Ana içeriğe atla

Pamuk Patates Kızartması



Patates kızartmasını herkes gibi bende çoookk seviyorum ve çoğu zaman da yemek istiyorum. Ancak yağı ve kalorisi bakımından kendimi sınırlıyorum genelde. Dün akşam diğer yemeklerin yanına böyle birşey yapmak aklıma geldi ve sonuçtan memnun kaldım.



Belki sizde yapıyorsunuzdur bilemem, patatesleri küp küp doğradım, çok az yağ ile kendi suyunda harlı ateşte pişirmeye bıraktım. Kapağı mutlaka kapalı tutmalıyız ki buhar dışarı kaçmasın.



Tadı aynı kızartma gibi oldu, ama yumuşacık pamuk gibi. O yüzden bu ismi vermek istedim. Bazı yanık kısımlar hafif kıtırlı idi ama içi yumuşacık. Tencereye yapışmaması için teflon tencere kullanmanız önerilir, yoksa benim gibi çelik tencereye yapışan kalıntıları çıkarmakla zaman kaybedebilirsiniz.

Bundan sonra daha sık yapacağım ben de , eminim özellikle çocuklar çok seveceklerdir.

Yorumlar

Haydi mutfağa dedi ki…
bana da kayınvaldem anlattı yapımını.
canım istediğinde hemen yapıyorum. tadı harika oluyor. hem hafif, hem leziz...
Paşa dedi ki…
amanın patateslerde mis gibi duruyor ben emreye hep yapıyorum birde tavuk koy bak içine..süper oluyor biraz limon sık ve köri at içine yemeğe doyamazsın:)
NeSTaL dedi ki…
harika valla. denemeliyim bende. :) afiyet olsun...
3prenses dedi ki…
aynen olmasada bir benzerini yapıyorum bende.ama bunu deniyicem.ellerine sağlık.patatesin her türlüsüne bayılıyırum bende.
Tijen dedi ki…
Pek severim. Eskiden bazen mantarlı ve soğanlı yapardım. Bazen de yumurtalı...
MAVİANNE dedi ki…
süper görünüyor
iştah açıcı
deniyeceğim
kizilciksurubu dedi ki…
Cok lezzetli görünüyor, ellerinize saglik. Sevgiler.
NeSTaL dedi ki…
Yaptım canım ve afiyetle yedim. Çabucak oluyor hem lezzetli hem de hafif. :)
NeSTaL dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Gelin Ayşe dedi ki…
Hmmm buna benzer bir tarifide kuzenim denemisti. Ama o su koyuyordu yanlis hatirlamiyorsam. Eminim Asudede cok sevecek. Denicem belki yarin : )
Gelin Ayşe dedi ki…
Ay ablacim bide bisi soylicem, sanki onceki sablonun daha guzeldi gibi, en azindan headeri cok guzeldiii. Buda guzel ama digeri sanki biraz daha guzeldi, belkide gozum ona alistigi icndir bilmiyorumki.
Cocukla Cocuk dedi ki…
yurttayken yumurtalı yapardık bundan unutmustum, deneyeyim, ellerine sağlık
!LkNuR dedi ki…
merabalar benimde ilgimi çekti bu tarif daha önce hiç yemedim buda yağda kızarıyor anladığım kadarıyla normal kızartmadan farklı kılan ne acaba yapmakta istiyorum herkes çok güzel yorum yazmış ben niye anlayamadım diye bi kaç kez daha okudum ama yine anlayamadım:)
GeCe dedi ki…
orjinal bir yönü yok fazla aslında sadece çok az yağ ile yapılabilmesi ve tadının ise normal kızartma gibi olması aynı zamanda da biraz da haşlama gibi ikisinin karışımı çok hafif ve lezettli oluyor
!LkNuR dedi ki…
en kısa zamanda deneyeceğim teşekürler:)
Pınar dedi ki…
Çok yaparım ama nasıl yaparım aynı şekilde patatesleri çok az çağ ile kendi suyunda muhakak kapağı kapalı pişiririm ... öte yansa kaç kişilk yapacaksam ona göre yumurta kırarım yumurtanın içine bez peynir (( kaşara ebnzerdir ama kaşar deil varsa kaşarda olabilir) küçük küçük doğarım tuz kimyon pul biber atarım vu yumurtayı iyice çırparım kek hamurunu çırpar gibi peynirlerde ezilir..ve patates olunca üzerine döker yumurta olunca ocaktan alırım ve enfes mükemmel bir tat olur tavsiye ederim..Emeğinize sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …