Ana içeriğe atla

Çin Usulü Mısır Çorbası, Havuçlu Ispanak



Ce ile çin yemeklerinden, içinde ne olduğunu bildiklerimizi yemeği seviyoruz. Eskiden Ce Mecidiyeköy'de çalışıyordu ve öğle yemeğini sık sık Profilo'da bir çin yemeği dükkanında yiyordu. Bu çorbayı da orda içip, çok beğendiğini söylüyordu.

Sizde de böyle olur mu, yoksa ben mi anormalim bilmiyorum, eşimin dışarıda yediği yemekleri beğenmesini kıskanıyorum. Ben hep daha iyisini yapmak istiyorum . Bu çorbayı ilk yapmam da bu sebepten olmuştur. Şimdi Beşiktaş'ta çalışıyor, arada gittiği Sefer Tasım diye bir lokanta var. Sürekli değişik ve hoş yemekler oluyormuş (ben de bir kere gitmiştim). Şimdiki rakibim o.



Neyse bu çorbayı yapmak için internette araştırdığımda Karadeniz yöresine ait tarifler çıkıyordu. Şimdi içeriğini tam hatırlamıyorum ama, onun malzemeleri bununla pek alakalı değildi, yada benim yapmak istediğim çorba o değildi.

Yabancı sitelerden, çin yemeklerinden araştırıldı ve bulundu. Bu zamana kadar artık kişiselleştirecek ve aklımdan yapacak kadar çok yaptım. Dün akşam da canım istemişti, harika oldu.

Tarifine gelecek olursak, iki kaşık mısır ununu (normal un da olur) sıvıyağda kavuruyorum. Sonra su ilave edip dondurulmuş (yada konserve) mısırları katıp pişmeye bırakıyorum. Arada karıştırarak tabi. Kıvamı çok koyu olmayacak, hatta orjinali şeffaf oluyor ama benimki undan dolayı şeffaf değil. Mısırlar pişince ocaktan almaya yakın bir yumurtayı ayrı bir kasede çırpıp, içine yavaş yavaş döküp karıştırıyoruz. Bu çorbanın özelliği, yumurtanın homojen değil oldukça iri parçalar halinde yüzüyor olması.

İlk başlarda görünüş itibariyle yumurtalar pek çekici gelmemişti ama lezzeti harika. Ha tabi tuz eklemeyi unuttuk. İsterseniz pişerken, isterseniz içerken biraz karabiber serpiyoruz. Değişik bir lezzet oluyor. Şeffaf olması dışında tadı restorandakiyle oldukça benzer.



Bir de ıspanak yaptım. Bir yerlerde okumuştum, havuç katıldığında ıspanağın ağız buruşturan özelliği gider diye, gerçekten gidiyor ya da oldukça azalıyor. Bu yüzden artık hep koyuyorum. Yapılışını ise biliyorsunuz .

Yorumlar

NeS dedi ki…
Bildiğimiz mısır çorbası işte ben hazır bardak çorbasını alıyorum. neden Çin usulu olmuş adı anlamadım. Çin yemeklerini henüz denemedim gerçi cesaret edipte. mısıra bayıldığım için bu çorbaya da bayılabilirim ev yapımı ne güzel. havuçlu ıspanak yemeğini daha önce duymamış ve görmemiştim sayende gördüm ama tadına bakmak için misafir olmam gerekecek sana ama hangi yemeğini özellikle yemem gerektiğine karar veremedim :) hepsi güzel. ellerine sağlık...
GeCe dedi ki…
canım o dediğinden ben görmedim ve yemedim belki de öyledir, onda da yumurta var mıydı acaba
GeCe dedi ki…
tekrar araştırma yaptım bu çorba bizim bildiğimiz çorba değil tadı yakındır elbet ama yumurtası farklı
Paşa dedi ki…
mısır iyi güzelde o yumurtalar löp löp olmadan olmazmı. birde havuçlu ıspanak hımm denemek lazım:))
lavantin dedi ki…
GeCe ellerine sağlık içine mısır unu giren h erşeyi yiyebilirim harika olduğuna eminim
Ayca Karaoglan dedi ki…
Tahinli kurabiyeye yazacaktım ama açılmadı :) Çorba çok pratik ve lezzetliye benziyor. Ama ben kurabiyeye takıldım kaldım. Balıklı tabağı da çok şık duruyor :)
darkrose dedi ki…
Veganlar için yumurta yerine kullanabileceğimiz alternatifi var mı??

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkalı Lazanya

Kaç gündür yemek yapmadım doğru dürüst, hem kalan yemekler vardı, hem de birgün annemlerde kalmıştık. Bu gün sevgililer günü olması nedeniyle dün akşamdan sevgililer günü haftasonu kutlamalarına başladım. Eşime ufak bir hediye aldım ve sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Daha önce çokça yaptım ama tarifimi yazdığım kağıdı kaybetmişim. Dün internetten baktım yine ancak eskiden nasıl yaptığımı hatırladım ve ona göre yaptım. Resimde görülen oval borcam için kullandığım malzeme miktarlarını yazacağım. Lazanyayı yufka ile yapıyorum çünkü küçücük lazanya makarnası çok pahalıydı ilk araştırdığımda. Bize lazım olan ise onun üç katı ben de yufkalı denedim ve hep öyle yapıyorum. Malzemeler: Katlara koymak için 4 yufka ; İç harcı için, 250 gr kadar kıyma, 2 soğan, 2 havuç rendesi, 10-15 tane mantar, 4-5 adet sarımsak, tuz, kekik, karabiber, fesleğen, kavurmak için sıvıyağ Beşamel sos için, 1,5 litre süt, 6-7 çorba kaşığı tepeleme un, tuz, biraz margarin, biraz karabiber (isteğe bağ

Lahanalı Makarna

Dün lahanaları çöpe gitmekten kurtarmak için ne yapsam diye düşündüğümü söylemiştim. Sarma ve salata dışında beyaz lahanayı pek tüketemiyoruz biz. Dün yabancı sitelerden araştırdım. Farklı tarifler var çok sayıda ama etle servis edilen olmasını istemiyorduk. Bu haftayı sebze haftası ilan etmiştik. Daha sonra makarnalı bir tarife rasladım. Neden olmasın dedik ve beraber yaptık eşimle. Kesinlikle daha sık yapılacak. Çünkü lahana tadını fazla almadan hoş bir lezzet elde ettik. Tarifi elbette biraz değiştirdik. Yakışacağını düşündüğümüz şeyleri ilave ettik. Yapılışına gelince. Küçük bir kuru soğanı piyazlık doğradım, lahanaları ince ince dilimledim, 1 havucu rendeleyip ilave ettim. Bunları az zeytinyağında kısık ateşte kavurdum. Sebzeleri fazla öldürmeyecek şekilde. İçine 4-5 sarımsak doğradım, pul biber ve karabiber ilave ettim. Ateşten almaya yakın ise küp küp doğranmış iki domatesi ve bol maydanozu ilave ettim. Birinci resimdeki nefis karışım çıktı ortaya. Daha sonra haşlanm

Girit Usulü Patates

Adının bu olduğundan emin değilim zira internette bu adla kayıtlı hiç yemek yokmuş. Kayınvalidem yapar bu yemeği ve o söylemişti, bu yüzden ona güvenerek bu ismi veriyorum. Ce gittiğinden beri yemek neredeyse hiç yapmıyorum, daha çok atıştırmalık hafif yiyecekler hazırlıyor, ya da başka yerde yemiş oluyorum. Bu Pazar evimde, fazla malzeme kalmamış ve sıcaktan canım birşey yemek istemiyorken, keyifle yiyebileceğim tek yemek bu. Aslında orjinalinde, arpacık büyüklüğü (yada biraz daha irisinden) dilimlenmemiş bütün halde soğanlar ve yine minik sarı patatesler var. Bunlar bütün olarak zeytinyağı ile birlikte ateşe konuyor ve kendi suyunda pişiyor. Ancak ben evde iri soğanlar olduğu için onları iri parçalara böldüm, patatesim yine sarı patatesti ama büyük oldukları için onları da doğradım. Kapalı kapak ile bir tencerede (mümkünse yapışmayan bir tencere) pişiriliyor. Ateş çok kısık olmayacak (ben ilk başta harlı, sonra orta ateşte pişiriyorum) çünkü özelliği o ki, soğanlar ve patatesler