Ana içeriğe atla

Sütlü Tarhana, Semizotu, Menemen ve Bezelyeler



Öncelikle bu resimden başladım sıralamaya, çok hoşuma gitti. Hafta sonu genelde haftalık alışverişimizi yapıyoruz. Pazara gitmeyi çok sevsem de evimin yakınlarında gitmedim hiç. Çünkü hafta için oluyor genelde ve işten sonra zor oluyor. Evimize çok yakın büyük bir market olduğundan genelde ordan alışveiş yapıyoruz. Sebze meyve reyonları en sevdiğim köşeler. Çocuk gibi oluyorum buralarda. Şimdi yeni çıkan sebzelerin taze kokusuna bir yandan kavunların kokusu eklenmiş. Hiç ayrılmak istemiyorum o kokulardan.

Genelde aldığım sebzeleri hemen pişirmeyeceğim için ayıklayıp derin dondurucuya koyuyorum. Kimini haşlıyorum kimini de çiğden. Dün bu bezelyeleri ayıklayınca görünümü çok hoşuma gitti, ben de resmini çektim hemen.



Bu akşam için sütlü tarhana çorbası yaptım. Eşim tarhananın ekşimsi tadını sevmiyor ama benim vazgeçilmezimdendir. Annem tarhanayı evde yapıyor. Bunlar onun verdikleri, sütle o kadar güzel oluyor ki.



Biz aslen Tekirdağlıyız ama atalarımız göçmen. Annem her yıl iki farklı tarhana yapar, biri babannemin tarhanası biri ananemin. Babam malum kendi annesininkini daha çok seviyor. Onunki daha beyaz ve poturcuklu, içinde ya irmik var ya bulgur hatırlamıyorum. Pişince kuskusdan biraz küçük topçuklar oluyor içinde.



Bu ise ananemin stili. Salçalı ve kaymaklı. İçine neler konuyordu hatırlamıyorum ama bu sene yaparken adım adım fotoğraflarım artık.



Bu yılın ilk semizotunu pişirdim, soğanlı salçalı kavurup biraz su ile pişmeye bırakıyoruz. Üzerine de sarımsaklı yoğurt.



Menemen bu günün değil dünün menüsüydü. Haftasonu akşamları fazla ağır yemekler yiyemiyoruz, tüm öğünler daha geç yendiği için. Özlemişiz ekmek bana bana menemen yemeyi.



Hehe makarna da semizotunun yanına ilave idi. A dan Z ye eşim tarafından yapıldığı için burada yer alsın istedim. Üzerine hazır makarna soslarından mantarlı sos yaptı kendisi. Biz de afiyetle yedik.

Yorumlar

PAPATYA PRENSES dedi ki…
Bezelyeler iri iri ne kadar güzel görünüyor,bayıldım!

Bizim tarhanamızı da ananemle teyzem yapar ve sadece yoğurt ve undan yaparız.. Pişirinken içine biraz salça ve baharat ilave ederiz.. Ben normalde hiç sevmem ama insanın canı hastayken çok istiyor:)

Semizotunu bu aralar sürekli salata olarak tüketiyorum,yemeğini pişirmek nasip olmadı ama görüntü iştah açacı..

Menemene gelince:) Geçen cumartesi Eminönü'ne indiğimde öğlen yemeği olarak yedim,nasıl özlemiyşim senin gibi ekmek banmayı:)

Ellerine sağlık hepsi için.

ve bir not; ben yazmaktan usandım aslında ama tekrar edeyim, pişirdiklerimin hepsini ben yiyiyor olsaydım diyet yapamazdım:) ben kendime ayrı pişiriyorum mecburen:)
HUYSUZBALIK dedi ki…
O kadar güzel ki hepsi, hangi birine yorum yazacağımı şaşırdım. Ama ille menemen ille menemen :) Sevgiler...
Tijen dedi ki…
Hepsi birbirinden güzel görünüyor gerçekten ama ev tarhanasının yeri ayrıdır benim için.
Paşa dedi ki…
ohhh menü yine reprenklı afiyet şeker olsun öptüm:)
VOLKAN - KALDERA dedi ki…
Bezelyeyi çok severim p.tesi izin olmanın verdiği keyuifle semt pazarımıza gittim :) semiz aldım, yaz kış vazgeçilmezim ıspanak aldım, ve bezelye aldım. kabakları sandal yaptım doldurdum :) semiz ise bu akşam kıymalı pişecek :) ben üzerine yoğurt koymuyoruz kıymalısına bizim evde bayılıyorlar :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ...

Balzamik Sirkeli Sebze Sote

Balzamik sirkeyi üç yıl kadar önce İtalya'da keşfettim. Her öğünde tatsız tuzsuz haşlanmış sebzeler oluyordu ve ben de sos bölümünden üzerlerine balzamik sirke dökerek yemeğe başladım. Çok hoşuma gitmişti. Daha sonra burda da evde hangi sebze varsa az yağda biraz balzamik sirke ekleyerek soteliyorum. Ben baştan koyuyorum ama sonra da konulabilir. Genelde bu soteye yakıştırdığım sebzeler; kabak, havuç, bezelye, biber ve kırmızı biber. Yemeklerin yanına ya salata ya da bu tarz bir haşlanmış sebze muhakkak yaparım. Ancak akşam evdeki sirke şişenin dibinde az miktar kalmış olduğundan varlığı görüntüsüne yansımadı ancak tadı vardı. Normalde kara bir renk olduğu için sebzeler de daha koyu renk oluyor. Tadı ise nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama değişik bir tat arayanlar sevebilir. Balzamik sirke bu sezbelerden başka, brokoli, karnıbahar ve brüksel lahanasına da çok yakışıyor. İlerde öyle fotoğraflarını da yayınlarım. Bu arada siteme yeni bir tema buldum. Bu tema hoşuma gitti ...

Somon Balığı ve Çin Usulü Pirinç Pilavı

Kaç gündür doğru dürüst yemek yapmadım, bunda biraz üşütüp karın ağrılarına bulaşmış olmamın da etkisi var tabiki. Canım pek birşey istemiyordu ve yapacak halim de yoktu zaten. Geçiştirdik çoğunlukla. Dün kendimi daha iyi hissediyordum ve kocacığıma bir ziyafet hazırlamak istedim. Gerçi bu bloğu takip eden bir çok yakınım yemeklerimi ilginç ve tuhaf buluyor. Yapılası şeyler olarak görmüyorlar. Başta da ablam. Bir türlü aynı tarzda buluşamadık. Yani bizim ziyafetimiz onlara eziyet gibi gelebiliyor. Neyse balık yapmaya karar verdim ancak hangisiniden olacağını bilmiyodum, balıkçıda gözüme ne kestirirsem onu alacaktım. Daha önceden somon balığını deneyecektim ama fırsat olmamıştı. Balıkçıda ona karar verdim ve alıp eve geldim. Hemen internetin başına geçip yerli yabancı (daha çok yabancı kaynaklarda buldum) bir çok tarif okudum. Hiç birini başlı başına uygulamadım, tüm bilgileri kafamda karıştırıp uyarladım. Çok çeşitli pişirme teknikleri var, fırın, tava, ızgara vs. Farklı sosl...