Ana içeriğe atla

Dana Jambonlu Lazanya, Peynirli Tombul Kabak Dolması ve kabaklı Yumurta



Dün eşim okuldaki bazı işlerini halletmek üzere işten erken çıkıp okula geldi. Haliyle bana da uğradı ve eve dönerken beraber döndük. İkimizde yol boyunca karnımızda çalan zillerin etkisiyle ne yemek yapacağımızı düşündük. Şansımıza yanımda birkaç gün önce aldığım La Cucina Italiana dergisi vardı. Ancak açken böyle ymek dergilerine bakmak hiç de hoş olmuyor doğrusu.

Bu akşam ve yarın iftar davetlerinde olacağımız için evde kalan yemek olmamalı az yapmalıyız diye düşündük, ama malesef yine kaldı, sahurda yeriz artık napalım.

Dana Jambonlu lazanya tarifi ve kabak dolması bu dergiden. Lazanyanın neredeyse tamamını Ce yaptı. Zamanımız az kaldığı için ben bir yandan malzemeleri hazırlarken önce o beşamel sosu pişirdi.



Beşamel sosu, un süt biraz margarin ve biraz da tuz ve karabiberle yapıyorum. Aldığımız lazanya paketinin üzerinde haşlamaya gerek yoktur beşamel sosu biraz daha sulu yapmanız yeterlidir yazdığı için sütü biraz fazla kattık.

Harcı için ise, önce 2 diş sarımsağı biraz biberiye ile yağda kavurduktan sonra, yemeklik doğranmış soğanı, ardından küçük kestiğim dana jambonları ve en sonra mantarları kattım. 3 orta boy domatesi de küp küp doğrayıp ilave ettim. Biraz kavurduktan sonra tuz ve karabiber ilavesiyle kapağı kapayarak pişirmeye bıraktım.

Ben diğer yemeğin hazırlıklarına geçmişken eşim, lazanya harcı ve beşamel sosu kat kat koyarak hazırladı, üzerine de kaşar rendesi serptik ve fırına verdik. İç harcı mantarlar ve domates sebebiyle sulu olduğu için lazanya hamuru gayet güzel pişmişti.



Bu kabak dolması da yine aynı dergiden, iki tane bostan kabağı mı derler ne derler adını bilmiyorum ondan vardı evde ve kurtarılması gerekiyordu biran önce. Henüz tadına bakamadım çünkü akşam çok doymuştuk ama aşağıda kalan malzemeyle pişirdiğim yumurta enfesti.



Kabakların içi oyulur ve bu malzeme soğan ile birlikte kavrulur. 10 dakika piştikten sonra ateşten alınır ve rondodan geçirilir. Daha sonra içine çeşitli peynirler katılmasını söylüyor tarifte. Bazıları bilmediğim peynirlerdi elbette. Neyse ben bolca beyaz peynir ve kaşar peyniri koydum, tuz ve karabiber ile harmanladım. Bir de 1 tane çırpılmış yumurtayı da ilave edip karıştırıyoruz.



Sonra bu harcı kabaklara doldurarak fırına veriyoruz ve yarım saat kadar pişiriyoruz. Servis ederken yanına domates sosu koyuyoruz. Bu sosu yapmak için ben 2 domatesi küp küp doğradım, içine fesleğen ve biraz da kıyılmış maydanoz ilave ettim ve az yağ ile pişirdim. Orjinal tarifte sadece domates ve fesleğen vardı maydanoz yoktu.



Eveet bu da fazla kalan harcı ziyan etmemek için yaptığım omlet. Zaten içinde yumurta vardı, tavada şöyle bir kızarttım. Peynirler eridi ve hafif kızardı. İçindeki soğan tadını müthiş yaptı. İlk önce biten bu olmuştu.

Yorumlar

NeS dedi ki…
gerçekten de enfesler. tok olsam bile açıktıran cinsten görüntüler. :) kabak dolmasını geçen gün annem de yaptı bizim tarifte beşamel sos vardı üstünde. kabağı çiğ bile yiyebilecek ben için harika. :) ay akşam için makarna mı lazanya mı yapmalı acaba? hepsi bana uyar. :))
Paşa dedi ki…
kızım ellerine sağlık da bu ramazan da hiç de iyi olmuyor canımız çok çekti:(((karnım zil çalıyor:)
Ayca Karaoglan dedi ki…
Geceee, gece gece çok fena oldu bu harika yemekler :) Ellerine sağlık valla billa süper görünüyor...
şeker pasta dedi ki…
Neşeli 'şeker gibi' bir bayram dileğiyle... Mutlu Bayramlar...
HUYSUZBALIK dedi ki…
Offff bayılırım lazanyaya. Böyle haşlamadan yapılması da çok pratik olmuş. Dolma ayrıca nefis görünüyor. ellerinize sağlık ikinizin de. Sevgiler...
Adsız dedi ki…
Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Senay

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler