Ana içeriğe atla

Şifa Çayı




Geçenlerde domuz gribine yakalandım mı bende acaba telaşesinde ablamın ısrarıyla bu çaydan yaptım ve bol bol içtim. Çayın faydası elbet vardır ama benim durumumda çay mı iyi geldi yoksa bünye mi sağlamdı bilemeyeceğim. Hazır bitki çaylarını tat olarak yavan bulduğum için pek severek içemiyorum. Ancak ablamın sihirli karışımı tam damak zevkime göreydi.



Çayın içinde yer alan malzemelerin hepsi resimde görülmüyor, elime geçenleri koyup fotoğrafladım. Görülenler: çubuk tarçın, ıhlamur, kurutulmuş kuşburnu, diğer ikisini unuttum ablama söyleyeceğim yoruma yazsın. Resimde yeşil yapraklı şey (defne belki) bir de kuru gül yaprağı gibi görünen şey var adını unuttuğum.



Bunlardan başka zencefil (toz yada kök farketmez) ve bir de elma kabuğu atıyoruz içine. Kaynamış su konmuş demlikte bir süre bekletip içiyoruz. Demlikte kalan malzemelerle 2-3 sefer bu şekilde yapılıp içilebilir. Ablam içine başka şeyler de koyuyor, yazın biriktirdiği kiraz saplarını mesela.

Tüm bu malzemeler aktardan temin edilebilir. Tadı harika oluyor. Ancak sizde benim gibi her zaman kullandığınız demliği kullanmayın bunun için, ayrı bir demlik edinin. Yoksa kocanız o demlik tarçın kokuyor diye normal çayı içmez sonra :)

Ha bir de unutmadan resimlediğim fincan bana yeni evlendiğimde hediye gelmiş, bende ıyyk ne de antika görünümlü diye biryerlere tıkmışım o zaman. Geçenlerde elime geçti, unutmuşum bile kim verdiğini ayh nasıl beğendim, nasıl bayıldım anlatamam. Çok zarif. Şimdi gözüm gibi bakıyorum. Vintage tarzı ya :)

Yorumlar

^zeynep^ dedi ki…
nefis görünüyor. iyilesmende abla eli degmis olmasinin da katkisi vardir sana diyim;)
Paşa dedi ki…
YEŞİL YAPRAK IHLAMUR YAPRAĞI;
HİBUSKÜS ( MEKKE GÜLÜ ) KESİNLİKLE GÜL TADI YOK VİŞNE SUYU GİBİ MAYHOŞ TADI VAR VE GÖRÜNÜMÜDE VİŞNE SUYU RENGİNDEDİR BU ÇAYA AZ KATILMIŞ RENGİNDEN BELLİ...
KARANFİL...
İLAVE OLARAK AYVA KATILABİLİR..
BEN BAZEN MELİSSA VE OĞUL OTU DA KATIYORUM ASABİ DURUMLARDA VE UYKUYA BİREBİR...

:)Zeynep:)bencede diyeyim bu bitkileri içmenim çok faydası var tabi...
AH SAHİ FİNCAN GERÇEKTEN HOŞ ELLERİNE SAĞLIK ÇAY DA NEFİS GÖRÜNÜYOR:)
NeS dedi ki…
ay amanııın çayın içinde yok yok muhakkak iyi gelir. :) valla annemde ortaya karışık birşeyler yapıp getiriyor ama bu daha bir karışık geldi. güzel tadı olacağına eminim bir de yararı varsa içelim gari. :))
PAPATYA PRENSES dedi ki…
grip için havlıcan,zencefil,kabuk tarçın,elma/ayva yı kaynatıp, sonradan içine adaçayı atıp( adaçayı kaynamaz demleme içilir.)ve bol limon sıkıp biraz da bal ilavesiyle içiyoruz bu aralar ailecek.

az evvel taze zencefil almak için uğradım aktara (eminönünden almayı unutmuşum) hibüsküsü gördüm. çok cici birşey bayıldım ama almadım. bir daha ki sefere alayım hemen:)
Kaymaklı Kadayıf dedi ki…
Afiyet olsun GeCe cim,bu beyler anlamıyor pek bu işten,benimki de cadı kazanın kaynadı kaynadı ne oldu işte domuz gribi evde diye dalga geçiyor.Belki cadı kazanım sayesinde daha hafif geçirdik kimbilir?
SMİLENA dedi ki…
bende bu çayla ayakta duruyorum.gerçekten harika bir karışım.ekineziya da bir tutam koydunmu.şifa oluyor...
Cocukla Cocuk dedi ki…
hazır bitki çaylarını sevmiyorum ben de. Bizim tarifte hemen hemen aynı, çok güzel oluyor.
Hayatın Ressamı dedi ki…
bu çayın tadı nefistir.birde adaçayı eklersen hem boğazını açar hem ses kısıklığına iyi gelir geçmiş olsun bendede bünye sağlam senin gibi kolay geçirdim.ama ben dr gittim domuz gribi değilmişim.
zssm dedi ki…
merhabalar...
çay çok güsele benziyooo...
eşim de işyerine aldırmış böle bir karışım.. bir ara öğlen yanına uğramıştım içitim tadı çok hoştu ama meyan kökü vardı.. biraz acı mı yapıyo ne???
onlar da buna grip çayı diyorlar...
internetten bulmuşlar karışımın tarifini..
yaşasın sağlıklı yaşam...
balböcükleri dedi ki…
bendede var bu karışımdan hastayken ağbim aktardan hazırlatmış ama tarifi yoktu bekliyordu iyi oldu ellerine sağlık
SMİLENA dedi ki…
gece bana amigurumi gözlerini sormuşsun.onlardan pasajda satılıyor ama sanırım istanbulda da var.yerini öğrenince sana da bilgi veririm...
Umutlar sarsın dört bir yanınızı mutluluklar serpilsin etrafınıza yeni gelen yıl size ve sevdiklerinize sağlığı , huzur u sunsun her daim.
MUTLU YILLAR
Sevgilerle … SeViL :…

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler