Ana içeriğe atla

Elmalı Kurabiye


Uzun zamandır bu sitemi güncellemiyordum, zira uzun zamandır yerleşik düzenim bozuk halde yaşıyordum. Kişisel blogumu takip edenler biliyor. Yavaş yavaş düzenim tekrar gelmeye başladığı için artık daha düzgün yemekler pişirebiliyorum ve yeniden mutfakta keyifli vakit geçirmeye başladım. 

Hamiliğimin 29. haftasının içindeyim. Öyle abartılı bir aşerme hiç yaşamadım. Yurt dışında olduğumuz için zaman zaman özlediğim yemekler ve tatlar oluyor tabi. Yukarıda resmi olan kurabiye yada ay çöreği belki bilmiyorum uzun zamandır canımın istedikleri arasındaydı. Nihayet bu sabah yaptım az önce  fırından çıkardım ve şimdi cafe latte eşliğinde yiyerek yazıyorum. Gerçekten nefis olmuş tüm özlemim geçiverdi.

Bozulmaya yüz tuttmuş elmalarım vardı, akşam onları soyup minik minik doğradım (rendelenebilir tabi ama rendelemek bana daha sıkıcı geliyor) ve biraz şeker ve tarçın ilavesiyle yumuşayana kadar ocakta pişirdim. Kurabiyeleri ne zaman yapacağımı bilemediğim için bu şekilde saklayacaktım.

Hamuru için buradaki turta hamuru tarifini kullandım. Bu ölçülerden bir tepside 21 tane kurabiye çıktı. Hamuru ceviz büyüklüğünden biraz fazla olacak şekilde ayırarark merdane ile açtım ve içine bol malzeme koyup kapadım. Elde yapıldığında hamur yeteri kadar ince olmuyor ve yerken çok kuru kalıyor. Benimkiler ince hamurlu bol malzemeli oldu ki tam istediğim buydu. Kabartma tozu sebebiyle de biraz kabarmışlar tombul tombul olmuşlar :)

Pişirmeye gelince son kurabiyeleri hazırlamak üzereyken fırını açtım ki benim işim bitene kadar ısınsın. 200 derecede 15 dakkada falan pişmişti. (Fırınım zaman ayarlı değil ben kontrol ederek bakıyorum, hafif kızardığında kapayıp biraz kendi sıcaklığında bıraktım). Çıkarıp üzerine pudra şekeri dökerek yemeğe başlıyoruz. 

Aslında çok şekerli gibi görünmesine rağmen fazla şekerli değil. Hamurun içinde 1 çorba kaşığı kadar, elmalarda da yine 1 çorba kaşığı kadar (benim altı elmam vardı ama hepsi gitmedi 4 tane yeterli olacaktır)  şeker var. Üzerine serpilen miktar da toplamda çok az olduğu için belki de bir çikolatadan daha az şeker içeriyor.

Yorumlar

derya dedi ki…
Canım ben çok aşermiştim hamilelik
lerimde,çokta sıkıntı çekmiştim.İn
şallah sağlıkla alırsın bebeğini kucağına.Elmaya asla dayanamam elle
rine sağlık sevgiler.
sarımutfak-hande dedi ki…
bayılırım canım istedi bak şimdi:)))
ellerinize sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …