Ana içeriğe atla

Çin Usulü Mısır Çorbası, Havuçlu Ispanak



Ce ile çin yemeklerinden, içinde ne olduğunu bildiklerimizi yemeği seviyoruz. Eskiden Ce Mecidiyeköy'de çalışıyordu ve öğle yemeğini sık sık Profilo'da bir çin yemeği dükkanında yiyordu. Bu çorbayı da orda içip, çok beğendiğini söylüyordu.

Sizde de böyle olur mu, yoksa ben mi anormalim bilmiyorum, eşimin dışarıda yediği yemekleri beğenmesini kıskanıyorum. Ben hep daha iyisini yapmak istiyorum . Bu çorbayı ilk yapmam da bu sebepten olmuştur. Şimdi Beşiktaş'ta çalışıyor, arada gittiği Sefer Tasım diye bir lokanta var. Sürekli değişik ve hoş yemekler oluyormuş (ben de bir kere gitmiştim). Şimdiki rakibim o.



Neyse bu çorbayı yapmak için internette araştırdığımda Karadeniz yöresine ait tarifler çıkıyordu. Şimdi içeriğini tam hatırlamıyorum ama, onun malzemeleri bununla pek alakalı değildi, yada benim yapmak istediğim çorba o değildi.

Yabancı sitelerden, çin yemeklerinden araştırıldı ve bulundu. Bu zamana kadar artık kişiselleştirecek ve aklımdan yapacak kadar çok yaptım. Dün akşam da canım istemişti, harika oldu.

Tarifine gelecek olursak, iki kaşık mısır ununu (normal un da olur) sıvıyağda kavuruyorum. Sonra su ilave edip dondurulmuş (yada konserve) mısırları katıp pişmeye bırakıyorum. Arada karıştırarak tabi. Kıvamı çok koyu olmayacak, hatta orjinali şeffaf oluyor ama benimki undan dolayı şeffaf değil. Mısırlar pişince ocaktan almaya yakın bir yumurtayı ayrı bir kasede çırpıp, içine yavaş yavaş döküp karıştırıyoruz. Bu çorbanın özelliği, yumurtanın homojen değil oldukça iri parçalar halinde yüzüyor olması.

İlk başlarda görünüş itibariyle yumurtalar pek çekici gelmemişti ama lezzeti harika. Ha tabi tuz eklemeyi unuttuk. İsterseniz pişerken, isterseniz içerken biraz karabiber serpiyoruz. Değişik bir lezzet oluyor. Şeffaf olması dışında tadı restorandakiyle oldukça benzer.



Bir de ıspanak yaptım. Bir yerlerde okumuştum, havuç katıldığında ıspanağın ağız buruşturan özelliği gider diye, gerçekten gidiyor ya da oldukça azalıyor. Bu yüzden artık hep koyuyorum. Yapılışını ise biliyorsunuz .

Yorumlar

NesTal dedi ki…
Bildiğimiz mısır çorbası işte ben hazır bardak çorbasını alıyorum. neden Çin usulu olmuş adı anlamadım. Çin yemeklerini henüz denemedim gerçi cesaret edipte. mısıra bayıldığım için bu çorbaya da bayılabilirim ev yapımı ne güzel. havuçlu ıspanak yemeğini daha önce duymamış ve görmemiştim sayende gördüm ama tadına bakmak için misafir olmam gerekecek sana ama hangi yemeğini özellikle yemem gerektiğine karar veremedim :) hepsi güzel. ellerine sağlık...
GeCe dedi ki…
canım o dediğinden ben görmedim ve yemedim belki de öyledir, onda da yumurta var mıydı acaba
GeCe dedi ki…
tekrar araştırma yaptım bu çorba bizim bildiğimiz çorba değil tadı yakındır elbet ama yumurtası farklı
Paşa dedi ki…
mısır iyi güzelde o yumurtalar löp löp olmadan olmazmı. birde havuçlu ıspanak hımm denemek lazım:))
lavantin dedi ki…
GeCe ellerine sağlık içine mısır unu giren h erşeyi yiyebilirim harika olduğuna eminim
Ayça dedi ki…
Tahinli kurabiyeye yazacaktım ama açılmadı :) Çorba çok pratik ve lezzetliye benziyor. Ama ben kurabiyeye takıldım kaldım. Balıklı tabağı da çok şık duruyor :)
darkrose dedi ki…
Veganlar için yumurta yerine kullanabileceğimiz alternatifi var mı??

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hünkar Beğendi, Kıtır Ekmek, Piyaz, Hardallı Yumurta

Dün akşam yaptığım yemeklerin resmini çektim. Artık eskisi gibi özenli yemekler yaptığım için Ce halinden çok memnundu.

Hünkar Beğendi

En iyi yaptığım yemeklerden biridir. İşten eve gider gitmez patlıcanları ocağa közlenmesi için koyarım. Sonra üstümü değiştirir mutfağa koşup yemeğe devam ederim. Dün mutfağa girip tüm işlerimi bitirmek 45 dakkamı aldı.

Yemek üç temel aşamadan oluşuyor. Patlıcanlar, beşamel sosu, ve et yemeği.

İki orta boy soğanı düdüklü tencerede biraz salça ile kavurduktan sonra (tabiki sıvı yağ yada zeytin yağı ile), yarım kilo kuzu soteyi de ilave ederek, tuz, karabiber, kekik ile kavuruyorum. Küp küp doğranmış iki domatesi de koyduktan sonra su ekleyip pişmeye bırakıyorum. (Ama akşam domates eklemeden kapağı kapatmışım unuttuğumu sonradan farkettim)


 Diğer yanda közlenmiş patlıcanları püre haline getirdikten sonra sosu yapmaya başlıyorum. Patlıcanlar fırında da közlenebilir ancak ben ocak üstünde olanını daha lezzetli buluyorum. Ateşin teması ile oluşan hafif yanık…

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım.

Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım.



Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum.

Malzemeler:

Katlara koymak için 4 yufka ;

İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ

Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağlı)

Bir de kaşar pe…

Çikolatalı Puding

Diyetteyim ama arada canım tatlı çekiyor. Böyle anlarda en ideal tatlı pudingdir benim için. Hem çikolatalııııı hem de sütlü tatlı. Diyetisyenime 3 haftada bir gidiyorum ve 3 hafta içinde birkaç porsiyon tatlı yememde sakınca olmadığını söylemişti.



Pudinge gördüğünüz üzere bol bol poz verdirdim. Böylece farklı renk örtülerle nasıl bir izlenim bıraktığına dair bir fikrimiz oluşur.



Pudingi yapmak kolay, hazır yapıyorum ben ama hazır istemezseniz, un (yada nişasta) şeker, kakao sütle karıştırılır, biraz da margarin atıyorum içine ben. Kıvamı gelene kadar karıştırılır. Üzerine bir kağıdı kalp şeklinde keserek hindistan cevizi döktüm, şekilli oldu.



Asıl gelmek istediğim konu ise pudingin kalorisi. Piştikten sonra 100 gr puding 134 kcal yazıyor üzerinde. Ben yarım yağlı sütle yapıyorum 100 kcal olsun. Bir kasede ortalama 200 gr olsa 200 kcal aldım.

Şimdi evde olan çikolataların üzerindeki değerlere bakıyorum. Mesela evde Albeni vardı, 100 gramı 486, 1 paket 194 kalori imiş. Bir de Çokonat …