Ana içeriğe atla

Yapım Aşamaları ile Kıymalı Pide

Daha önce burada yazdığım tarif ilk denememin ardından yazdığım tarifti ve resim hiç de iyi değildi.  Ondan sonra defalarca yaptım kıymalı pideyi. Artık fix bir tarifi oluştu ve her seferinde mükemmel oluyor.

Vereceğim miktardan 7 tane büyük pide çıkıyor. Bir kişi 2 pide ile şişiyor. Dolayısıyla siz ölçüleri buna göre ayarlayabilirsiniz. Ancak pideler kalsa bile ertesi gün ısıtılıp yendiğinde lezzetinden birşey kaybetmemiş oluyor.


2 adet domates, 1 çarliston biber (burdaki biberler,sizin kırmızı biberler gibi büyük o yüzden siz 2-3 adet koyabilirsiniz), 1 büyük soğan rondodan geçirilir. Üzerine maydanoz (ben kuru kullanıyorum), karabiber, tuz ilave edilip karıştırılır. 250 gr ( yada biraz fazla ) kıyma da eklenip sulu bir bulamaç elde edilir.


Diğer yandan 500 gr kadar un (yarım paketten biraz az), içine tuz, 2-3 kaşık zeytinyağı, kuru maya ve aldığı kadar su ilave edilerek hamur yoğurulur. Hamurlar elma büyüklüğünde parçalara ayrılır.


Merdane ile uzun olacak şekilde hamurlar açılır. Üzerine bolca harç konur (harcı dengeli dağıtmak için başlangıçta kabın içinde kaşıkla boğumlar halinde ayırıyorum ben). Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılır (resimde ben parmesan peyniri kullandım, onu denemek istemiştim o da güzel oldu) ve kenarları kıvrılıp çimdiklenir. Daha lezzetli olması için kenarına yumurta sarısı sürebilirsiniz, ancak sürülmese de şart değil.

200 derecede kızarıncaya kadar pişirilir. Pişme esnasında kebapçılardakine benzer nefis bir koku yayılacak ve kıymalı karışım fokurdayacak :)

Fırından çıkınca kenarlarının yumuşaması için üzerine fırın kağıdı ve naylon poşet örtüp bir süre bekliyorum, yumuşacık oluyor. Bu tarif az malzeme ile gerçekten çok doyurucu bir seçenek.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Pide yapmayı bilmiyordum.sayenizde öğrendim.paylaştığınız için çok tesekkur ederim.vahide
Adsız dedi ki…
Dün denedim bu güzel tarifini sonuç şahane ellerine sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …