Ana içeriğe atla

Fırında Çupra



Bu hafta birgün balık yiyecektik ancak bu güne kısmetmiş. Genelde haftada bir yapmak istiyorum bir süre düzenli gidiyor ama sonra düzen bozuluyor. İş çıkışı balıkçılar çarşısına gittim. Unuttuğum anılara daldım.



Her bir kasabanın, ilçenin, şehrin mutlaka bir çarşısı vardır. Bayram günlerinde çarşılar yürüyemecek kaar kalabalık olur. Esnaf birbirini sever, müşteriyi tanır onla sohbet eder. Giderken yine bekleriz abi(abla) larla sıcak bir şekilde uğurlanırsınız. Akşam çok da sık gitmediğim çarşıda dolaşırken, bu tarz konuşmaları hayretler içerisinde gördüm dinledim. Uzun zaman önce unutmuşum ben bunları.



Yakınımızdaki süper marketlere sık sık gitsek de öyle olmuyor. Reyoncular ya da kasiyerler ile müşteri arasında (her gün görsek dahi) böyle bir sıcaklık kurulmuyor. Çarşıya daha fazla gitmeliyim.



Büyük balıkları genelde aliminyum folyoya sımsıkı sararak fırında pişiriyorum. Kapatmadan önce üzerine biraz zeytinyağı döküyor, orasına burasına maydanoz, dilimlenmiş soğan ve bir dilim limon koyuyorum. Fırının üst tarafında 15 dk kadar pişirip ters çevirip bir de diğer tarafı pişiriyorum. Hiç koku olmuyor. Zaten koku olsa da yaparım bence beslenme evin temizliğinden daha önemli. Ev birşekilde temizlenir her zaman.

Balığın yanına garnitür olarak birkaç patates biraz da bezelye ve mısır haşladım.

Bir de roka salatası yaptım. Kıvırcık, maydonoz ve rokaları domatesle süsledim. Bol limon ve yağ karışımıyla cilaladım.

Böyle bir yemekten sonra leziz tatlardan ve sağlıklı beslenmiş olmaktan dolayı şükrettik

Yorumlar

Virgo dedi ki…
bence de haklısın çarşılar dan alışveriş mükemmel daha sevgi ve sıcaklık var bu bence yemeğe de yansımış afiyet olsun
nrh dedi ki…
işte budur..ilk resim muhteşem..tebrikler:)) gerisini akşama hazırlıycağız..
Balık muhteşemmm görünüyor, ellerine sağlık, çok sağlıklı bir masa olmuş, bende akşama hazırlamayı düşünüyorum, çarşı konusuna gelince çok haklısın büyük alışverişmerkezleri, süpermarketler insanlığı, samimiyeti de öldürdü ne yazık ki...sevgiler...
NeS dedi ki…
Her ne kadar balığı sevmesem de bu görüntüsünden sonra şu an olsa yerdim doğrusu. ellerine sağlık...
Htc dedi ki…
harika görünüyor. benim en sevdiğim balıktır çupra. balık tuttuğumuz zamanlar geldi şimdi aklıma=)
Gelin Ayşe dedi ki…
amaniin ablaaa bayildim ben bu sofrayaa :) rengarenk gorunuyor tabak. Resimlerde super cikmis! Ellerine sagliiik valla.
SMİLENA dedi ki…
allah kısmat ederse bu pazar bende yapıcam.bu arada resim işini epey ilerlettin.süper resimler çekiyorsun.
ellerine sağlık
Cocukla Cocuk dedi ki…
balık ve roka salatası muhteşem ikili..hele ki çupraya bayılıyorum. Yanlız aliminyum folyonun yuksek ısıda zararlı maddeler ortaya cıkardıgını duydugum için ben bir süredir folyo yerine yağlı kağıt kullanıyorum, bilgin olsun diye söylüyorum. Sevgiyle kal
Bal küpü dedi ki…
Gece balığında, salatanda harika görünüyor. Resimler çok güzel,eminim tatlarıda öyledir.Salatana bakarken ağzım sulandı valla. Eline sağlık..
Paşa dedi ki…
hııımmm nefis görünüyor geçen hafta bizde çupra yedik.Salatada benim en sevdiklerimden ohhh afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …