Bir kaç ay önce Szeged'de bir restoranda brokolili tavuk yemeği yemiştim. Öyle hoşuma gitmişti ki fırınım olduğunda deneyeceklerim arasındaydı (evdeki mevcut fırın çok eski olduğundan kullanmıyordum, 20 gün kadar önce yeni fırınım geldiğinden beri aklımdaki her yemeği deniyorum sırayla). Brokolinin tadını tek başına pek sevmiyorum. Genelde çok değişik tatlara da izin vermiyor, ancak bu yemekte brokolinin tadı hem o kadar baskın değil hem de çok lezzetli.
Restoranda yediğim yemeğin tarifini bilmiyorum elbette, yerken çıkarmaya çalıştığım tatlardan itibaren kendim hazırladım. İlk lokmamı aldığımda "aa ne kadar da benzemiş dedim" sesli olarak. Tek bir farkı onda peynir tadının bir miktar daha baskın olmasıydı.
İlk başta kemiksiz tavuk parçalarını mümkün olduğu kadar ince kestim ve fırın kabına dizdim. Kabı öncesinde bir miktar yağlamakta fayda var yapışmaması için. Üzerine sadece tuz ve karabiber gezdirdim. Ardından rendelediğim peynirlerin bir kısmını koydum.
Daha sonra başka bir tencerede haşladığım brokolileri dizdim. Öncesinde daha yassı olması için bıçakla kestim çok yuvarlak olanları. Yine üzerine tuz, karabiber ve kalan peynirden koydum. Bu katta biraz zeytinyağı gezdirdim.
Yukarıda bahsettğim gibi benim peynirim fazla keskin tatlı değildi. Burada bulunan gauda peyniri daha iyi olacaktı sanırım. Türkiye'de ise dilim halinde satılan burger peynirlerinin yada cheddar peynirleri daha uygun olabileceğini düşünüyorum. Rendelemeden doğrudan dilim halinde de konulabilir.
En üstte de beşamel sos döküp fırına veriyoruz. Beşamel sosu ben yarım yağlı süt ve un ile yapıyorum içine bir tutam da karabiber ekliyorum. Peynirin tamamı beşamel sos içine de katılabilir pişme aşmasında.
Fırında üzeri kızarınca (15 dakka kadar) yemeğe hazır demektir. Tavuk zaten çok çabuk pişiyor. Yerken eşimle acaba içine başka bir baharat ya da sebze koysa mıydım diye konuştuk. O da yiyecekler arası uyum konusunda iyi bir öngörüye sahiptir. Onun fikri ise kesinlikle karabiber ve tuzun yeterli olduğu mevcut malzemeler dışında bir ilaveye gerek olmadığı idi. Bütün tatlar birbiriyle uyumlu olmuştu.
Yorumlar
Daha cok yemek tarifi yazmalisin ki bizi dusun:)
( not nesra gmail hesabini acmak zor geliyooo )