Ana içeriğe atla

Uydurma Paçanga Böreğim ve Kabak-Havuç Sote

Evde kalmış olan 2 tanecik yufkamı ne yapsam diye düşünürken aklıma bu geldi.



İçinde pastırma olan bu böreği Ramazan ayında bir restoranda yemiş, bazı yerlerde tariflerini okumuştum. Ancak aklıma yazmamıştım. Tek hatırladığım pastırma olduğu ve galeta unuyla kızartıldığı. Biraz önce de araştırdım, galeta unu ile herkes kızartmamış bir de içindeki malzemeler biraz daha farklıymış.



Ben yediğim tadı hatırlayıp ona benzetmek için neler ilave ederim diye düşündüm. Önce iki küçük çarliston biberi az yağda kavurdum. İçine rendelenmiş yarım havuç (iki yufka için yapıyorum malzemeler az az ) iki küp doğranmış domatesi ilave ettim. Suyu azalana kadar pişirdim. İçine geçen günkü püreden kalan patates püresini (iyi ki katmışım harika oldu) ve biraz rendelenmiş kaşar peyniri kattım. Bir miktar pul biber ve karabiber ile tatlandırdım.

Pastırmaları karışımla birlikte pişirmek aklıma gelmedi, yufkanın içine bir dilimin yarısını ve bolca malzeme koyup sardım. Eşim pastırma tadını fazla sevmediği için bu oranı dengeli buldu. Daha fazla koysaydım, belki de hoşlanmayacaktı. Benim de hoşuma gitti, tüm tatlar eşit oranda alınıyordu, biri diğerinden fazla değildi.

Sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızarttım. Görünümü de iştah açıcıymış.

Bir de daha önce yaptığım kabak sotenin, daha otlusunu ve havuçlusunu denemek istedim.




Kabaklar pişerken, bir miktar havuç da ilave ettim. Ardından bolca maydanoz ve dereotu doğradım.



Sarımsaklı yoğurtla karıştırdım. Bunun da tadı güzel ama diğerinden farklı oldu. Aynı sebzeleri ufak değişikliklerle farklılaştırabilmek ne büyük bir nimet doğrusu.


Yorumlar

Ayca Karaoglan dedi ki…
Paçanga böreğini ilk, ortaokul yıllarımda, Taksim meydanında şimdi Goldaş'ın olduğu yerde önceden bir kafe vardı adını bile hatırlayamıyorum... Orada yemiştim. Bir de sarmısaklı ve dereotlu yoğurtla denemeni şiddetle tavsiye ederim :) Ellerine sağlık canımcım...
PAPATYA PRENSES dedi ki…
sebzeli paçanga böreği desen daha yerinde olurmuş:)
ellerine sağlık..
NeS dedi ki…
bu böreğin ismini duymuştum ama hiç yemedim. ya ben burada ne görürsem canım istiyoooo :) hep açken mi bakıyorum acaba? ama görüntüleri de çok güzel. ellerine sağlık.
Cocukla Cocuk dedi ki…
paçanga böreğini kayseride tanıdım ve çok sevdim ama evde denemedim. Şimdi decanım çelkti görünce. Afiyet olsun size.
HUYSUZBALIK dedi ki…
Bence normal paçangadan daha lezzetli olmuştur bu. Paçangayı çok seviyorum ama o pastırma kokusu yok mu. günlerce terim bile pastırma kokuyor. Salamla yapıyorum ben de. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YUFKALAR DOLAPTA BEKLİYORDU YAPAYIMM BARİİ.YOK KESİN KARAR VERDİM BİR DAHA YEMEKTEN SONRA GİRECEĞİM BURALARA OLMUYOO.YAKINDA TOMBİLİK OLACAĞIZ :)))))) SEVGİLER CNM ELLERİNE SAĞLIK
SMİLENA dedi ki…
ellerine sağlık.ne güzel değerlendirmişsin.becerikli kız.herşey de geliyor elinden...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler