Ana içeriğe atla

Soğanlı Kanapeler

 
Uzun zamandır bu blogumu ihmal ettim. Aslında zaman zaman yaptığım yemeklerin resimlerini çekiyordum. Hala birkaç paylaşacağım tarif var. Artık onları da çok geç olmadan yazarım inşallah. 

Soğanlı yemekler yapılırken, salça ile kavrulmuş soğanın kokusu bir harikadır. Çocukken ablam ve ben yemeğin bu aşamasını ekmek arası yapıp yerdik. Annem muhakkak bize ayırır ve bu yüzden soğanları fazladan hazırlardı. 


İşten eve gelip de ben mutfakta yemek yaparken atıştırmak için birşeyler arayan eşime de bu lezzeti tattırdım. Kendisi soğanı zaten çok sever ki yumurtasında bile biraz soğan vardır (bakınız aşağıdaki resim). Ben de bu fikri kahvaltılık veya atıştırmalık olarak kullanmak için bir deneme yaptım.


Önce soğanları yemeklik doğrayıp, salça ile kavurdum. İçine biraz baharat attım (ben kekik ve karabiber koydum, zevke göre farklı şeyler de konulabilir, mesela sarımsak da çok yakışır). Ekmeklerin üzerine koymadan önce, ekmeklere biraz margarin sürdüm ki fırında kıtır kıtır olmasın, yemesi kolay olsun :p En son olarak da biraz kaşar peyniri koyarak fırınladım. Ani gelen misafirlere, okuldan aç gelmiş çocuklara, haftasonu kahvaltılarına yapılabilecek pratik bir tarif.

Yorumlar

Nur dedi ki…
ellerine ağlık çok lezzetli görünüyor :)
Paşa dedi ki…
hımmm nefis görünüyor yarın akşam dönüşte denemeliyim:))soğanlı ekmek arasıııııı..
Sibella dedi ki…
Çok güzel bir fikir, eminim çok lezzetlidir, ben de soğanı çok severim :)
Dolunay dedi ki…
ellerıne saglık canım.bende bır kac dılım bayat ekmegımı bu sekılde degerlendıreyım bu gün :)
yasamladans dedi ki…
off süper görünüyorlar..ellerine sağlık...
Eylem dedi ki…
kahvaltı için güzel bir alternatif olmuş.ellerine saglık.
NeSTaL dedi ki…
bu blogu unuttuk evet yeni tarifleri bekliyoruz. :) bende soğanı bir tek o aşama da yiyebiliyorum zaten. hehe.
Esin (Huysuzbalık) dedi ki…
Tam ikindi kahvaltısına uygun bir tarif olmuş. Eskiden bizimkiler de biberli ekmek yapardı kuru soğan ve biber salçasını kavurup. Ellerine sağlık. Sevgiler...
Esra dedi ki…
harika gorunuyor bunu hemen denemek istiyorum siteyi cok begendim

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …