Ana içeriğe atla

Bir Fincan Türk Kahvesi

Bugün yemek resmi eklemedim, akşam yaptım tabi ancak canım hiç resim çekmek istemiyordu. Ben de geçen gün çektiğim bu resmi paylaşmak istedim.


Hocalarımdan birisi geçen hafta Urfa'ya gitmişti ders vermek üzere, gelirken hepimiz böyle kahve fincanları getirmiş. Dedim en çok ben sevindim çünkü sürekli gözüm mutfak eşyalarında. Çok hoşuma gitti hemen bir kahve pişirdim ve içtim. E tabi yanına da lokum.

Kahveyi iyi pişiririm oldukça köpüklü olur ama resimdeki kötü oldu, çünkü evdeki kahve taze değildi. Evlenmeden önce her akşam yemekten sonra kahve içerdik hep beraber, şimdi eşim pek sevmediği için canım istemiyor ve dolayısıyla kahveler de bayatlıyor.
Üç kız kardeş olduğumuzu ve büyük ablamın da iki kızı olduğunu biliyorsunuz. Her akşam yemekten sonra babam kendi uydurduğu "ah bir kızım olsaaaaaa, bana kahve yapsaaaaaaa" şarkısını söyler. Daha sofra toplanmadan birisi ocağın başına koşmuştur bile. Her birimiz 10 yaşlarında falan kahve yapmaya başladı ve yıllarca yaptı. Ancak küçük kız torun pek bir hevesli çıktı 8 yaşından beri yapıyor (şimdi 9 yaşında) her gittiğimizde onun elinden içiyoruz.
Diğer yandan hepberaber içilen kahvenin, ardından uydurmasyon falların yerini tek başına içilen kahveler doldurmuyor. Ben de falımı kapadım ama, yatlar katlar çıksa ne yazar.
Son resimde görülen lokumlardaki azalma miktarı sadece bana bağlı değildir. Diğer değişkeni de hesaba katalım.

Yorumlar

Paşa dedi ki…
AMANIINN BUDA NE GÜSEL RESİM BÖYLEEEE...AH BİR KIZIM OLSADAAAAAAA BANA KAHVE YAPSAAA BABAMIN SESİ KULAKLARIMDA:)))))
NERDEN GELİYO YA YEMENDENMİ:)))))))))))ah bu arada bende 7-8 yaşlarında kahveye başlamıştım:)))
SMİLENA dedi ki…
bayıldım kahve fincanına tbii yanındaki lokumada.ne hoş bir hikayeniz varmış.demek 8 yaşından beri küçük yeğenin kahve yapıyor.afferin ona.
Unknown dedi ki…
Kahve fincanınız çok harika resmi görünce ' hacı hediyesi herhalde' diye düşündüm ama değilmiş. Sırf o fincanın hatrına hergün kahve içilir vallaha .Bayıldım birgün de benim hatırıma için
bnde küçük yaşta kahve yapmaya başladım evet ama artık yapmak istemiyorum sırf dedem için katlanıyorum büyük bi aile en az 6 kişilik yapılıyo oda kaynayana kadar bnde kaynıyorum başında =)
NeS dedi ki…
ah bir misafirliğe gitsem de kahve yapanım olsa :)) gerçi benim kahvemde meşhurdur bol köpüklü olur söylemesi ayıp değil :) resimler yine insanı özendiren cinsten olmuş. lokumlar da yarasın afiyet şeker olsuun...
Cocukla Cocuk dedi ki…
Lokum, kahve, fincan hepsi harika görünüyor. Biz ikimizde çok seviyoruz kahveyi. Sohbetle daha güzel oluyor tabi ki. Afiyet olsun
Unknown dedi ki…
tam kahveyle bayada bi lokum gitmiş diye düşünürken yazıyı okudum:))
fincan çok orjinal duruyor.ilk kez gördüm böyle bişey.çok değişik.güle güle kullan sevgili gece...
Ayşe dedi ki…
Ne guzel bir hediye almissiniz, cok begendim hediyeyi de anlatimini da..cok hossun ve dogalsin yaaa :))

Bizde pek kahve yapmayiz ve malesef tam lazim oldugu sira bayatlamis bir kahve cikar karsima..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler