Kıymalı Pide

fotoğraf akşam çekildiği için malesef çok dikkat çekici değil :(

İstanbul'da dışarıda yemek yediğimiz zamanlarda bazen tercihimiz pide olurdu. Geçenlerde aklıma düştü, en son ne zaman yedim hatırlamıyorum bile. Buralarda zaten bulmanın imkanı yok ya, iş başa düştü bir deneyeyim dedim.

Daha önce evde pide yapmayı hiç ama hiç denemedim. Birçok siteyi karıştırdım, kendime göre bir malzeme listesi oluşturdum, yaptım yedik. İlk ısırığımızda hem ben hem eşim o kadar çok beğendik ki, farklı farklı yerlerde yediğimiz tüm pidelerden daha iyi olduğuna kanaat getirdik. Elbette ki pideyi çok iyi yapan yerler vardır, ben şu an balık hafızamla restoran isimleri hatırlamıyorum ama yediğim en güzel pideydi demem yanlış olmaz.

Bu kadar çok beğenince, ev sahiplerine olan sözümü pide ile tutmak istedim. Blogumu takip edenler biliyor, Aralık ayında evimize fırın ve buzdolabı gibi eşyalar alınmıştı ve bunların nakliyesi konusunda ev sahibimiz Jan çok yardımcı olmuştu. Ben de onlara yeni fırınla bir börek pişirmeye söz vermiştim.

Börek için eşimin İstanbul'dan yufka getirmesini bekledim ama gidemedi. Benim yufka açma deneyimim de pek hoş sonuçlanmadı. Çünkü burda hiç bir yerde oklava yok, merdane var ama merdane ile de ancak belli bir incelikte açılabiliyor, pek güzel olmadı. Ben de daha da uzatmadan pide yapayım dedim. Geçen haftaki ilk deneyimimin ardından dün akşam da onlar için yaparak tecrübelendim. Bugün de eşim götürdü bakalım beğenecekler mi merakla bekliyorum.

Tarifine gelirsek (bütün yemekler gibi ölçme konusunda çok tutarsızım göz kararı yapıyorum ama mümkün olduğunca ölçü vermeye çalışacağım)

Vereceğim ebatlardan yaklaşık 5 tane kocaman  pide çıkıyor (fırın tepsisi uzunluğunda, bir pide tek başına doyurmaya yetiyor ama ben aç gözlüyüm derseniz 1,5 porsiyon tıka basa doyuruyor)

Hamuru için:
Yaklaşık 300-350 gr un (ben 1 kg lık paketin üçte birini falan koyuyorum) bir kaba alınır. Üzerine biraz tuz, bir paket instant kuru maya (dr oetkerin küçük paketleri var ya onlardan) koyuyorum. Önce biraz zeytin yağı gezdiriyorum (toplamda 3-4 çorba kaşığı kadardır), sonra da yavaş yavaş su ilave ediyorum. Ununa göre alacağı su değişecektir ama toplamda 1 yada 1,5 su bardağı su yeterli olmuş olacak.

Hamuru iyice yoğurup yumuşak bir hamur elde edince dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenme süresi iç malzemesini hazırlamaya yetecek kadar çok değil.

İç malzeme:
250 gr kadar kıyma,
1 orta boy rondodan geçmiş soğan,
1 adet çarliston biber (rondodan geçirilmiş),
2 adet domates (rondodan geçirilmiş),
biraz karabiber,
biraz kekik,
biraz nane,
isterseniz pul biber,
isterseniz kıyılmış maydanoz (ama çok olmasın, aroması fazla baskın olabilir, bir kaç sap yeterli, bir  ben maydanoz koymuyorum, burda zor bulunur kendileri )

Bütün malzemeleri elimizle iyice karıştırıyoruz, köfte yapar gibi. Köfte gibi kıvamlı değil vıcık vıcık bi karışım oluyor.

Bu arada biraz daha hamur beklemiş olsun diye üzerine koymak için kaşar peyniri rendeliyoruz. 200 gr kaşar peyniri yeterli oluyor.

Bir de fırın tepsilerini hazırlayalım, sonradan eller batık olacak. Fırın tepsilerine yağlı kağıt koyuyorum ben ayrıca yağlamıyorum, eğer kağıt kullanmazsanız yağlayın.

Şimdi hamuru açmaya başlayabiliriz. Biraz kabarmış olmalı, çok değil ama olsun. Hamuru bir elma büyüklüğünde parçalara bölüyoruz. Bu miktarlardan 5 parça kadar çıkacak.

Sonra elde yuvarlatıp, un ile açmaya başlıyoruz. Tek bir yöne açarak uzun oval bir hamur elde ediyoruz. Bu hamuru iç malzemesini koymadan tepsiye almalı, çünkü malzeme koyunca tepsiye şeklini bozmadan taşımak mümkün değil. Tepsinin içindeyken kıymalı harcı bolca koyup (harcı da 5 parçaya ayırabilirsiniz) üzerine rendelenmiş kaşar ilave ediyoruz ve kenarlarını içe doğru katlıyoruz. En son olarak da kenarlara yumurta sarısı sürüyoruz.

Son iki hamurun hazırlarken ben fırını açıyorum ısınması için ve hepsini birden 230 derecelik fırında 15-20 dakkada pişiriyoruz. Kenar hamurlarının rengi dönmeye başlayacak ve kıymalı bölüm de fokurtular görülecek. Piştikten sonra üzerine biraz su sıçratıp naylon örterek yumuşamaya bırakmalı, yoksa kenarlar çok sert oluyor.

Güncelleme: Birkaç gün sonra hediye ettiğimiz pide için geri dönüş aldık, çok beğenmişler ve tarifini istediler. Ev sahibimiz demiş ki herhalde 3-4 denemeden sonra hanım ancak yapabilir :))
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 enfes yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerinize sağlık..nefis görünüyor..sevgiler

Paşa dedi ki...

burayada yorum bırakmışstım olmamış ellerine sağlık artık gelince bizede yaparsın:)

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

"blogger anneler"deki roportajin sayesinde bu enfes blogundan haberdar oldum, yuh bana :)