Ana içeriğe atla

Kandil Simidi


Fırına kavuşunca yapacaklarımın başında kandil simidi geliyordu ki, eşim çok sever ancak en son ne zaman yediğimizi hatırlayamıyorum. Daha önce yeğenim evde denemişti ve ben onun yaptıklarını hazır simitlere çok benzetmiştim. Ondan tarifini istedim o da yazdı. Hafta sonu denedim, gayet başarılı olmuştu fakat sanırım mahlep koyamadığım için tam da aynısı olmadı. Bir de hazırlarken gayet ince yapmama rağmen, fırında şiştiklerinden biraz tombul simit oldular:) Bundan sonra daha ince yapmalıyım.

Malzemeler şöyle:
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında)
*1 paket kabartma tozu
*4 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı mahlep
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 tatlı kaşığı sirke
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 çay bardağı yoğurt

Ben iki kişi olduğumuz için yarım ölçü yapıyorum ve bundan bir tepsi çıktı (yaklaşık 25 tane simit)

Hem bu tarifte hem de diğer susam kullanılan tariflerde neden eskisi gibi susamların kararmadığına kafayı takıyordum. Eskiden susamlar kurabiyelerin üzerinde fırında pişerken kararır hatta bazen yanardı. Şimdi beyaz kalıyorlar ve artık susamlar eskisi gibi daha koyu renkte değil, bembeyaz halde satılıyor. Bu susamın cinsi ile mi yoksa önceden işlemden geçirilmiş olup olmaması ile mi alakalı bilmiyorum. Galiba koyu renk susamlar kavrulmuş olarak satılıyordu. Bu konuyla ilgili ne yapabileceğimi araştırınca Acemi Şef'in simit yapmak için önceden susamları teflon tavada kavurduğunu gördüm. Ben de bundan sonra öyle yapacağım çünkü bu beyaz susamlar gözüme hiç normal gözükmüyor nedense, alıştığım gibi değil.

Yorumlar

ellerine sağlık canım..nefis görünüyorlar..sevgiler
Adsız dedi ki…
:)) aklınızla bin yaşayın. beyaz susamlar konusunda ben de aynısını düşünmüştüm. tadları da hiç hoşuma gitmemişti.yazınızı okuyuncaekrana bakakaldım, çünkü düşüncelerimi aynen yazmışsınız, aynı şeyi yaşamışız, ben de susamları kavurucam artık :) ellerinize sağlık..yazılarınızı severek takip ediyorum.çok teşekkürler.şükriye

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …