Ana içeriğe atla

Yoğurtlu Yumurta (Çılbır)



Acil karın acıkmalarında, kısa sürede yapılabilecek ve ekmeğinizi bana bana parmaklarla yenilecek bir yemek bu. Biz yoğurtlu yemek diyoruz ama çılbır tarifleri diye arayınca da benzer görüntüler çıkıyor. Oysa çılbır Vikipedia'ya göre içinde et ve yufka bulunan daha farklı bir yemekmiş ki, ben de içinde başka şeyler olduğunu da biliyordum.




Önce ocakta veya kettle da suyu kaynatıp, fokurdayan suyun içine yumurtayı kırın (ben tek kişilik yaptım ama aynı anda tencereye birden fazla yumurta kırabilirsiniz, tek tek yapmanıza gerek yok). Sonra köpürecek, taşacak (aman dikkat) ve yumurta pişecek. Bu aşamada iki seçenek var, ya sarısı tamamen sertleşmiş, ya da patladığında akacak kadar sıvık. Bu sizin zevkinize kalmış. Ona göre pişirme süresini ayarlayın, aynen haşlama gibi. Yumurtayı alırken tencerede bazı köpüren yumurta beyazları kalacak, hepsini almıyoruz sadece bütün halde olan kısmı alıyoruz, diğer kısımlar görüntü açısından da pek hoş değil.




Sonra ayrı bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlayın ve pişen yumurtayı tabağa alıp, yoğurda gömün.




Üzerine tereyağ, margarin yada sıvıyağda yakılmış toz biber dökün.




Ve ekmeğinizi bana bana yiyin.

Afiyet olsun :)

Yorumlar

derya dedi ki…
Canım benim çılbıra bayılırım elle
rine sağlık öpüyorum.
NeS dedi ki…
iyi aklıma getirdin valla hep aynı yumurta yapıp yemekten sıkılmıştım. :)
e. t. dedi ki…
bizde buna çılbır deriz.
yumurtayı haşlayıp yoğurdun içine doğrayıp, üzerinede tereyağ yerine kaymak kavurup dökeriz, sonrada aynen dediğin gibi parmaklarımzı yeriz :)
ayh inşallah eve gidince mutlaka yapmam lazım !
yelpazesu dedi ki…
ETKİNLİĞİME BUYRUN…

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN
HOBİDÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ BAŞLIYOOOR!!
http://hobidunyam.womanforum.net tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin TAVUK YEMEKLERI*11* "

Etkinliği

25 -Şubat 15- Mart-2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://papatya68.blogspot.com/ tarafından düzenlenen yemek etkinlikleri "11" ‘’Tavuk Yemekleri’’ Etkinliğine ben http:// yelpazesu.blogspot.com ev
sahipliği yapacağım.Beni yalnız bırakmazsanız sevinirim arkadaşlar.Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Bunun için yapmanız gerekenler:
Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınlıyorsunuz,benim linkimi verip hobidünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtiyorsunuz ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber
veriyorsunuz işte bu kadar Siteniz yoksa; yelpaze41@gmail.com adresime mail atıyorsunuz,isminizle
yayınlıyorum.İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım lütfen şimdiden kusuruma
bakmasınlar.Katılımlarınızı bekliyorum..
Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.SEVGİLER:::
GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK ÜZERE... NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler
Krnc dedi ki…
Ben yumurtayı bol yağda kızartıp tabağa alıyorum ve üstüne sarımsaklı yoğurdu ekliyorum ve en üste de biberli yağ döküyorum enfes oluyor:)
Elinize sağlık,harika görünüyor(:
meri dedi ki…
Bir yumurta ancak bu kadar lezzetli görünebilir.Elinize sağlık.
çok hoş bir bloğunuz var bayıldım :) ayrıca tarif de fotoğraflar da harika. ellerinize sağlık.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Feyza S. dedi ki…
Dukan diyeti yapan eşime, protein yüklü bir tarifi olduğu bu güzel lezzeti denedim; beğenildi. Blogumda da yayınladım tarifinizi. Çok teşekkürler! Ellerinize sağlık!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …