Ana içeriğe atla

Sütlü Tarhana, Semizotu, Menemen ve Bezelyeler



Öncelikle bu resimden başladım sıralamaya, çok hoşuma gitti. Hafta sonu genelde haftalık alışverişimizi yapıyoruz. Pazara gitmeyi çok sevsem de evimin yakınlarında gitmedim hiç. Çünkü hafta için oluyor genelde ve işten sonra zor oluyor. Evimize çok yakın büyük bir market olduğundan genelde ordan alışveiş yapıyoruz. Sebze meyve reyonları en sevdiğim köşeler. Çocuk gibi oluyorum buralarda. Şimdi yeni çıkan sebzelerin taze kokusuna bir yandan kavunların kokusu eklenmiş. Hiç ayrılmak istemiyorum o kokulardan.

Genelde aldığım sebzeleri hemen pişirmeyeceğim için ayıklayıp derin dondurucuya koyuyorum. Kimini haşlıyorum kimini de çiğden. Dün bu bezelyeleri ayıklayınca görünümü çok hoşuma gitti, ben de resmini çektim hemen.



Bu akşam için sütlü tarhana çorbası yaptım. Eşim tarhananın ekşimsi tadını sevmiyor ama benim vazgeçilmezimdendir. Annem tarhanayı evde yapıyor. Bunlar onun verdikleri, sütle o kadar güzel oluyor ki.



Biz aslen Tekirdağlıyız ama atalarımız göçmen. Annem her yıl iki farklı tarhana yapar, biri babannemin tarhanası biri ananemin. Babam malum kendi annesininkini daha çok seviyor. Onunki daha beyaz ve poturcuklu, içinde ya irmik var ya bulgur hatırlamıyorum. Pişince kuskusdan biraz küçük topçuklar oluyor içinde.



Bu ise ananemin stili. Salçalı ve kaymaklı. İçine neler konuyordu hatırlamıyorum ama bu sene yaparken adım adım fotoğraflarım artık.



Bu yılın ilk semizotunu pişirdim, soğanlı salçalı kavurup biraz su ile pişmeye bırakıyoruz. Üzerine de sarımsaklı yoğurt.



Menemen bu günün değil dünün menüsüydü. Haftasonu akşamları fazla ağır yemekler yiyemiyoruz, tüm öğünler daha geç yendiği için. Özlemişiz ekmek bana bana menemen yemeyi.



Hehe makarna da semizotunun yanına ilave idi. A dan Z ye eşim tarafından yapıldığı için burada yer alsın istedim. Üzerine hazır makarna soslarından mantarlı sos yaptı kendisi. Biz de afiyetle yedik.

Yorumlar

Papatya Prenses dedi ki…
Bezelyeler iri iri ne kadar güzel görünüyor,bayıldım!

Bizim tarhanamızı da ananemle teyzem yapar ve sadece yoğurt ve undan yaparız.. Pişirinken içine biraz salça ve baharat ilave ederiz.. Ben normalde hiç sevmem ama insanın canı hastayken çok istiyor:)

Semizotunu bu aralar sürekli salata olarak tüketiyorum,yemeğini pişirmek nasip olmadı ama görüntü iştah açacı..

Menemene gelince:) Geçen cumartesi Eminönü'ne indiğimde öğlen yemeği olarak yedim,nasıl özlemiyşim senin gibi ekmek banmayı:)

Ellerine sağlık hepsi için.

ve bir not; ben yazmaktan usandım aslında ama tekrar edeyim, pişirdiklerimin hepsini ben yiyiyor olsaydım diyet yapamazdım:) ben kendime ayrı pişiriyorum mecburen:)
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
O kadar güzel ki hepsi, hangi birine yorum yazacağımı şaşırdım. Ama ille menemen ille menemen :) Sevgiler...
Tijen dedi ki…
Hepsi birbirinden güzel görünüyor gerçekten ama ev tarhanasının yeri ayrıdır benim için.
~PakKaramu~ dedi ki…
Pak Karamu reading your blog
Paşa dedi ki…
ohhh menü yine reprenklı afiyet şeker olsun öptüm:)
VOLKAN - KALDERA dedi ki…
Bezelyeyi çok severim p.tesi izin olmanın verdiği keyuifle semt pazarımıza gittim :) semiz aldım, yaz kış vazgeçilmezim ıspanak aldım, ve bezelye aldım. kabakları sandal yaptım doldurdum :) semiz ise bu akşam kıymalı pişecek :) ben üzerine yoğurt koymuyoruz kıymalısına bizim evde bayılıyorlar :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …