Yapılışı zor diye yıllardır kaçındığım içli köfte, birden bire cesaret bulunca sık ve kolay yaptığım bir çeşit haline geldi. Bunda uzun zamandır içli köfteyi harika yapan kuzenimin verdiği püf noktalarının da etkisi var. İnternette kabaca bir kaç tarif baktım. Doğrusu hepsi farklı şeyler söylüyor. Muhtemelen yöreye göre hazırlama ve pişirme şekilleri değişiyor, denemeden hangisi hangi lezzette karar vermek zor.
Benim yaptığım ise bazı restoranlarda yediğim tatlara oldukça yakın. Malzeme açısından da gayet ekonomik.
Ellerim ufak olduğu için iri köfteler hazırlayamıyorum ama yumurtadan biraz daha büyük ebatta 30 kadar köfte çıkıyor bu ölçülerle.
Meşakatli bir tarif olduğunu düşünebilirsiniz ama şimdi yazacağım şekilde yaparsanız bir saatte bile hazırlanmış olur.
Önce iki su bardağı ince bulgur, bir bardak irmiği yoğurma kabına alın, üzerine yarım parmak kadar taşacak şekilde kaynar su ekleyin. Sert olursa biraz daha su eklenebilir.
Bulgurlar yumuşarken ve soğurken, 250 gr kıyma, bir büyük soğan, yarım su bardağı çekilmiş ceviz (isterseniz daha fazla), kimyon, tuz, karabiber, bol maydanoz koyduğumuz bir harç hazırlıyoruz. İsterseniz acı baharatlar da eklenebilir ama ben kızıma da yedirmek için katmıyorum. Ceviz hariç tüm malzemeleri az yağda kavurup, ateşi kapayınca cevizi de ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
Kıyma kavrulunca su salar ve sulu bir harç oluşur. Köfteleri hazırlarken bu sulu harç şekil vermeyi zorlaştıracağı için, mümkün olduğunca suyun buharlaşmasına izin vermeli. Kavurma süresini uzun tutarak bunu sağlayabiliyoruz. Bir diğer yöntem de harcı soğutup, kıymamın yağlarının donmasını sağlamak. Sonuçta ben suyu yeteri kadar buharlaştırdım ve buzdolabına koydum. Bulguru hazırlayıncaya kadar biraz soğusun diye.
Şimdi sıra bulgurda. Şişmiş ve yumuşamış harcın içine biraz tuz, bir kaşık salça ve bir yumurta kırıp yoğuruyoruz. Yumurta her tarifte yer almıyor ama kuzenim özellikle acemiysen koy demişti, hamur şekil verirken dağılmasın diye. Biraz yoğurduktan sonra avucumuza sığacak kadar alıp toplar yapıyoruz. Parmakla delik açıp kenarları mümkün olduğunca inceltiyoruz ve aldığı kadar harç koyup kapatıyoruz.
Şekil verme aşamasında bir kase su alın yanınıza. Her toptan önce avucunuzu suyla ıslatın, aksi halde ele yapışıyor ve parçalanıyor.
Afiyet olsun
Yorumlar
Ben koftenin hamurunu kitchenaid ile yoguruyorum.Eskiden kofte yaparken kizartma asamasinda kofteler dagilirdi.Makinayla yogurmaya basladigimdan beri koftelerim dagilmaz oldu :) Tecrubelerime gore bence koftenin dagilmasinin en buyuk sebebi yeteri kadar yogurmamak.Iyi yogurulmayan kofte , yumurtaya ragmen dagilabiliyor.
Bu kadar kofte deyince canim istedi yahu :))) Haftasonu yagsiz kiyma alip yapmali :))
Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.