Ana içeriğe atla

Fırında Çupra



Bu hafta birgün balık yiyecektik ancak bu güne kısmetmiş. Genelde haftada bir yapmak istiyorum bir süre düzenli gidiyor ama sonra düzen bozuluyor. İş çıkışı balıkçılar çarşısına gittim. Unuttuğum anılara daldım.



Her bir kasabanın, ilçenin, şehrin mutlaka bir çarşısı vardır. Bayram günlerinde çarşılar yürüyemecek kaar kalabalık olur. Esnaf birbirini sever, müşteriyi tanır onla sohbet eder. Giderken yine bekleriz abi(abla) larla sıcak bir şekilde uğurlanırsınız. Akşam çok da sık gitmediğim çarşıda dolaşırken, bu tarz konuşmaları hayretler içerisinde gördüm dinledim. Uzun zaman önce unutmuşum ben bunları.



Yakınımızdaki süper marketlere sık sık gitsek de öyle olmuyor. Reyoncular ya da kasiyerler ile müşteri arasında (her gün görsek dahi) böyle bir sıcaklık kurulmuyor. Çarşıya daha fazla gitmeliyim.



Büyük balıkları genelde aliminyum folyoya sımsıkı sararak fırında pişiriyorum. Kapatmadan önce üzerine biraz zeytinyağı döküyor, orasına burasına maydanoz, dilimlenmiş soğan ve bir dilim limon koyuyorum. Fırının üst tarafında 15 dk kadar pişirip ters çevirip bir de diğer tarafı pişiriyorum. Hiç koku olmuyor. Zaten koku olsa da yaparım bence beslenme evin temizliğinden daha önemli. Ev birşekilde temizlenir her zaman.

Balığın yanına garnitür olarak birkaç patates biraz da bezelye ve mısır haşladım.

Bir de roka salatası yaptım. Kıvırcık, maydonoz ve rokaları domatesle süsledim. Bol limon ve yağ karışımıyla cilaladım.

Böyle bir yemekten sonra leziz tatlardan ve sağlıklı beslenmiş olmaktan dolayı şükrettik

Yorumlar

VİRGO dedi ki…
bence de haklısın çarşılar dan alışveriş mükemmel daha sevgi ve sıcaklık var bu bence yemeğe de yansımış afiyet olsun
Adsız dedi ki…
işte budur..ilk resim muhteşem..tebrikler:)) gerisini akşama hazırlıycağız..
uygarimizlahayat dedi ki…
Balık muhteşemmm görünüyor, ellerine sağlık, çok sağlıklı bir masa olmuş, bende akşama hazırlamayı düşünüyorum, çarşı konusuna gelince çok haklısın büyük alışverişmerkezleri, süpermarketler insanlığı, samimiyeti de öldürdü ne yazık ki...sevgiler...
NeS dedi ki…
Her ne kadar balığı sevmesem de bu görüntüsünden sonra şu an olsa yerdim doğrusu. ellerine sağlık...
41 kitchen dedi ki…
harika görünüyor. benim en sevdiğim balıktır çupra. balık tuttuğumuz zamanlar geldi şimdi aklıma=)
Gelin Ayşe dedi ki…
amaniin ablaaa bayildim ben bu sofrayaa :) rengarenk gorunuyor tabak. Resimlerde super cikmis! Ellerine sagliiik valla.
SMİLENA dedi ki…
allah kısmat ederse bu pazar bende yapıcam.bu arada resim işini epey ilerlettin.süper resimler çekiyorsun.
ellerine sağlık
Cocukla Cocuk dedi ki…
balık ve roka salatası muhteşem ikili..hele ki çupraya bayılıyorum. Yanlız aliminyum folyonun yuksek ısıda zararlı maddeler ortaya cıkardıgını duydugum için ben bir süredir folyo yerine yağlı kağıt kullanıyorum, bilgin olsun diye söylüyorum. Sevgiyle kal
Bal küpü dedi ki…
Gece balığında, salatanda harika görünüyor. Resimler çok güzel,eminim tatlarıda öyledir.Salatana bakarken ağzım sulandı valla. Eline sağlık..
Paşa dedi ki…
hııımmm nefis görünüyor geçen hafta bizde çupra yedik.Salatada benim en sevdiklerimden ohhh afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler