Ana içeriğe atla

Dana Jambonlu Lazanya, Peynirli Tombul Kabak Dolması ve kabaklı Yumurta



Dün eşim okuldaki bazı işlerini halletmek üzere işten erken çıkıp okula geldi. Haliyle bana da uğradı ve eve dönerken beraber döndük. İkimizde yol boyunca karnımızda çalan zillerin etkisiyle ne yemek yapacağımızı düşündük. Şansımıza yanımda birkaç gün önce aldığım La Cucina Italiana dergisi vardı. Ancak açken böyle ymek dergilerine bakmak hiç de hoş olmuyor doğrusu.

Bu akşam ve yarın iftar davetlerinde olacağımız için evde kalan yemek olmamalı az yapmalıyız diye düşündük, ama malesef yine kaldı, sahurda yeriz artık napalım.

Dana Jambonlu lazanya tarifi ve kabak dolması bu dergiden. Lazanyanın neredeyse tamamını Ce yaptı. Zamanımız az kaldığı için ben bir yandan malzemeleri hazırlarken önce o beşamel sosu pişirdi.



Beşamel sosu, un süt biraz margarin ve biraz da tuz ve karabiberle yapıyorum. Aldığımız lazanya paketinin üzerinde haşlamaya gerek yoktur beşamel sosu biraz daha sulu yapmanız yeterlidir yazdığı için sütü biraz fazla kattık.

Harcı için ise, önce 2 diş sarımsağı biraz biberiye ile yağda kavurduktan sonra, yemeklik doğranmış soğanı, ardından küçük kestiğim dana jambonları ve en sonra mantarları kattım. 3 orta boy domatesi de küp küp doğrayıp ilave ettim. Biraz kavurduktan sonra tuz ve karabiber ilavesiyle kapağı kapayarak pişirmeye bıraktım.

Ben diğer yemeğin hazırlıklarına geçmişken eşim, lazanya harcı ve beşamel sosu kat kat koyarak hazırladı, üzerine de kaşar rendesi serptik ve fırına verdik. İç harcı mantarlar ve domates sebebiyle sulu olduğu için lazanya hamuru gayet güzel pişmişti.



Bu kabak dolması da yine aynı dergiden, iki tane bostan kabağı mı derler ne derler adını bilmiyorum ondan vardı evde ve kurtarılması gerekiyordu biran önce. Henüz tadına bakamadım çünkü akşam çok doymuştuk ama aşağıda kalan malzemeyle pişirdiğim yumurta enfesti.



Kabakların içi oyulur ve bu malzeme soğan ile birlikte kavrulur. 10 dakika piştikten sonra ateşten alınır ve rondodan geçirilir. Daha sonra içine çeşitli peynirler katılmasını söylüyor tarifte. Bazıları bilmediğim peynirlerdi elbette. Neyse ben bolca beyaz peynir ve kaşar peyniri koydum, tuz ve karabiber ile harmanladım. Bir de 1 tane çırpılmış yumurtayı da ilave edip karıştırıyoruz.



Sonra bu harcı kabaklara doldurarak fırına veriyoruz ve yarım saat kadar pişiriyoruz. Servis ederken yanına domates sosu koyuyoruz. Bu sosu yapmak için ben 2 domatesi küp küp doğradım, içine fesleğen ve biraz da kıyılmış maydanoz ilave ettim ve az yağ ile pişirdim. Orjinal tarifte sadece domates ve fesleğen vardı maydanoz yoktu.



Eveet bu da fazla kalan harcı ziyan etmemek için yaptığım omlet. Zaten içinde yumurta vardı, tavada şöyle bir kızarttım. Peynirler eridi ve hafif kızardı. İçindeki soğan tadını müthiş yaptı. İlk önce biten bu olmuştu.

Yorumlar

NeSTaL dedi ki…
gerçekten de enfesler. tok olsam bile açıktıran cinsten görüntüler. :) kabak dolmasını geçen gün annem de yaptı bizim tarifte beşamel sos vardı üstünde. kabağı çiğ bile yiyebilecek ben için harika. :) ay akşam için makarna mı lazanya mı yapmalı acaba? hepsi bana uyar. :))
Paşa dedi ki…
kızım ellerine sağlık da bu ramazan da hiç de iyi olmuyor canımız çok çekti:(((karnım zil çalıyor:)
Ayça dedi ki…
Geceee, gece gece çok fena oldu bu harika yemekler :) Ellerine sağlık valla billa süper görünüyor...
şeker pasta dedi ki…
Neşeli 'şeker gibi' bir bayram dileğiyle... Mutlu Bayramlar...
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Offff bayılırım lazanyaya. Böyle haşlamadan yapılması da çok pratik olmuş. Dolma ayrıca nefis görünüyor. ellerinize sağlık ikinizin de. Sevgiler...
Adsız dedi ki…
Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Senay

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …