Ana içeriğe atla

Bakla, Avakado Salatası ve Söğüş



Uzun zamandır tarif giremiyorum bu yemekleri ise çok önce yapmıştım. Bilgisayarımın geçici olarak değişmesi yüzünden programlarım burda yok, herşey altüst durumda. Neyse şimdilik birşeyler ayarladım. Önce yukarıdaki resimle başladım, taze soğan ve çeri domatesleri zeytinle fotoğraflamıştım bir sabah. Arkada yeşil armut şeklindeki meyve ise avokado.



4 tane avokado almıştım, ikisini anneme vermiştim. İkisini de kendime ayırdım. Neredeyse tüm tropikal meyveleri denedik bir bu kalmıştı. Büyük bir hevesle birini soydum, yedik. Ammaaa bu meyve değil sanki başka birşey. Annemle babam da çok şaşırmış. Onlar bakla favasına benzetmişler tadını, bense hindistan cevizinin biraz ekşisi gibi buldum.

Annem de ertesi gün gazetede görmüş ki, bundan salata yapılıyormuş. Sende öyle yap dedi.  Ben de salata yaptım. Çok güzel oldu, aslında varlığı ile yokluğu bir gibi, yani pek anlaşılmadan yenebiliyor. Salatalık gibi brşey oldu salatama.



Mevsimin ilk bakla yemeği. Tutturmuşum bu sefer tarifi, eskiden biraz çiğ kalıyordu baklalar. Üzerindeki dereotu da penceremden. Aylar önce Pencere Önü Bostanları'ndan dereotunu almıştık. Yavaş yavaş çoğalıyorlar. Minik minik taptaze dereotu veriyorlar, Ce de bahçıvan edasında narince kesiyor onları, büyük bir sevinçle bana getiriyor. Bitki yetiştirmek böyle birşey işte. Keşke bahçem olsaydı neler ekerdim neler.

Yorumlar

NeS dedi ki…
ne güzel... ben dereotu beslediğinizi bilmiyordum bak. :) ya birgün sana gelsem aslında şu yemeklerinin tadına yeniden baksam. :))
GeCe dedi ki…
dereotu beslemek mi ay hayvan gbi konuşmussun güldürdün beni :))
Adsız dedi ki…
Ben de bu yaz dereotu ve cherry domates ekmeyi düşünüyorum.Daha önce bir deneyimim olmuştu ama evimin balkonundaki ışık ve ısı müsait değildi.Şimdiki evimiz daha iyi.Avokado'yu hiç denemedim ama denemek niyetindeyim.Kipa'da varsa alayım bu ay.Ellerine sağlık,salatanı da denerim o zaman :)
Paşa dedi ki…
ay neso güldürdün gene:))) ay ellerine sağlık canım nefis görünüyor:))
Esra'nın Mutfağı dedi ki…
bakla ve avakado ikisini de çok severim. o kadar lezzetli görünüyor ki ,yarın mutlaka ikisinden birini yapmam lazım. ellerine sağlık:)
NeS dedi ki…
duramadım bir yorum daha yapayım. valla bilerek yazmıştım beslemeyi, ne güzel güldürmeyi başardım o zaman. :) bu arada ben bu siteye ne zaman girsem tok da olsam acıkıyorum. :)
SMİLENA dedi ki…
baklayı çok severim bu pazar alıp pişireceğim.avokadoyu hiç denemedim.denemekte fayda var.eline sağlık.harika çekmişsin resimleri...
VİRGO dedi ki…
hımm afiyet olsun valla canım çekti
ailece baklagillerdeniz
Güneş dedi ki…
Bakla çok güzel görünüyor ellerine sağlık..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler