiş kaşar peyniri kattım. Bir miktar pul biber ve karabiber ile tatlandırdım.

Pastırmaları karışımla birlikte pişirmek aklıma gelmedi, yufkanın içine bir dilimin yarısını ve bolca malzeme koyup sardım. Eşim pastırma tadını fazla sevmediği için bu oranı dengeli buldu. Daha fazla koysaydım, belki de hoşlanmayacaktı. Benim de hoşuma gitti, tüm tatlar eşit oranda alınıyordu, biri diğerinden fazla değildi.

Sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızarttım. Görünümü de iştah açıcıymış.

Bir de daha önce yaptığım kabak sotenin, daha otlusunu ve havuçlusunu denemek istedim.




Kabaklar pişerken, bir miktar havuç da ilave ettim. Ardından bolca maydanoz ve dereotu doğradım.



Sarımsaklı yoğurtla karıştırdım. Bunun da tadı güzel ama diğerinden farklı oldu. Aynı sebzeleri ufak değişikliklerle farklılaştırabilmek ne büyük bir nimet doğrusu.


Yorumlar

Ayça dedi ki…
Paçanga böreğini ilk, ortaokul yıllarımda, Taksim meydanında şimdi Goldaş'ın olduğu yerde önceden bir kafe vardı adını bile hatırlayamıyorum... Orada yemiştim. Bir de sarmısaklı ve dereotlu yoğurtla denemeni şiddetle tavsiye ederim :) Ellerine sağlık canımcım...
Papatya Prenses dedi ki…
sebzeli paçanga böreği desen daha yerinde olurmuş:)
ellerine sağlık..
NesTal dedi ki…
bu böreğin ismini duymuştum ama hiç yemedim. ya ben burada ne görürsem canım istiyoooo :) hep açken mi bakıyorum acaba? ama görüntüleri de çok güzel. ellerine sağlık.
TAZE NANE dedi ki…
En koyu mavilikleri avucuna, en içten mutlulukkarı gözlerine, en derin sevgileri kalbine usulca bırakıyorum.
Sevgi sevgiye layık olanındır.
Bu yüzden sizi seviyorum.
Cocukla Cocuk dedi ki…
paçanga böreğini kayseride tanıdım ve çok sevdim ama evde denemedim. Şimdi decanım çelkti görünce. Afiyet olsun size.
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Bence normal paçangadan daha lezzetli olmuştur bu. Paçangayı çok seviyorum ama o pastırma kokusu yok mu. günlerce terim bile pastırma kokuyor. Salamla yapıyorum ben de. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YUFKALAR DOLAPTA BEKLİYORDU YAPAYIMM BARİİ.YOK KESİN KARAR VERDİM BİR DAHA YEMEKTEN SONRA GİRECEĞİM BURALARA OLMUYOO.YAKINDA TOMBİLİK OLACAĞIZ :)))))) SEVGİLER CNM ELLERİNE SAĞLIK
SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık.ne güzel değerlendirmişsin.becerikli kız.herşey de geliyor elinden...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …