Ana içeriğe atla

Bir Fincan Türk Kahvesi

Bugün yemek resmi eklemedim, akşam yaptım tabi ancak canım hiç resim çekmek istemiyordu. Ben de geçen gün çektiğim bu resmi paylaşmak istedim.


Hocalarımdan birisi geçen hafta Urfa'ya gitmişti ders vermek üzere, gelirken hepimiz böyle kahve fincanları getirmiş. Dedim en çok ben sevindim çünkü sürekli gözüm mutfak eşyalarında. Çok hoşuma gitti hemen bir kahve pişirdim ve içtim. E tabi yanına da lokum.

Kahveyi iyi pişiririm oldukça köpüklü olur ama resimdeki kötü oldu, çünkü evdeki kahve taze değildi. Evlenmeden önce her akşam yemekten sonra kahve içerdik hep beraber, şimdi eşim pek sevmediği için canım istemiyor ve dolayısıyla kahveler de bayatlıyor.
Üç kız kardeş olduğumuzu ve büyük ablamın da iki kızı olduğunu biliyorsunuz. Her akşam yemekten sonra babam kendi uydurduğu "ah bir kızım olsaaaaaa, bana kahve yapsaaaaaaa" şarkısını söyler. Daha sofra toplanmadan birisi ocağın başına koşmuştur bile. Her birimiz 10 yaşlarında falan kahve yapmaya başladı ve yıllarca yaptı. Ancak küçük kız torun pek bir hevesli çıktı 8 yaşından beri yapıyor (şimdi 9 yaşında) her gittiğimizde onun elinden içiyoruz.
Diğer yandan hepberaber içilen kahvenin, ardından uydurmasyon falların yerini tek başına içilen kahveler doldurmuyor. Ben de falımı kapadım ama, yatlar katlar çıksa ne yazar.
Son resimde görülen lokumlardaki azalma miktarı sadece bana bağlı değildir. Diğer değişkeni de hesaba katalım.

Yorumlar

Paşa dedi ki…
AMANIINN BUDA NE GÜSEL RESİM BÖYLEEEE...AH BİR KIZIM OLSADAAAAAAA BANA KAHVE YAPSAAA BABAMIN SESİ KULAKLARIMDA:)))))
NERDEN GELİYO YA YEMENDENMİ:)))))))))))ah bu arada bende 7-8 yaşlarında kahveye başlamıştım:)))
SMİLENA dedi ki…
bayıldım kahve fincanına tbii yanındaki lokumada.ne hoş bir hikayeniz varmış.demek 8 yaşından beri küçük yeğenin kahve yapıyor.afferin ona.
Kahve fincanınız çok harika resmi görünce ' hacı hediyesi herhalde' diye düşündüm ama değilmiş. Sırf o fincanın hatrına hergün kahve içilir vallaha .Bayıldım birgün de benim hatırıma için
voodoo_bird dedi ki…
bnde küçük yaşta kahve yapmaya başladım evet ama artık yapmak istemiyorum sırf dedem için katlanıyorum büyük bi aile en az 6 kişilik yapılıyo oda kaynayana kadar bnde kaynıyorum başında =)
NeS dedi ki…
ah bir misafirliğe gitsem de kahve yapanım olsa :)) gerçi benim kahvemde meşhurdur bol köpüklü olur söylemesi ayıp değil :) resimler yine insanı özendiren cinsten olmuş. lokumlar da yarasın afiyet şeker olsuun...
Cocukla Cocuk dedi ki…
Lokum, kahve, fincan hepsi harika görünüyor. Biz ikimizde çok seviyoruz kahveyi. Sohbetle daha güzel oluyor tabi ki. Afiyet olsun
tam kahveyle bayada bi lokum gitmiş diye düşünürken yazıyı okudum:))
fincan çok orjinal duruyor.ilk kez gördüm böyle bişey.çok değişik.güle güle kullan sevgili gece...
Ayşe dedi ki…
Ne guzel bir hediye almissiniz, cok begendim hediyeyi de anlatimini da..cok hossun ve dogalsin yaaa :))

Bizde pek kahve yapmayiz ve malesef tam lazim oldugu sira bayatlamis bir kahve cikar karsima..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …