Ana içeriğe atla

Sütlü Tarhana, Semizotu, Menemen ve Bezelyeler



Öncelikle bu resimden başladım sıralamaya, çok hoşuma gitti. Hafta sonu genelde haftalık alışverişimizi yapıyoruz. Pazara gitmeyi çok sevsem de evimin yakınlarında gitmedim hiç. Çünkü hafta için oluyor genelde ve işten sonra zor oluyor. Evimize çok yakın büyük bir market olduğundan genelde ordan alışveiş yapıyoruz. Sebze meyve reyonları en sevdiğim köşeler. Çocuk gibi oluyorum buralarda. Şimdi yeni çıkan sebzelerin taze kokusuna bir yandan kavunların kokusu eklenmiş. Hiç ayrılmak istemiyorum o kokulardan.

Genelde aldığım sebzeleri hemen pişirmeyeceğim için ayıklayıp derin dondurucuya koyuyorum. Kimini haşlıyorum kimini de çiğden. Dün bu bezelyeleri ayıklayınca görünümü çok hoşuma gitti, ben de resmini çektim hemen.



Bu akşam için sütlü tarhana çorbası yaptım. Eşim tarhananın ekşimsi tadını sevmiyor ama benim vazgeçilmezimdendir. Annem tarhanayı evde yapıyor. Bunlar onun verdikleri, sütle o kadar güzel oluyor ki.



Biz aslen Tekirdağlıyız ama atalarımız göçmen. Annem her yıl iki farklı tarhana yapar, biri babannemin tarhanası biri ananemin. Babam malum kendi annesininkini daha çok seviyor. Onunki daha beyaz ve poturcuklu, içinde ya irmik var ya bulgur hatırlamıyorum. Pişince kuskusdan biraz küçük topçuklar oluyor içinde.



Bu ise ananemin stili. Salçalı ve kaymaklı. İçine neler konuyordu hatırlamıyorum ama bu sene yaparken adım adım fotoğraflarım artık.



Bu yılın ilk semizotunu pişirdim, soğanlı salçalı kavurup biraz su ile pişmeye bırakıyoruz. Üzerine de sarımsaklı yoğurt.



Menemen bu günün değil dünün menüsüydü. Haftasonu akşamları fazla ağır yemekler yiyemiyoruz, tüm öğünler daha geç yendiği için. Özlemişiz ekmek bana bana menemen yemeyi.



Hehe makarna da semizotunun yanına ilave idi. A dan Z ye eşim tarafından yapıldığı için burada yer alsın istedim. Üzerine hazır makarna soslarından mantarlı sos yaptı kendisi. Biz de afiyetle yedik.

Yorumlar

PAPATYA PRENSES dedi ki…
Bezelyeler iri iri ne kadar güzel görünüyor,bayıldım!

Bizim tarhanamızı da ananemle teyzem yapar ve sadece yoğurt ve undan yaparız.. Pişirinken içine biraz salça ve baharat ilave ederiz.. Ben normalde hiç sevmem ama insanın canı hastayken çok istiyor:)

Semizotunu bu aralar sürekli salata olarak tüketiyorum,yemeğini pişirmek nasip olmadı ama görüntü iştah açacı..

Menemene gelince:) Geçen cumartesi Eminönü'ne indiğimde öğlen yemeği olarak yedim,nasıl özlemiyşim senin gibi ekmek banmayı:)

Ellerine sağlık hepsi için.

ve bir not; ben yazmaktan usandım aslında ama tekrar edeyim, pişirdiklerimin hepsini ben yiyiyor olsaydım diyet yapamazdım:) ben kendime ayrı pişiriyorum mecburen:)
HUYSUZBALIK dedi ki…
O kadar güzel ki hepsi, hangi birine yorum yazacağımı şaşırdım. Ama ille menemen ille menemen :) Sevgiler...
Tijen dedi ki…
Hepsi birbirinden güzel görünüyor gerçekten ama ev tarhanasının yeri ayrıdır benim için.
Paşa dedi ki…
ohhh menü yine reprenklı afiyet şeker olsun öptüm:)
VOLKAN - KALDERA dedi ki…
Bezelyeyi çok severim p.tesi izin olmanın verdiği keyuifle semt pazarımıza gittim :) semiz aldım, yaz kış vazgeçilmezim ıspanak aldım, ve bezelye aldım. kabakları sandal yaptım doldurdum :) semiz ise bu akşam kıymalı pişecek :) ben üzerine yoğurt koymuyoruz kıymalısına bizim evde bayılıyorlar :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler