Ana içeriğe atla

Bakla, Avakado Salatası ve Söğüş



Uzun zamandır tarif giremiyorum bu yemekleri ise çok önce yapmıştım. Bilgisayarımın geçici olarak değişmesi yüzünden programlarım burda yok, herşey altüst durumda. Neyse şimdilik birşeyler ayarladım. Önce yukarıdaki resimle başladım, taze soğan ve çeri domatesleri zeytinle fotoğraflamıştım bir sabah. Arkada yeşil armut şeklindeki meyve ise avokado.



4 tane avokado almıştım, ikisini anneme vermiştim. İkisini de kendime ayırdım. Neredeyse tüm tropikal meyveleri denedik bir bu kalmıştı. Büyük bir hevesle birini soydum, yedik. Ammaaa bu meyve değil sanki başka birşey. Annemle babam da çok şaşırmış. Onlar bakla favasına benzetmişler tadını, bense hindistan cevizinin biraz ekşisi gibi buldum.

Annem de ertesi gün gazetede görmüş ki, bundan salata yapılıyormuş. Sende öyle yap dedi.  Ben de salata yaptım. Çok güzel oldu, aslında varlığı ile yokluğu bir gibi, yani pek anlaşılmadan yenebiliyor. Salatalık gibi brşey oldu salatama.



Mevsimin ilk bakla yemeği. Tutturmuşum bu sefer tarifi, eskiden biraz çiğ kalıyordu baklalar. Üzerindeki dereotu da penceremden. Aylar önce Pencere Önü Bostanları'ndan dereotunu almıştık. Yavaş yavaş çoğalıyorlar. Minik minik taptaze dereotu veriyorlar, Ce de bahçıvan edasında narince kesiyor onları, büyük bir sevinçle bana getiriyor. Bitki yetiştirmek böyle birşey işte. Keşke bahçem olsaydı neler ekerdim neler.

Yorumlar

NeSTaL dedi ki…
ne güzel... ben dereotu beslediğinizi bilmiyordum bak. :) ya birgün sana gelsem aslında şu yemeklerinin tadına yeniden baksam. :))
GeCe dedi ki…
dereotu beslemek mi ay hayvan gbi konuşmussun güldürdün beni :))
HobiCafe dedi ki…
Ben de bu yaz dereotu ve cherry domates ekmeyi düşünüyorum.Daha önce bir deneyimim olmuştu ama evimin balkonundaki ışık ve ısı müsait değildi.Şimdiki evimiz daha iyi.Avokado'yu hiç denemedim ama denemek niyetindeyim.Kipa'da varsa alayım bu ay.Ellerine sağlık,salatanı da denerim o zaman :)
Paşa dedi ki…
ay neso güldürdün gene:))) ay ellerine sağlık canım nefis görünüyor:))
*Mutfaktaki Deli* dedi ki…
bakla ve avakado ikisini de çok severim. o kadar lezzetli görünüyor ki ,yarın mutlaka ikisinden birini yapmam lazım. ellerine sağlık:)
NeSTaL dedi ki…
duramadım bir yorum daha yapayım. valla bilerek yazmıştım beslemeyi, ne güzel güldürmeyi başardım o zaman. :) bu arada ben bu siteye ne zaman girsem tok da olsam acıkıyorum. :)
SMİLENA dedi ki…
baklayı çok severim bu pazar alıp pişireceğim.avokadoyu hiç denemedim.denemekte fayda var.eline sağlık.harika çekmişsin resimleri...
Virgo dedi ki…
hımm afiyet olsun valla canım çekti
ailece baklagillerdeniz
Güneş dedi ki…
Bakla çok güzel görünüyor ellerine sağlık..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …